Yerli ve milli yazılım katkısıyla düzenlenecek sanal fuarlar, 3 boyutlu gezme imkânıyla sınırlı kalmayacak. Firmalar ziyaretçileriyle anlık mesajlaşma ve görüntülü görüşme yapabilecek. Ayrıca 4 dilde çeviri hizmeti de sunulacak.
Ticaret Bakanlığı, sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetleriyle koronavirüs salgını döneminde de ihracatçılara yeni fırsatlar sunma stratejisini uyguluyor. Salgın sürecinde ertelenen ya da iptal edilen fuarlar sanal ortama taşınacak. Bu kapsamda 1-3 Haziran tarihinde ayakkabı ve saraciye fuarı ‘Shoedexpo’ ile başlayacak sanal fuar organizasyonu, 22-26 Haziran tarihlerinde yerli ve milli yazılımın katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Agrivirtual-Sanal Tarım Makineleri Fuarı’ ile devam edecek.
SANAL TİCARET PLATFORMLARI
Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle iş dünyasının hareket ve temas imkânlarının küresel ölçekte kısıtlandığını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ticaret fuarlarının ya ertelendiğini ya da iptal edildiğini söyledi. Bu süreçte dijital pazarlama yöntemlerinin ve sanal ticaret platformlarının daha önemli hale geldiğini dile getiren Pekcan, Ticaret Bakanlığı olarak bu gelişmelerin dışında kalmadıklarını, ihracatçı birlikleriyle koordinasyon halinde başarıyla gerçekleştirmeye devam ettikleri sanal ticaret heyetleri organizasyonlarının ardından sanal fuar çalışmalarını da başlattıklarını bildirdi.
AYAKKABI VE SARACİYE İLE BAŞLIYOR
Bakan Pekcan, sanal fuarlarla katılımcı firmaların ve ürünlerinin tanıtımının, bu firmalar ve alıcılar arasında online seminer ve ikili görüşmeler ile panel gibi ticareti geliştirmeye yönelik tüm faaliyetlerin, 7 gün 24 saat esasıyla dijital platforma taşınacağını belirterek, şunları kaydetti: “Sanal fuarlarımıza 1-3 Haziran tarihinde ayakkabı ve saraciye fuarı ‘Shoedexpo’ ile başlıyoruz. Dijital pazarlama yöntemlerinden sanal ticaret fuarlarını firmalarımıza tanıtmak ve firmalarımızın bu platformlarda küresel rakiplerinden önce yer almasını sağlamak amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda Ege İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğince düzenlenecek bu fuarda 30 katılımcı firmamızla yurt dışındaki 250 profesyonel alıcıyı buluşturacağız. Firmalarımız, fuarda sonbahar-kış sezonu için hazırlanmış koleksiyonlarını dijital platformda dünya ile buluşturacak ve küresel
alıcı firmalarla web üzerinden online ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek.”
4 DİLDE ÇEVİRİ HİZMETİ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 22-26 Haziran tarihlerinde Bakanlığın koordinasyonu, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonu ve Selçuk Üniversitesi’nin işbirliğinde ‘Agrivirtual-Sanal Tarım Makineleri Fuarı’nın da düzenleneceğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Yerli ve milli yazılım katkısıyla hazırlanan bu fuarla ziyaretçilere fuar alanını 3 boyutlu gezme imkanı sağlanmasının yanı sıra firmaların ziyaretçileriyle anlık mesajlaşma ile görüntülü görüşmelerine imkan tanınacak. Bunun yanı sıra 4 dilde çeviri hizmeti verilecek fuarda 100’ün üzerinde tarım makinası ihracatçımızı, 300’den fazla küresel alıcıyla buluşturacağız.”
