Pazar, 24 Kasım, 2024
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ/TAI) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, milli savaş uçağına ilişkin sözleşme görüşmelerinin yılın ilk yarısında tamamlanacağını söyledi. Bu süreçte uçağın tasarımına ilişkin belirleyici kriterler de Türk Hava Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile sonlandırılacak.
Dörtkaşlı, “Türkiye’nin Hayal Projesi” olarak nitelendirilen Milli Muharip Uçak Projesi’nin tamamen özgün bir proje olduğunu ifade ederek, ilk sürecin 2016’nın ilk yarısında tamamlanacağını belirtti.
3 DEĞİŞİK MODEL
Dörtkaşlı, Milli Muharip Uçak Projesi’nde onlarca çalışma sonunda nihai tasarımın 3 değişik geometriye indirildiğini ifade etti. Dörtkaşlı, uçakla ilgili şu bilgileri verdi: “Uçak tek motorlu ya da çift motorlu olabilir. Bu karar uçağın geometrisini, dolayısıyla tasarımını etkiliyor. Nihai karar henüz verilmedi, çalışmalar devam ediyor. İsterlerin belirlenmesi ve riskin azaltılması faaliyetlerini içeren bir konsept fazından geçtik. Tasarım fazına girebilmek için SSM ile sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor.”
KRİTİK KARAR
Dörtkaşlı, milli muharip uçağın tasarımına ilişkin nihai kararın da yılın ilk yarısında şekilleneceğini tahmin ettiğini dile getirdi. Dörtkaşlı, motor sayısının kararlaştırılmasının tasarım aşaması için kritik bir karar olduğunu belirtti.
İLK FAZ BİTTİ
Dörtkaşlı, ileriye dönük çalışmalar hakkında şunları aktardı: ”Biz ilk faz çalışmalarımızı tamamladık. Bundan sonra kullanıcının nihai kararını vermesini bekliyoruz. Her 3 model ile vazife isterleri ve harekât kabiliyetleri sağlanabilir. Çalışmalarımız bu seçimin yapılmasından sonra detaylanacak. Uçağımızın tasarımı ve içerisinde kullandığımız alt sistemler de olabildiğince milli. Projede hedeflenen milli egemenliğimizi etkilemeyecek konularda hazır alt sistemlere bu aşamada gidilebilir, ileride onlar da yerlileştirilebilir. Şu aşamada konuştuğumuz konular arasında onlar da var.”
KAMUOYU DESTEĞİ ÖNEMLİ
Uçak geliştirmenin zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Muharrem Dörtkaşlı, özellikle kamuoyunun bu sürece hazır olmasını ve desteğini sürdürmesini beklediklerini söyledi. Dörtkaşlı, “Kamuoyumuzdaki heyecanı anlıyoruz. Vatandaşlarımız, hangardan çıkış töreni gerçekleştirdiğimiz özgün ürünlerimizin kısa sürede ‘uçuşa başladı’ müjdesini duymak istiyor. Ne yazık ki, havacılıkta bu mümkün değil. Çünkü hangardan çıkışı yapılan uçağımızın yerde yapılması gereken birtakım fonksiyonel testlerden geçmesi gerekiyor. Bunları hangarda yapamayız. Yakıt koyuyoruz, elektrik veriyoruz ve bazen ortaya çıkan problemlerin giderilmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.
18 Ocak 2016 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi