Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyonu tamamlanan tarihi Mısır Çarşısı ve Nusretiye Camii’nin açılış törenlerine katıldı. Mısır Çarşısı’ndaki açılış töreninde konuşan Erdoğan, 354 yıldır hizmet veren bu simge mekanın aslına uygun şekilde ve daha yüksek standartlarda hizmet vermesini mümkün kılan restorasyonun hayırlı olması temennisinde bulundu.
DAHA CAZİP OLDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu eser, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun şekilde elden geçirildi. Yaklaşık 16 milyon lira maliyetle tamamlanan restorasyonla Mısır Çarşısı eskisinden daha güzel, sağlam ve cazip bir görünüme kavuştu. Medeniyetimizin bu topraklara vurduğu mühürler olan tarihi eserlerimize sahip çıkmadan geleceğimize güvenle bakamayız. Köksüz bir millet değiliz. Orta Asya’dan Balkanlara, Kuzey Afrika’dan Kırım’a kadar ecdadın ayak izleriyle, eserleriyle karşılaşıyoruz.”
GURUR VERİCİ
Erdoğan konuşmasında, Özbekistan ziyaretine de değinerek, şunları kaydetti: “Taşkent’teki temaslarımızın ardından Buhara’ya geçtik. Buhara’da ayak bastığımız her yerde atalarımızın kurduğu büyük medeniyetin göz alıcı, gerçekten gurur verici eserleriyle karşılaştık. Orta Asya, özellikle de Özbekistan adeta keşfedilmeyi bekleyen bir inci gibi.”
SEVİYE YÜKSEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyaretler vesilesiyle Türkiye’nin hizmet sektöründe ulaştığı seviyeyi çok daha iyi görme imkanı elde ettiklerini belirterek, “Mısır Çarşısı’nın da içinde bulunduğu sadece şu tarihi yarımada, pek çok ülkenin toplam turist sayısından çok daha fazla ziyaretçiyi misafir ediyor. Bu büyük bir mutluluk. İnşallah devam eden restorasyonlarımızın ardından bu bölgemizi çok daha cazip hale getirecek, çok daha fazla ziyaretçi ağırlayabileceğiz” dedi.
YAPILAŞMA UYARISI
Erdoğan, “Elimizde İstanbul gibi bir hazine varken, Allah’ın izniyle bu milletin, bu devletin sırtı hiç endişe etmeyin yere gelmez. Ama İstanbul’un da kıymetini bilmemiz gerekir. Ecdadın asırlar boyunca üzerine titrediği güzellikleri korumak bir yana, şehrin en mutena köşelerinden çevresindeki bakir alanlara kadar her yerinin çirkin yapıların uğramasına dahi engel olamadık” dedi.
TURİZM, ŞAHLANIŞ DÖNEMİNE GİRECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizmde olumlu gelişmeler beklediklerini söyledi. Türk turizminin bir süredir maruz kaldığı yoğun iç ve dış saldırılardan dolayı irtifa kaybettiğini belirten Erdoğan, bu yıl 40 milyonluk rekor turist sayısıyla şahlanış dönemine girdiğine dikkat çekti. Erdoğan, ihracat ve turizmde kaydedilen bu ilerlemenin, bir lokomotif görevi üstlenerek, diğer alanlarda da Türkiye’yi hedeflerine yaklaştıracağını söyledi.
ZENGİNLEŞME TEKNOLOJİK ÜRETİMLE OLUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore ziyaretini hatırlattı. “Ülkelerin zenginliği iki türlü olur” diyen Erdoğan, “Birincisi, çok para getiren tabii zenginlikler. Buna karşılık az nüfus, kişi başına gelir itibariyle önlere geçersiniz. Bunlar zenginleşti ama gerçek anlamda gelişmiş olamadı.
İkinci yöntemde İkinci Dünya Savaşı sonrası hızlı toparlanıp, yüksek teknolojiye dayalı üretimle dev haline gelirsiniz. Türkiye, iyi niyetli birtakım girişimlere rağmen bu grupta yer alma fırsatını kaybetti” dedi.
192 YILLIK KALEM İŞLERİNİN YÜZDE 70’İ SAĞLAM
Sultan 2. Mahmud tarafından 1823-1826 yılları arasında Krikor Amira Balyan’a yaptırılan Nusretiye Camii’nin 2012’de başlayan restorasyon çalışmaları da tamamlandı. ‘Barok’ üslubun kapanış ‘Ampir’ üslubun başlangıç yapısı olarak değerlendirilen Nusretiye Camii’nde yapılan kapsamlı restorasyon çalışmalarında, yapı genelinde yapılan araştırma raspaları neticesinde en nitelikli olan kalem işi tezyinatlara harim bölümünde rastlandı. Üç kat olarak yapılan araştırma raspaları sonucu ortaya çıkarılan ve cami ile yaşıt olan 1826 yılına ait kalem işlerinin yüzde 70 kadarına sağlam olarak ulaşıldı.
SON RESTORASYON 1943’TE YAPILMIŞTI
Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı, Sultan 3. Murad’ın eşi ve 3. Mehmed’in annesi Valide Safiye Sultan’ın isteği ile yaptırıldı. Temeli, Mimar Davud Ağa tarafından 1597’de atılan çarşının tamamlanması 60 yıl sonra Sultan 4. Mehmed’in annesi Valide Hatice Turhan Sultan’a nasip oldu. Çarşı, Mimar Mustafa Ağa’nın çalışmalarıyla 1663’te tamamlandı. 1940’ta yangın geçiren ve 1943’te İstanbul Belediyesi tarafından restore ettirilen çarşıda, 2013’te yeniden restorasyon başlatıldı. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü ve 16 milyon lira maliyeti olan restorasyon çalışmaları tamamlandı.
KORUMA ÇALIŞMASI
Restorasyon kapsamında Mısır Çarşısı’nın dış cephe ve iç mekan koridorlarının kutu profilleri ile çelik konstrüksiyonu tamamlanarak, platform yapıldı. Dua Meydanı mahallindeki kiracılar tahliye edildikten sonra muhdes ekler sökülüp, meydandaki Dua Kürsüsü’nde araştırma raspası yapıldı ve boya altından orijinal kalem işleri ortaya çıkarılarak, kürsünün konservasyon (koruma) çalışmaları gerçekleştirildi. Dua Kürsüsünün mimari ve kalem işi tezyinat, rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri hazırlanıp, Anıtlar Kurulu’na teslim edildi.
Mısır Çarşısı’nın iç mekan onarımları yapılırken, çarşının tonozları üzerindeki betonarme tabaka kırılarak alındı ve yerine ahşap çatı yapılarak üzeri kurşunla kaplandı. Üst örtüdeki tonoz ve kubbelerin sıva ve kurşun örtü imalatları da tamamlandı.