Cuma, 22 Kasım, 2024
Türk savunma sanayi sektörü, geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği 3 milyar 224 milyon dolarlık ihracat ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Hedef ise Türkiye’nin dünyada savunma sanayi alanında en gelişmiş 10 ülke arasında yer alması.
SAHA İstanbul’un düzenlediği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, sektörün yerli ve yabancı firmalarını bir araya getirdi. Her yıl ilginin daha fazla arttığı SAHA EXPO’ya bu yıl 57 ülkeden 250 yabancı ile 750 yerli firma katıldı.
Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul’un Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlediği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 25-28 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sektörün en büyük buluşması olan ve önemli işbirlikleri için etkin bir platform oluşturan SAHA EXPO, 57 ülkeden 250 yabancı ve 750 yerli firmayı da bir araya getirdi. Türk savunma sanayini oluşturan tüm firmaların ve ekosistemin kabiliyetlerini sergilediği fuara, yabancı firmalar da yoğun ilgi gösterdi.
YÜKSEK TEKNOLOJİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin savunma sanayinde elde edilen tecrübe birikimiyle bir zamanlar hayal olan birçok konunun, bugün gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Akar, şöyle konuştu: “Artık kendi tüfeğimizi, topumuzu, insansız hava aracımızı, füzemizi, helikopterimizi ve gemimizi üretebilen bir ülkeyiz. En kısa zamanda kendi muharip uçağımızı da tankımızı da üreten ülkeler arasına dahil olacağız. Büyük emek, sabır, kararlılık ve güçlü bir irade neticesinde ortaya koyduğumuz yüksek teknolojiye sahip yerli ve milli savunma sanayi ürünlerimizle teçhiz edilen Türk Silahlı Kuvvetleri, hudut güvenliğinden terörle mücadeleye, denizlerimizin ve semalarımızın korunmasından BM, NATO, AB ve AGİT misyonları ile uluslararası barış ve istikrarın sağlanmasına kadar pek çok alanda üstlendiği görevleri başarıyla yerine getirmektedir.”
57 ÜLKEDEN KATILIM
SAHA EXPO’nun açılışına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Libya Başbakanı ve Savunma Bakanı Abdulhamid Dibeybe, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Macaristan Savunma Bakanı Kristóf Szalay-Bobrovniczky, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, 57 ülkeden bakan, genelkurmay başkanları ile kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve müsteşar statüsünde yetkililer katıldı.
PROJE VE İHRACAT BÜYÜKLÜĞÜ
Türkiye’nin savunma sanayi alanında eriştiği büyüklüğe dikkat çeken Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, şöyle konuştu: “Bugün geldiğimiz duruma bakarsak, ülkemizin yürüttüğü savunma projesi sayısı 750’yi geçti. Bu projelerin yaklaşık yarısını son 6-7 yılda başlattık. Savunma projelerimizin büyüklüğü 60 milyar doları aştı. Savunma sanayinde faaliyet gösteren firma sayısı 1.600’ü geçti ve cirosu 10 milyar doların üstüne çıktı. 2021 yılı itibarıyla 3 milyar 224 milyon dolarla tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Bu yılın sonunda 4 milyar doları geçeceğini düşünüyorum. Ar-Ge’ye ayrılan bütçe, yıllık 1.5 milyar doları geçti. Kara ve deniz araçlarında sadece kendimizin değil, dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke haline geldik.”
Demir, Türkiye’nin dünyada savunma sanayi alanında en gelişmiş 10 ülke arasına girme hedefine her geçen gün yaklaşmakta olduğunu da söyledi.
İHA, SİHA VE TİHA TEKNOLOJİSİNDE İLK 3
Türkiye’nin; kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, şunları söyledi: “İHA, SİHA ve TİHA teknolojisinde artık dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz. Burada liderliğe oynuyoruz. Dış pazarda Türkiye’nin çekici olabileceği yönleri ortaya koyuyoruz. Savunma sanayi diplomasisinde bizim kadar sıcak yaklaşan, özellikle teknoloji ve bilgi açısından eli açık olan başka bir ülke tanımıyorum. Bir taraftan bu bilgiyi ve teknolojiyi işbirliği bazında sunarken, bir adım ötedeki teknolojiyi takip etmekten ve geliştirmekten geri kalmamamız gerekiyor.”
1.218 SAVUNMA SANAYİ PROJESİ
Son 10 yılda toplam yatırım tutarı 20 milyar TL olan 512 savunma sanayi yatırımı için teşvik belgesi düzenlediklerini aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şöyle konuştu: “TÜBİTAK aracılığıyla yürüttüğümüz programlarla bugüne kadar 1.218 savunma sanayi projesine ve 1.121 araştırmacıya yaklaşık 9 milyar lira kaynak aktardık. Savunma sanayi firmalarımızın kendi bünyelerinde kurdukları 58 Ar-Ge ve tasarım merkezinin çok ciddi istisnalardan, muafiyetlerden ve prim desteklerinden faydalanmasını sağlıyoruz.”
GELECEK YIL 11 HOL
Savunma sanayi fuarı alanında erişilen seviyeye dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de konuşmasında şunları kaydetti: “Çok değil, çeyrek asır önce bu tür fuarları gezer, ’Acaba bizim ülkemizde de burada bulunan birçok ürün üretilebilir mi?’ diye düşünürdük. Hatta ‘Acaba biz ne zaman yapacağız?’ diye tahminler yürütürdük. En iyi tahminde bulunanların hayallerini 50 yıl sonrası süslerdi. Bu fuar, hayallerimizin gerçek olduğunu, yerli, milli teknolojinin ve üretimin mümkün olduğunu dünya gözüyle bizlere gösteriyor. O yüzden bu fuar, sadece bir sanayi fuarı değildir.”
İTO olarak SAHA EXPO Fuarı’na özel bir önem verdiklerini ifade eden Avdagiç, “Bu sene 6 salonda yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki sene buradaki 11 holün tamamını fuara tahsis edeceğiz. 100 bin metrekare alanda fuar gerçekleşmiş olacak” dedi.
170 ÜLKEYE İHRACAT
SAHA EXPO’nun Türkiye’nin özellikle son 20 yılda sanayi ve teknoloji yolculuğunda, yerli ve milli üretim hedefinde geldiği seviyeyi gösterdiğini belirten SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Savunma Genel Müdürü Haluk Bayraktar, “Savunma sanayi sektörümüz 170 ülkeye ihracat yapıyor. Adım adım ve sağlam bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. 20 yıl önce yıllık ihracatımız sadece 248 milyon dolarken, geçtiğimiz yıl 3.2 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdik. Bu yıl 4 milyar dolar rakamının rahatlıkla geçebileceğini söyleyebilirim” dedi.
Ülkelerin savunma ve güvenlik harcamalarını pandemi döneminde kısmadığına dikkat çeken Bayraktar, “2021 itibarıyla küresel savunma harcamaları 2.1 trilyon dolara ulaştı” diye konuştu.
03 Kasım 2022 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe