Salı, 05 Kasım, 2024
Hazır giyim ve tekstil sektörlerine yeni yetenekler kazandırmayı amaçlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne bağlı Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, ileri düzey eğitim veren dünyadaki benzer bölümlerin sahip olduğu tüm imkanları bünyesinde barındırıyor. Sektör deneyimi de olan akademisyenlerden kurulu güçlü bir kadrosu bulunan bölümün atölye ve stüdyoları da yeni yeteneklerin yetişmesi için uygun ortamı sağlıyor. Bölümde hedef; mezun olan öğrencilerin hızlı bir şekilde sanayiye adaptasyonunu sağlamak…
TASARIM STÜDYOLARI VE LABORATUVARI
Kumaş ve konfeksiyon tasarımı, tüm dünyada giderek önem kazanıyor. Moda ve tekstil sektörlerinde iyi tasarımcılara sahip ülkeler, küresel rekabette öne çıkıyor. Bu nedenle İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, yeni tasarımcılar yetiştirmeye özel önem veriyor. Bölüm bünyesinde tasarımla ilgili tüm derslerin işlendiği üç stüdyo bulunuyor. Öğrenciler her türlü tasarım eğitimini bu stüdyolarda alıyor.
Her öğrenci için birer adet bilgisayar bulunan Bilgisayarlı Tasarım Laboratuvarı’nda ise Net Graphic (giyim, armür, jakar, portfolyo hazırlama, dokuma, örme ve baskı programları) ile Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator programları öğretiliyor.
ÜÇ FARKLI DOKUMA ATÖLYESİ
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nde bulunan üç atölye öğrencilerin tasarımlarını elle tutulur kumaşlara dönüştürmesini sağlıyor. Şablon (armürlü) Dokuma Atölyesi’nde öğrenciler, stüdyo ve laboratuvarlarda hazırladıkları kumaş tasarımlarını dokuyabiliyor. El Dokuma Atölyesi’nde de gerek kendi desenlerini gerekse geleneksel motifleri bu kez elle kumaşa dönüştürüyorlar. Örme Atölyesi’nde ise manuel ve bilgisayarlı triko örme makinelerinde hazırladıkları desenleri örebiliyor.
BOYA VE BASKI LABORATUVARI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı öğrencileri, kumaş boyama ve baskı tekniklerini de öğreniyor. Bu amaçla kurulan Boya ve Baskı Laboratuvarı’nda öğrenciler, istedikleri renkte kumaş boyama, tasarımını hazırladıkları desenleri kumaşa basma, kumaş üzerine ebru ve batik tekniklerini çalışıyor.
GİYİM VE DEFİLE HAZIRLAMA ATÖLYESİ
Moda ve Tekstil Bölümü’nün gelenekselleşen yılsonu defilelerinin hazırlandığı bir atölyesi de var. Giyim ve Defile Hazırlama Atölyesi’nde öğrenciler, edindikleri bilgi ve deneyimlerle hazırladıkları kumaş ve giysi tasarımlarını ürüne dönüştürüyor. Bu ürünler her yıl profesyonel mankenlerin eşliğinde, mezuniyet defilesinde beğeniye sunuluyor. Söz konusu defilelere, hazır giyim ve konfeksiyon ile tekstil sektörlerinde marka olmuş firmaların üst düzey yöneticileri de katılıyor.
YARIŞMAYLA ADINI DUYURDU
İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nün bir başka mezunu Melis Öztuncer, okul bitirme projesi olan tasarımlarıyla MESİAD Yarışması’nda ikinci oldu ve kariyeri için çok önemli bir fırsat yakaladı. Bugünkü başarısının temelleri ise 2000’li yılların başında, yani çocukluğunda atıldı. Babaannesi ile birlikte eski dikiş makinasının başına geçip, oyuncak bebekleri için diktiği elbiseler, moda tasarımına ilgi duymasını sağladı. Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) tarafından üniversitelerin moda ve tekstil bölümlerinde okuyan ya da yeni mezun öğrencilere yönelik düzenlenen Merter Moda Tasarım Yarışması’nda ödül kazanan Öztuncer, mezun olur olmaz hazır giyim sektöründe adını duyurma imkanı buldu. Yarışmaya katılan 80 kişi arasından sıyrılarak, tasarımlarıyla ikinciliği elde eden Öztuncer, başarı hikayesini anlatırken, “İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde eğitim aldığım için gerçekten çok mutluyum. Okulum, mesleğimle bütünleşmemi ve sevmemi sağladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin bana kattığı en önemli şey bu. Akademisyenlerimiz alanlarının en iyilerinden. Bu başarıyı elde etmem üniversitede aldığım eğitim sayesindedir” sözleriyle okulda aldığı eğitimin önemine dikkat çekiyor.
DÜNYAYA SATIYOR
İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü mezunu Sema Gürışık, tasarımlarını kendi yaptığı ve atölyesinde hazırlattığı kıyafetleri Türkiye dışında da beğeniye sunuyor. Başarıları moda dergilerinin sayfalarını süslüyor. “İğneler ve makaslar benim için hiç tehlikeli olmadı” diyen, ünü giderek artan, tasarımları Londra’daki butiklerde büyük ilgi gören, Kuveyt ve Dubai’ye de satılan modacı Sema Gürışık, İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nde aldığı eğitimin başarısındaki payını her zaman vurguluyor. Kariyer başlangıcı, oyuncak dikiş makinesi ile oyuncak bebeklerine kıyafet dikmeye çalıştığı günlere, yani çocukluğuna kadar uzanan Sema Gürışık, kendi adını markalaştırmayı ve kabul ettirmeyi başaran bir isim. İstanbul Bebek’teki showroomu, şık giyinmeye özen gösteren bayanlarla dolup taşıyor.
ÜNLÜ FİRMALARA TASARIM ÜRETİYOR
Gökçe Tunç da moda dergilerinde sık sık yer alan İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü mezunlarından biri. Giydiğiniz ayakkabı, kolunuza taktığınız çanta, onun tarafından tasarlanmış olabilir. Kendi mağazası var ama onun asıl işi markalaşmış firmalar için tasarımlar üretmek. “Genel anlamda ürün ile birlikte bir hikaye sunarken bağ oluşturmaya çalışıyorum. Aslında bu, masallarla büyüdüğümüz için değil midir? Bir hikaye yakalar sizi ve ona inanırsınız. Onu giyince şanslı olduğunuza ya da size attıracağı adımların farklı olduğuna inanırsınız. Ben de tasarım süresince kendime yeni hikâyeler çiziyorum” sözleriyle tasarım anlayışını ortaya koyan Tunç, genç yaşına rağmen aranan bir giyim, ayakkabı ve çanta tasarımcısı. Ünlü markalara tasarımlar hazırlıyor. Yani ürün değil, aslında tasarım satan Gökçe Tunç, kendi mağazası olan Unexpected Stories’i Ağustos 2015’te İstanbul Galata’da açtı.
MEZUNLAR BAŞARILARIYLA GÜNDEMDE
Uygulama eğitimi sayesinde iyi yetişen İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü mezunları, kısa sürede sektörde kendilerini kabul ettiriyor. Ve çok geçmeden de isimleri Türkiye sınırlarını aşmaya başlıyor. Çok önemli firmalarda tasarımcı olarak çalışmayı tercih edenlerin yanı sıra yola kendi markalarıyla yürümeye devam edenler de oluyor.
20 Eylül 2016 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi