Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Yüksek teknolojili ürünlerin, yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimi için yapılacak yatırımlar, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ (Hamle) ile destekleniyor. Bu program kapsamında makina, bilgisayar, elektronik, optik, elektrikli teçhizat, eczacılık, kimya, ulaşım araçları için yapılacak yatırımlar öncelikli olarak desteklenecek. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında ‘Mobilite Çağrısı’ açıldı.
30 Nisan’da başlayan çağrının ön başvurularının 22 Haziran’a kadar yapılması gerekiyor. Program ve çağrıyla ilgili ayrıntılara www.hamle.gov.tr adresi üzerinden ulaşılabiliyor. Ayrıca ön başvurular online yapılıyor.
SIRADAKİ ÇAĞRILAR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, bu yıl ‘mobilite’ ile birlikte toplam dört çağrıya çıkması öngörülüyor. Buna göre 1-2 ay arayla üç çağrı daha yapılacak. İşte yakında başlayacak çağrılar:
* Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı: Makina sektörü ve kritik hammaddeler
* Sağlık ve Kimya Ürünleri Çağrısı: Eczacılık, tıbbi cihaz ve kimya ürünleri
* Dijital Dönüşüm Çağrısı: Elektronik, elektrikli teçhizat ve makina ürünleri
İTO’DAN WEBİNAR
Mobilite çağrısı kapsamında verilecek destekler ve başvuru şartları, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği bir webinarla tanıtıldı. Webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, Oda olarak üyelerin gelişmesi için yıl içinde çok sayıda etkinlik düzenlediklerini, ayrıca Bakanlıkların ve kurumların sağladığı imkanları da tanıttıklarını belirtti. Bahadır Yaşık, yaptığı açıklamada, ‘Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ kapsamında sağlanan imkanların firmaları stratejik alanlara yatırım yapmaya teşvik edeceğini, dolayısıyla hem firmaların hem Türkiye ekonomisinin büyüyeceğini vurguladı. Yaşık, bu bakımdan projelerin hayata geçirilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.
YERLİ FİRMA
Webinarda, Mobilite çağrısı kapsamında sağlanan desteklerin tanıtımını ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü Program Yönetimi Daire Başkanı Hakan Erten yaptı. Erten, “Çağrı kapsamındaki listedeki ürüne dair yatırımın en az 10 milyon TL olması gerekiyor. Başvuran firmanın Türkiye’de yerleşik sermaye şirketi olması gerekiyor. Başvurular, www.hamle.gov.tr adresinden online yapılıyor. Bu işlem, firmalar adına yetkilendirilmiş gerçek kişiler tarafından yürütülecek. Ön başvuru için sadece bu kapsamdaki yetkilendirme yeterli. Sonraki aşamalar için KEP üzerinden genel yetkinin tamamlanması gerekiyor” dedi.
GTİP KODLU VEYA STRATEJİK
Kritik teknolojilerde atılım sağlamak için sadece GTİP kod sistemini yeterli görmediklerini belirten Erten, şu bilgileri paylaştı: “TÜBİTAK faaliyetlerinde öne çıkan teknoloji öncelikli faaliyetleri de ekledik. Web sitesinde belirtilen formlarla birlikte yapılan başvuruların ön değerlendirmesini 10 gün içinde yapıyoruz. Tadilat veya ek gerekirse onlar da firmaya bildiriliyor. Bu süreç 30 günde tamamlanıyor. Ayrıntılı başvuru adımı ardından sonraki süreçte bağımsız denetim firması tarafından rapor çıkarılıyor. Değerlendirme komitesi, projeyi 13 kriter üzerinden puanlıyor. 70 puanı geçen firmalar arasında mukayese yapılıyor. Bakanlık, TÜBİTAK ve KOSGEB yetkililerinin değerlendirmesinden sonra yatırım destekleri onaylanıyor.”
PROJE DOSYASI
Proje dosyalarında dikkat edilecek konular hakkında da Akkaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Akkaş, bilgi verdi. Akkaş, çağrıda belirtilen konulara uygun yatırım için proje hazırlayacak firmaların, her bir adımı yazılı olarak ortaya koymasının önemine dikkat çekti. Akkaş, öncelikle proje başlığının özenli seçilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Akkaş’ın dikkat çektiği diğer bir husus da projede, faaliyetlerin ayrıntılı açıklanması, iş-zaman planının mantıklı bir şekilde yazılması oldu.
SEÇİLMİŞ ÜRÜNLERE AVANTAJLI YATIRIM
Mobilite çağrısına başvurmak için ilgili listede bulunan ürünlerden en az birini üretmek için yatırım projesi sunmak gerekiyor. Bu alanlara yatırım, devlet tarafından teşvik ediliyor. İlgili liste GTİP kodlarına göre belirlenmiş 152 mal veya yenilikçi teknoloji alanlarına göre 5 grupta 40 konudaki ürünü kapsıyor. Çağrıyla ilgili ürün listesi, başvuru dokumanları, fizibilite dosyası hamle sitesinde mevcut: www.hamle.gov.tr/Home/CagriPlani#mobilite-liste
SAĞLANAN DESTEKLER
KOBİ’lere personel gideri desteği haricindeki tüm giderler için yüzde 60 destek oranı uygulanacak. Bu durumda 6 milyon TL’yi aşmayacak şekilde yüzde 30’u geri ödemesiz destek sağlanabilecek. Geri ödemeli destek tutarının yüzde 35’i oranında erken ödeme yapılabilecek. Bu kapsamda destek konuları şunlar olacak:
* Makina-teçhizat
* Yazılım gideri
* Personel gideri
* Referans numune gideri
* Hizmet alımı
07 Haziran 2021 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi