tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Mobilya sektörü, vasıfsız kadın işçileri meslek sahibi yapıyor. Sektördeki firmalarda çaycı, temizlikçi veya yemekçi olarak çalışan vasıfsız kadın işçiler artık meslek içi eğitimle çırak ve ustalık düzeylerinde meslek sahibi oluyor. Böylece 500 yıllık varakçılık da kadınlar arasında gözde mesleklerden biri haline geliyor.

100 KADIN USTA OLDU

İstanbul Ticaret Odası Mobilya Meslek Komitesi Meclis Üyesi Adnan Bostan, kendi atölyesinde dört yıl önce başlattığı bu ilk eğitim girişiminin halen 15 büyük firmada devam ettiğini söyledi. Mobilya Sanayi İşadamları Derneği’nin de (MOBSAD) iki yıl önce vasıfsız kadın işçi eğitimi için ortak hareket etme kararı aldığını belirten Bostan, şunları dile getirdi: “Şu anda sektörde 15 firma, vasıfsız kadın işçileri varakçılık ve oymacılık alanında meslek içi eğitime tabi tutuyor. Sektör böylece 100 kadın varak ustasına sahip oldu. Sayıyı artıracağız.”

İKİ YILDA MAAŞ İKİYE KATLANIYOR

İşbaşı eğitimine tabi tutulan kadınlar işbaşında varakçı veya oymacı ustası eğitimi alıyor. Asgari ücretle işe başlayan vasıfsız kadın işçinin 6-8 ay içinde kalfa, en geç 2 yıl içinde de ustalık düzeyine ulaştığını anlatan Bostan, “Mesleksiz kadınlar çıraklık ile maaşlarını asgari ücretin en az 1.5 katı kadar, ustalık ile de 2.5 katına kadar artırma şansına sahip oluyor” dedi.

BİNLERCE İŞÇİYE İHTİYACIMIZ VAR!

İTO Meclis Üyesi Adnan Bostan, mobilya sektörünün binlerce işçiye ihtiyaç duyduğunu ve en büyük sorunun kalifiye eleman olduğunu söyledi. Kalifiye eleman temini için birçok proje yürüttüklerini anlatan Bostan, “Klasik ve lüks mobilyalar insan eli ile üretiliyor. En verimli noktayı kadın işçilere meslek kazandırmakla bulduk. El işçiliği çok ön planda. Kadınlar yaradılışları gereği varakçılık, oymacılık ve döşemecilikte erkeklerden daha yetenekliler” dedi.

‘ALO, NASIL VARAKÇI OLABİLİRİM’

Varakçı veya oymacı olmak isteyen kadınların yapacağı tek şey MOBSAD’ı aramak. İTO Meclis Üyesi Adnan Bostan, “MOBSAD’ı arayan kadınlar varakçı veya oymacı olmak istediklerini söylüyorlar. MOBSAD onları evlerine en yakın yerlerde işe alabilecek ve mesleki eğitime tabi tutacak mobilyacı arkadaşlarımıza yönlendiriyor.”

08 Mart 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel