tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Şehir içi yolcu taşımacılığı sektöründe, araç sayısı olarak ikinci, konsolide ciro miktarında birinci firmasına sahip Levent Birant, meslek hayatına 11 yaşında başlar. Babası otobüs şoförü Hasan Adnan Birant’a muavinlik de dahil her işinde yardım eden Birant, bu arada eğitimini de sürdürür.

BABADAN HAYAT DERSİ

Lise birinci sınıfta 13 dersten 12 tanesini zayıf getiren Birant, okumaktan vazgeçer. Babasının ‘okumayacaksan, otobüste çalışacaksın’ teklifini kabul eder. Hayatının dönüm noktası olan bu karar ile yaz tatilini otobüste hapis gibi geçirir. Yalnızca akşamları uyumak için otobüsten eve gitme izni olan Birant, üç ay geçmeden okumama fikrinden vazgeçerek üniversite tahsili bile yapar.

GÜNDE 280 BİN KİŞİ

Bugün 6 bin 500 araç ile günlük 280 bin kişilik taşıma kapasitesine ulaşan Gürsel Turizm Taşımacılık ve Servis Ticaret A.Ş. isimli aile firmasını yöneten Birant, sektördeki ilklerin de uygulayıcısı olur.İzmit Seyahat’i kuran, Efe Tur, Özemniyet Tur’u bünyesine katan Birant, yurt dışına da açılır.

İTO Meclis Üyesi Levent Birant, Kartal’da bulunan şirket merkezinde İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

Levent Birant’ı tanıtır mısınız?

1960’da Ankara’da doğdum. İki erkek bir kız üç kardeştik. Babam otobüs şoförüydü. Bireysel yolcu taşımacılığı yapıyordu. Anadolu’nun tüm şehirlerine yolcu taşıyordu. Çocukluğumuz taşımacılıkla, otobüsçülükle geçti. Ben 11 yaşındayken ailem daha iyi iş imkânları için İstanbul’a geldi. Babamın işi şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve turizm taşımacılığı idi. Seyahat acentelerine otobüs kiralıyordu.

12 YAŞINDA OFİSBOY

Bu acentelerden biri de Şenol Turizm’di. Yaz tatilinde babama yardım etmek için Şenol Turizm’de ofis boy olarak işe başladığımda 12 yaşındaydım. Sinemaya gidip mısır ve çikolata yiyerek keyifle harcadığım ilk harçlığım 2 buçuk lirayı hiç unutmadım. 13 yaşında otobüslerde muavinlik, temizlik yapıyordum. O dönemlerde haftalık, 10 günlük yurt içi ve yurt dışı seyahatler olurdu. Küçük yaşta görmediğim şehir kalmamıştı.

Ağabeyim, ben ve babam hep birlikte çalışırdık. Her boş zamanımızda babama yardım ederdik. O dönemde İstanbul’daki sanayileşme, servis sektörünün doğuşunu da beraber getirmişti. Babam 1977’de sektörel ilk sivil toplum örgütü olan Otobüsçüler Kooperatifi’ni kurdu. Kooperatif, Anadolu Yakası’ndaki tüm okulların, fabrikaların personel taşıma işlerini yapanlardan oluşuyordu.

Hayatınızda neler değişti o dönemde?

Haydarpaşa Lisesi’ni bitirdikten sonra Afyon Mali Bilimler Fakültesi’ne devam ettim. İki sene sonra yatay geçiş ile Marmara Üniversitesi Mali Bilimler Fakültesi’ne geçtim. Okul döneminde okulda, tatil döneminde otobüslerdeydim. 1984’de ilk firmamızı kurduk ve ofisboy olarak çalıştığım acente Şenol Turizm’i satın alarak ilk kurumsal adımımızı atmış olduk. Bir büyük, bir küçük iki otobüsümüz vardı.

TAKSİTLE OTOBÜS

1985–1992’ye kadarDuru Turizm, Ortur, Jolly Tur, Ande Tur gibi turizm seyahat acentelerine otobüskiralıyorduk. Babam o kadar dürüst ve güvenilir bir insandı ki onun sayesinde piyasa bana ve ağabeyime de sonsuz güven duyar, taksitle otobüs verirdi. 1992’de 15 öz mal, yaklaşık 35 tane de kiralık aracımız vardı. Taşımacılık talepleri artmaya başlamıştı. Fabrikalara da personel taşıma hizmeti veriyorduk. Arkadaşımızın şirketi Gürsel Turizm’e yüzde 50 ortak olduk ve iki yıl sonra şirketi satın aldık. 2008’de İzmit Seyahat’i kurduk. Efe Tur ve Özemniyet grup şirketlerimiz arasına girdi.

