Perşembe, 12 Aralık, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Aile Vakfı işbirliğiyle düzenlenen ‘Büyükşehirde Aile Olmak’ temalı çalıştayda, küreselleşme ve kentleşmenin aile yapısına etkileri, demografik sorunlar ve şehirleşmenin baskıları ile çözüm önerileri tartışıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üner Karabıyık, modern dünyanın yıkıcı etkilerinin aile yapısını tehdit ettiğini belirterek, dijital teknolojilerin ve sosyokültürel terör faaliyetlerinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
TOPLUMSAL DEĞER
İstanbul Valisi Davut Gül, yaptığı konuşmada, geniş aile yapısının toplumun önemli bir değeri olduğunu belirterek, İstanbul Valiliği’nin yürüttüğü ‘Ailemiz İstanbul’ projesi hakkında bilgi verdi. Gül, “Eğitimden spora, müzikten rehberliğe kadar geniş bir yelpazede hayata geçirilen bu proje, toplumsal sorunlara çözüm sunmayı ve geleceğin güçlü bireylerini yetiştirmeyi hedefliyor” dedi.
AİLE VİZYON BELGESİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Dr. Sevim Sayım Madak da aile kurumunun bireylerin huzuru ve toplumların istikrarı için vazgeçilmez olduğunu ifade etti. ‘Aile Vizyon Belgesi’ ile aileyi güçlendirme ve sosyal riskleri azaltma yolunda önemli adımlar attıklarını belirten Dr. Madak, çalıştayın modern dünyanın hızlı değişimleri karşısında aile kavramının yeniden tanımlanması için önemli bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
İLK EĞİTİM KURUMU
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek ise ailenin eğitimin başladığı ilk kurum olduğunu, aile ve eğitimin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. Prof. Dr. Şimşek, “Üniversitemiz Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte 16 farklı araştırma merkezinde gerçekleştirdiği çalışmalarla, aile ve eğitim gibi toplumsal konularda öncü rol üstleniyor. Lisansüstü programlarla da nitelikli aile danışmanları yetiştirerek topluma katkı sunuyoruz” dedi.
DÜNYADAN ÖRNEKLER
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık da modern dünyanın bireyselleşme ve yalnızlaşma etkilerine karşı aileyi güçlendiren politikalar geliştirmenin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Kırışık, İngiltere’de yalnızlaşmaya karşı özel bir bakanlık kurulması, Almanya’da tek başına yaşayan bireylerin artışı ve Japonya’da aile kiralama hizmetlerinin yaygınlaşması gibi örneklerin, aile yapısının zayıflamasıyla toplumsal sorunların nasıl derinleştiğini gösterdiğini ifade etti.
11 Aralık 2024 Çarşamba
11 Aralık 2024 Çarşamba
11 Aralık 2024 Çarşamba
11 Aralık 2024 Çarşamba
11 Aralık 2024 Çarşamba
10 Aralık 2024 Salı