E-İHRACAT ÜYELİKLERİNE VE SANAL FUARLARA BÜYÜK DESTEK
Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı 27 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bu çerçevede firmaları e-ihracata özendirmek amacıyla e-ticaret sitelerine üyelik giderlerini 2020 yılı için yüzde 80, takip eden yıllarda yüzde 60 oranında destekleyeceğiz. Sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarlara katılım için iş dünyamızı temsil eden çatı örgütlerin yapacakları masraflar ve sanal fuar organizasyonları giderleri de yüzde 50 oranında desteklenecek” dedi. Karara göre, e-ticaret sitesi başına yıllık 8 bin liraya kadar, sanal ticaret heyeti ve sanal fuar faaliyetleri için faaliyet başına 50 bin dolara kadar destek sağlanacak.
SANAL TİCARET HEYETİ AKTİF EDİLDİ
Ticaret Bakanlığı, Covid-19 tedbirleri kapsamındaki seyahat kısıtlamaları ve önlemler nedeniyle gerçekleştirilemeyen genel ticaret heyeti programlarını, ‘sanal ticaret heyeti’ organizasyonları ile hayata geçirmeye başladı. Bu doğrultuda, sanal nitelikli ilk Genel Ticaret Heyeti, 13-15 Mayıs tarihlerinde Özbekistan’a yönelik düzenlendi. Özbekistan Genel Ticaret Heyeti’nin açılışı, bakanlık yetkilileri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Taşkent Ticaret Müşaviri’nin katılımıyla firmalara yönelik bir video konferansla yapılırken, sanal ortamda ikili firma görüşmeleri de gerçekleştirildi. Özbekistan Sanal Ticaret Heyeti programına hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş/kuru meyve ve sebze, çikolatalı ve şekerli mamuller, su ürünleri ve hayvansal mamuller, zeytin ve zeytinyağı gibi ürün üretimi, tarım makinaları, soğuk hava depolama ve gıda ambalajlama sektörlerinde faaliyet gösteren 16 Türk ve 44 Özbek firması katıldı.
YENİ SANAL TİCARET HEYETİ PROGRAMLARI
Sanal nitelikli Genel Ticaret Heyeti programlarına, 27-29 Mayıs 2020 tarihlerinde, kişisel bakım ürünleri, temizlik ürünleri, bebek ürünleri gibi gıda ve hızlı tüketim ürünleri sektörlerini kapsayan Kenya Sanal Ticaret Heyeti ile devam edildi.
Bakanlığın belirlediği hedef ülkeler arasında yer alan Hindistan’a yönelik olarak da 15-19 Haziran tarihlerinde fındık ve mamulleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, meyve sebze mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, süs bitkileri ve mamulleri, tütün, zeytin ve zeytinyağı, gıda ve gıda dışı hızlı tüketim ürünleri, tarım makinaları, soğuk hava depoları ve iklimlendirme sektörlerini kapsayan bir sanal ticaret heyeti programı gerçekleştirilecek. 22-23 Haziran’da da söz konusu etkinliklere plastik ve metal mutfak eşyaları, cam ve seramik ev eşyaları, ev/banyo ürünleri ile ev tekstili sektörlerini kapsayan Güney Kore Sanal Ticaret Heyeti ile devam edilecek. Önümüzdeki dönemde ayrıca Almanya, Kazakistan, Nijerya, Bulgaristan ve Pakistan’a da genel ticaret heyeti düzenlenmesi planlanıyor.
SEKTÖREL ÖZEL NİTELİKLİ ALIM HEYETİ DE GELİYOR
Sanal platformda ilk sektörel ticaret heyeti de İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından yapı kimyasalları ve boya sektöründe, Kolombiya ve çevre Latin Amerika ülkelerine yönelik olarak 11-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirildi. Sektörel sanal ticaret heyetine, Türkiye’den 13 firmanın yanı sıra Kolombiya’dan 15, çevre ülkelerinden 10 firma katıldı. Ayrıca ihracatçıların, yurt dışında faaliyet gösteren büyük perakendeci, toptancı mağazalar ve süpermarket zincirleri ile iş görüşmeleri gerçekleştirmeleri amacıyla her seferinde tek firmaya yönelik düzenlenecek Sanal Özel Nitelikli Alım Heyeti programlarına da kısa sürede başlanacak.