Dünyaca referans kabul edilen Milano merkezli araştırma merkeziCentre For Industrial Studies’in (CSIL)raporuna göre Türkiye, küreselmobilya ihracatında 6 basamak birden atlayarak sekizinci sıraya yükseldi. Dünya Mobilya Görünümü başlıklı World Furniture Outlook 2020-2021 isimli rapora göre Türkiye, 2019’da 2.9 milyar dolarlık mobilya ihracatıyla önceki yıla göre 14. sıradan 8. sıraya yerleşti. Türkiye, önceki yıla göre İspanya, Danimarka, Fransa, Meksika, Romanya, Malezya ve Hollanda gibi ülkeleri geride bıraktı.
DAHA FAZLA PAY
İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye mobilya sektörünün globalleşme hikayesinin her geçen gün daha görünür olduğunu söyledi. Küresel pazardan her geçen yıl daha fazla pay aldıklarını ve kendilerini daha çok kabul ettirdiklerini dile getiren Güleç, “Dünyaca saygınlığı kabul edilen CSIL araştırma merkezi, mobilya araştırmaları konusunda uluslararası en saygın enstitü. Bu merkezin araştırmasında 6 basamak birden atlamak çok önemli bir başarı” dedi.
GERÇEK RAKAM
Güleç, TÜİK ve TİM rakamlarına göre Türkiye’nin 2019 mobilya ihracatının 3.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, ancak söz konusu uluslararası raporda 2 milyar 864 milyon dolar olarak gözüktüğünü söyledi ve sebebini de “Bizim ihracatımızın bir kısmı demir ve demir dışı metaller ihracatçı birlikleri ile kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatçıları birliklerinin rakamlarına yazılıyor. Gerçek ihracat rakamımızı burada tam gösteremiyoruz. 3.5 milyar doları gösterebilirsek 3.7 milyar dolarla yedinci sırada bulunan Kanada ile kıl payı bir fark kalacak. 4.7 milyar dolarla altıncı sırada bulunan ABD’ye de yaklaşmış olacağız” şeklinde açıkladı.
HAYALİMİZ SOMUTLAŞIYOR
Ahmet Güleç, Türkiye’nin mobilya ihracatının Avrupa, ABD, yükselen Asya, büyüyen Afrika ve Türk Cumhuriyetleri gibi hemen hemen tüm pazarlarda artış gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin mobilya üretiminin 1 Haziran’dan beri arttığını ve yıl sonunda ihracatta da artış beklediklerini anlatan Güleç, “Yeni lojistik merkezleriyle, tasarımla, alternatif ve hedef pazarlarla, daha yoğun tanıtım çalışmalarıyla 2023’te 10 milyar dolar ihracata ulaşacağız. 2014’te hayal gibi görünen, ‘2023’te mobilya ihracatında dünyanın ilk 5 ülkesi olma hedefimiz’ yavaş yavaş somutlaşıyor” dedi.