İHTİYACA ÖZEL YAZILIM

Bu kadar hızlı büyümeyi nasıl göze aldınız?

Profesyonelleşmiştik ve hızla artan taleplere, hızla cevap vermeye başladık. 1998’den sonra sektördeki ilk kurumsal çalışmaları başlattık. İlk ISO belgelerini biz aldık. Sektörü teknoloji ile tanıştırdık. GPRS ve otomasyon sistemleri üreten teknoloji şirketimizi geliştirdik. Kendimizin ve sektörün ihtiyaç duyduğu yazılımları üretmeye başladık. Araçlarımızın yüzde 70’i GPRS ile takip edilir hale geldi.

Çeşitli sektörlerde 500’den fazla kurumu, 280 bin kişiyi taşıyoruz. İzmir, İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Kocaeli’de bölge ofislerimiz, İstanbul’da da 6 ofisimiz var.

CİRO 360 MİLYON TL

Gürsel Turizm sektörün neresinde?

Büyüklük bazında sektörün ikinci en büyüğüyüz. Geçen yıl konsolide ciromuzu 360 milyon lira ile kapadık. Ciro ile diğer rakamsal verilerle, kalitede sektörün ilk sırasındayız. 2 bin çalışan, 6 bin 500 araca sahibiz.FORTUNE 500 listesine giren ilk şehiriçi taşıma şirketiyiz.
Biz büyük bir organizasyonuz. Yönetim kurulu üyelerimizin sorumlu olduğu alanlar farklı. Ağabeyim, büyük oğlum Kadir Alper Birant, diğer ortaklarımız, yöneticilerimizden oluşan çok donanımlı bir üst ekibimiz var. Böylece bana fazla iş düşmüyor.

KOLEKTİF AKIL

Nasıl bir patronsunuz?

İş disiplinine çok önem veriyorum. Çalıştığım ortam aile ortamı gibi olmalı. Zaman bana iş yönetiminin kolektif akılla yapılması gerektiğini öğretti. Katılımcı bir yönetim modeli uygulamaya çalışıyorum. Her kademedeki çalışanıma akıl, fikir sorarım ve dinlerim.

3 AYLIK CEZA HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

“Lise birinci sınıfta 13 dersten 12’sini zayıf getirince okumamaya karar vermiştim. Annem bu kararımı babama söylemiş ve babam ‘Sen bilirsin, okumazsan otobüste çalışmak zorundasın’ demişti. Bu yaz tatili hayatımın dönüm noktası olmuştu. Çünkü tatil boyunca otobüsten inmem yasaktı. Yalnızca eve uyumak için gidiyor, uyanınca geri geliyordum. Babam otobüste ne yapılacaksa, hatta yapılmayacaksa hepsini yaptırdı bana. En son arka tekerin altındaki diferansiyelin içine girmemi ve temizlememi istemişti, hiç unutmuyorum. Koşa koşa okula döndüm. Teşekkür ve takdirname getirdim sonraki karnelerimde. Ondan sonra işime gücüme hep sahip çıktım. Yapılacak işlerimi hiç ertelemedim.”

SEKTÖRÜN İLK BİRLİĞİNİ KURDU

“1992’de sektörün ilk örgütü İstanbul Toplu Taşımacılar Birliği Derneği’ni (İSTAB) kurduk. İlk yıl İTO seçimi vardı ve biz Yılmaz Ulusoy’un başkanlık yaptığı 64’üncü meslek komitesine rakip liste çıkarmıştık. Sektörün ulaştığı seviyenin başlangıç noktası İSTAB oldu. İSTAB’ı; Kalender, Öz Ata, Soylu, Aksoy, İnandım, Şenol ve Gürsel Turizm gibi sektörün önde gelen ilk yedi firması biraya gelerek kurduk. 3 dönem 6 yıl İSTAB’ın başkanlığı yaptım.”

İLKLERİ UYGULADIK

“Türkiye’de; öğrenci araçlarının güvenlik donanımları, emniyet kemeri, veli ekranları, GPRS takip sistemi, otomatik kayıtlar gibi standart haline gelmiş uygulamaları Gürsel olarak ilk biz uyguladık. Sektörde ilk defa SAP sistemini, akıllı durak, akıllı otobüs uygulamalarını da Gürsel başlattı.”

20 Ağustos 2015 Perşembe

Etiketler : Röportaj