TÜRKİYE’nin ilk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İmece’nin son montajı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından gerçekleştirildi. Testlerin başarıyla tamamlanmasının ardından son üretim aşamasına geçilecek uydunun gelecek yıl uzaya fırlatılması planlanıyor.
İmece uydusunun Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli (IYYM) montaj entegrasyon faaliyetleri, salgın hastalık şartlarına rağmen 4 ay gibi kısa sürede başarıyla tamamlandı. Projeyle Türkiye’nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü gözlem uydusunun geliştirilmesi amaçlandı.
2021’DE UZAYDA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, TÜBİTAK Uzay’ın yürüttüğü yerli ve milli uydu projelerinin son durumu masaya yatırıldı. Bakan Varank, Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda yerli ve milli olarak TÜBİTAK Uzay’ın diğer paydaşlarıyla beraber geliştirdiği İmece uydusunun ısıl yapısal testlerine başlayacaklarını söyledi. Varank, “Buradaki testler eylül ayına kadar başarıyla neticelendirilirse 2021 yılında uzaya fırlatılacak şekilde İmece gözlem uydumuzun son üretimin aşamasına geçmiş olacağız. Uydumuzu 2021 yılında başarıyla uzaya fırlatmak istiyoruz” dedi.
Uzay alanındaki çalışmaların çok önemli ve değerli olduğunu ifade eden Varank, “Uzay alanında kazandığınız kabiliyetleri sanayinin ve teknolojinin birçok alanına yayabiliyorsunuz. Bugün Türkiye’nin kendi uydusunu üretebiliyor olması, bu kabiliyetleri kazanmış olması gerçekten çok değerli. İnşallah bu uydularımızı uzayda da göreceğiz ve başarıyla bunları ülkemizin imkanları için kullanacağız” diye konuştu.
VİZYON PROJELERİMİZ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Silahlı Kuvvetlerin ihtiyaçlarının büyük ölçüde yerli ve milli olarak karşılandığını belirterek, “Yerlilik ve millilik oranının yüzde 70’lere varması, bizler için büyük bir gurur ve övünç kaynağı” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise “Yerli ve milli uydularımız gelişen, büyüyen Türkiye’nin altyapısında önemli yer alacak. Bunlar ülkemize gurur veren vizyon projeler” diye konuştu.
4 ayda tamamlandı
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen İmece uydusunun Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli (IYYM) montaj entegrasyon faaliyetleri Ocak 2020’de başladı. Çalışmalar, salgın hastalık şartlarına rağmen 4 ay gibi kısa bir sürede başarıyla tamamlandı. Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, bu aşamadan sonra 3 ay boyunca zorlu çevresel testlere tabi tutulacak ve uzay şartlarına uyumluluğu test edilecek.
Sivil ve askeri ihtiyaçları karşılayacak
Ocak 2017 tarihinde başlatılan İmece Projesi ile Türkiye’nin askeri ve sivil yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyaçlarını karşılamak üzere metre altı çözünürlüklü İmece Yer Gözlem Uydusu’nun geliştirilmesi amaçlandı. Büyük ölçüde yerli ve milli imkanlar kullanılarak geliştirilen metre altı kameranın uydu platformunda kullanılmasıyla Türkiye’nin sivil ve askeri yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu. Proje kapsamında yüksek çözünürlüklü elektro-optik kameraya ek olarak kritik ekipmanlar, yazılımlar ve ilgili teknolojiler milli imkanlarla geliştiriliyor. İmece uydusunun bundan sonra uzay ortamı simüle edilecek şekilde testleri yapılacak. İlk olarak vakum ortamında ısıl koşullara dayanımı test edilecek uydunun, daha sonra da uzay aracı üzerindeki titreşim testi gerçekleştirilecek. Isıl yapısal yeterlilik testlerini eylülde tamamlayacak İmece uydusunun bundan sonra da uçuş modelinin montajı yapılacak.