HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik ALTINAY Havacılık ve İleri Teknolojiler A.Ş. (AHİT), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için Çok Fonksiyonlu Kargo İnsansız Hava Aracı (İHA) ALBATROS’u geliştirdi. Malezya Milli Savunma Üniversitesi ile ‘Taktik İnsansız Hava Aracı Geliştirilmesi Alanında İyi Niyet Anlaşması’ imzalayan ALTINAY, İHA ve İnsansız Kara Aracı (İKA) sistemlerinde ASELSAN ve TUSAŞ ile işbirliği yapıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını AHİT Genel Müdürü M. Emin İlkmen cevapladı. İlkmen, “TSK’nın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik ürünlerimiz performans ve maliyet etkinlik kriterleriyle uluslararası platformda da büyük ilgi görüyor” dedi.
DÖRT ANA TEKNOLOJİ
AHİT’i tanıtır mısınız?
AHİT, Türkiye’nin ilk endüstriyel robotunu geliştiren ve bu alanda ileri teknolojiye sahip ülkeler arasına katılmasını sağlayan ALTINAY Teknoloji Grubu şirketlerinden biri. Hareket kontrol, insansız sistemler, havacılık ve kritik üretim teknolojileri olmak üzere dört ana ürün alanımız mevcut. Bu alanlardaki sistemler ve yüksek teknolojili ürünlerimizle dışa bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Gimbal, teleskopik mast sistemleri, eyleyiciler, mühimmat taşıma ve fırlatma sistemleri gibi stratejik teknolojiler geliştiriyor; tanklardaki kuleleri hareket ettiren eyleyicileri, elektronik kamera gimballerini, mast sistemlerini, bomba imha robotlarının çok eksenli manipülatörlerini üretiyoruz.
YERLİ EYLEYİCİLER
Eyleyicilerin önemi nedir?
Eyleyiciler, doğrusal ve dönel hareket ihtiyacını karşılamak için kullanılan pozisyon veya kuvvet kontrollü tek eksenli hareket sistemleridir. Tankların kule ve namlularından uçakların iniş takımlarına ve ana kontrol yüzeylerine kadar savunma ve havacılık platformlarının kritik bileşenleri olan eyleyiciler; hidrolik, elektromekanik veya pnömatik tiplerde farklı tahrik mekanizmalarına sahip. ALTINAY, her tip eyleyiciyi geliştirebiliyor.
MİLLİ MAST SİSTEMİ
Mast sistemi nedir?
Mast sistemleri, ana muharebe tanklarından elektronik harp sistemlerine kadar geniş bir uygulama alanına sahip. Teleskopik olarak iç içe geçen kademelerden oluşup, kapalı halden açık hale geçtiğinde konum avantajı sağlayacak şekilde faydalı yükleri yükseltirler. Firmamız, 2014’e kadar ithal edilen mast sistemlerini artık çok yüksek yerlilik oranıyla üretip, ihraç ediyor. AHİT, çok rotorlu İHA ve her türlü İKA sistemi geliştirip, üretebiliyor. 2015’ten itibaren ASELSAN ile yoğun işbirliğimiz oldu. Bu süreçte çok geniş bir İHA ailesi oluşturup, ortak firmamız DASAL’ı kurduk. DASAL, dikey iniş kalkış kabiliyetine sahip çok Rotorlu İHA’da Türkiye’nin mükemmeliyet merkezi olmayı hedefliyor. DASAL, yazılımdan mekanik tasarıma, donanımdan test sistemlerine kadar her türlü kabiliyetiyle dünyanın sayılı firmalarından biri.
SÜRÜ İHA SİSTEMLERİ
Sürü İHA’lar (Kırlangıç), drone avlayan dronlar, silahlı ve drone avlayan İHA’lar (Kartal ve Doğan), geri tepme sönümleme mekanizmalı silahlı İHA’lar ve Aktif Modüler İnsansız Hava Aracı ALBATROS’u geliştirdik. Zırhlı araçtan kalkış ve iniş yapabilen ARI KUŞU İHA önemli bir ihtiyacı karşılıyor.
ALBATROS EŞSİZ
ALBATROS İHA, 50-250 kilogram faydalı yük taşıyabilmesiyle; Türkiye’yi insan taşıma kabiliyetine sahip İHA üretebilen ülkeler kategorisine sokacak. 6 bin mermi, havadan karaya mühimmatları taşıyabilen, ambulansa dönüşebilen ALBATROS, çok fonksiyonlu esnek mimarisiyle eşsiz. Elektrikle çalışan, hazırlanması kısa olan ALBATROS, 3 bin metre irtifada 60 dakika uçabiliyor.
UÇUŞ YER TESTİ
Emin İlkmen, Türkiye’de ilk defa, hava platformlarının uçuş kontrol sistem testlerini yerde yapabilen Demir Kuş Test Sistemi’ni (Iron Bird) TUSAŞ’la geliştirdiklerini söyledi. İlkmen, “Uçuş kontrol bilgisayarı ve uçağın hareketli yüzeylerini kontrol ve test eden bu sistem ilk defa milli olarak geliştiriliyor. HÜRJET’in uçuş kontrol testleri yerde yapılabiliyor, uçuş öncesi her türlü senaryo test edilerek uçuş emniyeti garanti altına alınıyor. TUSAŞ ve AHİT ortaklığı ile kurulan TAAC; uçuş kontrol sistemleri, havacılık test sistemleri ve mühimmat bırakma sistemlerinde projeler geliştiriyor” dedi.
ABD’DEN SONRA TÜRKİYE ÜRETTİ
AHİT, ASELSAN’ın Minyatür Bomba Projesi’nde kullanılan Pnömatik Dörtlü Bomba Salanları’nı geliştirdi. ABD’den Türkiye’nin geliştirdiği Dörtlü Bomba Salanı teknolojisi, Akıllı Minyatür Bombaların kritik hedeflere güvenli, etkin ulaşmasını sağlıyor. Firma; F-16, F-35 uçakları, TF-X ve HÜRJET dahil her türlü hava aracı için mühimmat taşıma ve fırlatma sistemleri geliştirebiliyor.
HARİTACI ROBOTLAR
Fırlatılarak sevk edilebilen İKA’ları AHİT üretiyor. Meskun mahallerde kapalı alan içine atılabilen bu robotlar muhasım tarafın haritasını çıkarıp, merkeze gönderiyor. Fırlatıldığı bölgeden bilgi alıp, gönderiyor.
MÜHİMMAT İMHA
AHİT, özelliğini yitirmiş mühimmatın sıfır atık prensibiyle geri kazanımı için otomasyon sistemleri ve tesisler kuruyor. Literatürdeki 3R (Resourse, Reuse, Recycle) yöntemleriyle tehlikelerin bertarafı amacıyla özel teknolojiler geliştiren AHİT, 2006’dan beri ROKETSAN’a ve NATO’ya yerli ve milli mühimmat imha teknolojileri üretip, ABD’ye ihraç ediyor.
SAHİP OLAN AZ
AHİT, T625 GÖKBEY Helikopteri’nin milli ve özgün eyleyicilerle uçması için tasarımlar yapıyor. GÖKBEY platformu için iniş takımının gövde içine alınması ve inişte açılmasını sağlayan ‘İniş Takımı Açma Kapama Eyleyicileri’ özel kilit yapısı ve hidrolik tahrik sistemi ile yüksek güvenilirlik ve rijitlik sağlıyor. Bu teknoloji dünyada çok az ülkede bulunuyor.