tatil-sepeti
tatil-sepeti

Mısır Apartmanı’nda istiklal şairimiz hatıralarıyla yaşıyor

Giriş: 22.03.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: DİLŞAH KEFLİOĞLU

Taksim İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı, tarihi dokusuyla yaşlı bir bekçi gibi duruyor. Tarihe tanıklığı ile literatüre de giren yapı, son zamanlarda istiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy ile yine gündemde. Çünkü Sultan II. Abdülhamid’in son yıllarında Şûrâ-yı Devlet âzası olarak görev yapan Said Halim Paşa tarafından 1910 yılında yapımı tamamlanan Mısır Apartmanı, istiklal şairimizMehmet Akif Ersoy’a kısa bir süreliğine mesken olmuştu.

SON 6 AYIN MEKANI

‘Vatan Şairi’ ve ‘Milli Şair’ unvanları ile anılan, İstiklal Marşı’nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve Safahat gibi önemli eserlere imza atan Mehmet Akif Ersoy’un hayatının son 6 ayını geçirdiği Mısır Apartmanı’ndaki daire, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’ olarak ziyarete açıldı. İstiklal şairimizin şahsında milli bağımsızlık mücadelesinin ruhunu da taşıyan bir mekan şeklinde tasarlanan Hatıra Evi’nin Türk milletinin karakter aynası olarak yaşamış Akif’in hatırasını canlı tutacağı ve nesilden nesile aktarmaya devam edeceği belirtildi.

ŞİİR ODASI

Ziyaretçiler, mekanda vatan şairinin hem eserlerini hem de ona dair kaleme alınmış eserleri görebiliyor. Belgesel odasında şairin yaşamını anlatan yapımı izleyebiliyor ve ana salonda da ilk yıllarından nihayetine kadar hayat yolculuğunu nesneler ve eserler üzerinden tecrübe edebiliyorlar. Son olarak şiir odası, Mehmet Akif’in manevi dünyasıyla duygu ve düşünceleriyle buluşma alanı şeklinde düzenlenmiş. Misafirler, şiir odasında ise şairin seslendirilmiş şiirlerini dinleyebiliyorlar. Hatıra Evi’ni gezenler; Akif’in hayatını, eserlerini, şiir dünyasını ve onun hakkında yazılanları da okuyabiliyor.

ÖDÜL PARASINI BAĞIŞLADI

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı için açılan 500 liralık ödüllü yarışmaya başlangıçta katılmayı reddetmişti. Ödül ve para için yazmayacağını belirtmişti. Ancak yarışmaya, o güne kadar gönderilen şiirlerin hiçbiri yeterli bulunmamıştı ve en güzel şiiri Mehmet Akif’in yazacağı kanısı mecliste hakimdi. Bunun üzerine dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası üzerine arkadaşı Hasan Basri Bey kendisini ulusal marş yarışmasına katılmaya ikna etti. Akif’in yarışmaya katılmayı kabul etmesi üzerine kimi şairler şiirlerini yarışmadan çektiler. Şairin orduya ithaf ettiği İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hâkimiyet-i Milliye’de yayımlandı. Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 Cumartesi günü saat 17.45’te ulusal marş olarak kabul edildi. Akif, ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai Vakfı’na bağışladı.

RESTORASYON 5 YIL SÜRDÜ

Mehmet Akif Ersoy’un ömrünün son 6 ayını geçirdiği ve vefat ettiği İstiklal Caddesi’ndeki Mısır Apartmanı, aslında Osmanlı’nın son dönem devlet adamlarından Abbas Halim Paşa’nın kişisel konutuydu. 1934’te paşanın vefatından sonra varisleri tarafından katlara bölünmüş ve apartmana çevrilmişti. 1940 yılında dönemin iş adamlarından Hayri İpar tarafından alınan Mısır Apartmanı, uzun süre İpar ailesinin mülkiyetinde kaldı. 2000’de yüzde 70’i Koray Holding’e geçen bina, 5 yıllık bir restorasyona tabi tutuldu. Apartmanda, Akif’in misafir olarak kaldığı daire, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmek amacıyla kamulaştırıldı. Daire, yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi olarak ziyarete açıldı.