Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, (GİB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında birçok tedbir aldı. Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, bu tedbirler hakkında bilgi verdi. Bayrakdar, sektörlerin mücbir sebep kapsamında olup olmadığını nasıl öğreneceğine dair bir açıklama yaptı. Bayrakdar, “Mücbir sebep kapsamındaki mükellefleri sisteme tanımladık. Gelir vergisi mükellefleri, 65 yaş üstü vatandaşlar ile faaliyetlerine ara verilenlerin durumları net. Kronik hastalığı olan vatandaşlarımız ise İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) üzerinden elektronik başvuru yapabilirler. Mükelleflerimiz ‘ivd.gib.gov.tr’ adresindeki ‘Mücbir Sebep Durum Sorgusu’ menüsünden mücbir sebep kapsamında olup olmadıklarını öğrenebilir. İVD’ye e-Devlet şifresi ile de giriş yapılabilir” diye konuştu.
ANA FAALİYET KONUSUNA GÖRE
Mükelleflerin vergi dairesi kayıtlarında yer alan ve faaliyet alanını gösteren NACE kodu olduğunu aktaran Bayrakdar, şu değerlendirmede bulundu: “Vergi kayıtlarındaki ana faaliyet kodları belirtilen sektörler içinde olan mükelleflerimiz başka bir işlem yapmadan sistemimiz tarafından yapılan tanımlamayla beyan ve ödeme erteleme imkanından yararlanabilecek”
FAİZSİZ ERTELEME
Mücbir sebep kapsamında olup borçları ertelenen mükelleflerden herhangi bir faiz alınmayacağını da vurgulayan Bayrakdar, şöyle devam etti: “Bizim ertelemelerimizde kesinlikle hiçbir faiz ve komisyon uygulanmayacak, ekstra maliyet olmayacak. Mükellef nisanda hangi vergiyi ödeyecekse 6 ay sonra da onu ödeyecek, ilave bir yük olmayacak. Her şeyi takip ediyoruz. Dinamik bir süreç var ve gerekli yerde müdahalede bulunuluyor.”
DÜZELTME İSTENEBİLİYOR
Fiilen mücbir sebep kapsamında yer alan sektörde faaliyet gösteren bir işletme, sistemde kayıtlı ana meslek kodunun farklı olması nedeniyle mücbir sebep kapsamında değil gibi görünebiliyor.
Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, bu durumdakiler için şunları söyledi: Kayıtların düzeltilmesi imkanını tanıyoruz. Kayıtlarda yer alan ana faaliyet kodu fiilen esas faaliyet alanıyla uyumlu olmayan mükelleflerimiz, İVD aracılığıyla ana faaliyet konusunun değiştirilmesine yönelik tevsik edici bilgi ve belgelerle başvuru yapabilecek. Bu başvuru bir komisyon tarafından kontrol edilecek. Şu ana kadar 7 binden fazla başvuru geldi.”
VEZNEYE GELENLER YÜZDE 90 AZALDI
Gelir İdaresi Başkanlığı, salgın sebebiyle mükellefleri vergi dairesine gitmeden, interaktif vergi dairesi (İVD) ve Hazır Beyan Sistemi gibi elektronik uygulamalara yönlendiriyor.
Konu hakkında bilgi veren Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar “Bu uygulamalarla beyan, ödeme ve başvuru gibi hemen hemen tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilebilir. Vergi ve harç ödemesi başta olmak üzere 148 farklı işlem elektronik ortamda yapılabiliyor. Bu dönemde vezne işlemleri adet olarak yüzde 90 azaldı” dedi.
KARTLA ÖDEME
Mükelleflerin, İVD üzerinden banka ya da kredi kartları ile vergilerini de kolayca ödeyebileceğine işaret eden Bayrakdar, “Yakın zamana kadar harç, MTV ya da kira vergisi gibi sınırlı sayıdaki vergi kredi kartıyla ödenebiliyordu ancak kısa süre önce yaptığımız bir değişiklikle 50 bin liraya kadar olan gelir ve kurumlar vergisi, muhtasar, katma değer vergisi gibi temel vergilerin de kredi kartıyla ödenebilmesini sağladık” diye konuştu.
ONLİNE ERTELEME
Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yapılan yasal düzenlemeyle 30 Nisan’a kadar tüm icra takiplerinin durdurulduğunu hatırlattı. Bayrakdar “Bu kapsamda vergi dairelerince de bu süreçte icra takibi yapılmayacak. Bunun dışında borcunu ödemeye gayret gösteren fakat bu dönemde borçlarını ödemede zorlanan mükelleflerimizin taksit talebinde bulunmaları mümkündür. Bu taleplerini elektronik olarak yapabilirler. Biz de bu talepleri kısa süre içinde değerlendirerek yine elektronik ortamda mükelleflerimize dönmekteyiz” şeklinde konuştu.
21 Nisan 2020 Salı
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi