Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi İtibar ve Derecelendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ‘Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Rating Uygulamaları: Çin Örneği’ semineri, ekonomi gündemine damga vurdu.
Türkiye ekonomisine yön veren kuruluşların üst düzey yöneticilerinin katıldığı seminerde konuşan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, milli bir kredi derecelendirme kuruluşunun kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Akben, “Tarih şu an belli değil ama bu sene içinde kurulmasını hedefliyoruz. Şimdilik bankalar kuracak gibi görünüyor. Özel bir şirket de kurabilir ama şu anki yapıda bu biraz zor görünüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) öncülüğünde, nasıl ki Kredi Kayıt Bürosu’nda (KKB) bankalar ortak, buna benzer bir yapı olabilir. Belli bankaların belli bir pay almasıyla kurulabilir. Kimsenin yüzde 10’dan fazla pay almamasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
ORTAKLIK KURULABİLİR
Akben, Türkiye’de bir derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Veriler belki birkaç yıl içinde toplanabilecek. Çin veya Hindistan, belki Fitch de dahil olabilir. Onlarla ortaklık kurulabilir, know how ve uluslararası deneyimleri de fayda sağlar” dedi.
Yerli kredi derecelendirme kuruluşunun bankaların borçlanma maliyetine de katkı sağlayacağını kaydeden Akben, şu değerlendirmelerde bulundu: “Bizim Türk lirası krediler üzerindeki rate’ler yüzde 100 risk ağırlığına tabi. Bu kuruluşlar şu anda Türkiye’deki risk ağırlığını 20’ye kadar düşürebilir, belki sıfıra kadar getirebilirler. Önemli olan Türkiye’deki sistemi ve şirketleri tanıyan bir yapının olması.”
ÇİN ÖRNEĞİNİ ANLATTILAR
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen ‘Kredi Derecelendirmede Uluslararası ve Bölgesel Uygulamalar: Çin Tecrübesi ve Ulusal Yaklaşımın Önemi’ konulu panele katılan United Credits Rating Co. Ltd. Başkan Yardımcısı Dr. Jenny Al Renzhi, milli bir kredi derecelendirme kuruluşu olarak yaptıkları çalışmaları ve Çin ekonomisi üzerindeki etkilerini anlattı. Genel Müdür Vekili Xiang Ding ise konuşmasında Çin’in Yeni İpek Yolu ve Kuşak Projesi’ne ağırlık verdi.
Panelde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aygen de milli kredi derecelendirme kuruluşuna ilişkin yaptıkları çalışmanın ayrıntılarını dile getirdi.
STRATEJİK ÖNEMİ BÜYÜK
İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanvekili Hasan Erkesim, milli bir kredi derecelendirme kuruluşuna duyulan ihtiyacı dile getirdi. Uluslararası kredi derecelendirme şirketlerinin hatalı uygulamalarının oligopolistik yapının sürdürülebilirliğinin sorgulanmasına yol açtığını vurgulayan Erkesim, şöyle konuştu: “Uluslararası rating şirketlerinin 2008 ekonomik krizi ve 2011 Avrupa krizlerindeki başarısız performansları bu alanda yeni bir yapılanma ve açılım ihtiyacını çok açık bir şekilde ortaya çıkardı. Söz konusu krizlerde çok yüksek kredi notlarına sahip kurumların bir gecede batmalarında yaşanan şaşkınlıkta ve ekonomik krizlerin derinleşmesinde uluslararası rating şirketlerinin de önemli payı ve sorumlulukları bulunuyor. Son yaşanan krizler uluslararası rating şirketlerinin geleceğe yönelik uyarı mekanizması işlevlerinin güvenirliliğini yitirdiklerinin en açık kanıtları.”
Ülkemizde de ulusal ve uluslararası düzeyde iyi işleyen bir kredi derecelendirme mekanizmasının olmasının başta KOBİ’ler olmak üzere şirketlerin büyüme finansmanına ve piyasa istikrarına önemli katkılar sağlayacağını belirten Erkesim, “Ulusal düzeyde başarılı bir derecelendirme sisteminin kurulabilmesi, günümüzde en değerli stratejik kazanım niteliğinde olan veriye sahip olma ve onu kullanabilmenin de temelini oluşturacak” diye konuştu.
RATING KURULUŞLARI REFORME EDİLMELİ
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, reforme edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Nazım Ekren, şöyle konuştu: “Finansal sistemin kırılganlığı konusunda yaptıkları değerlendirmelerde ortaya çıkan dramatik hatalar, derecelendirme kuruluşlarını eleştirilerin odağına oturttu. Derecelendirme işlemlerine güveni artırmak için derecelendirme kurumlarının reforme edilmesi, rekabet ortamının oluşturulması, düzenleme ve denetleme sisteminin yenilenmesi, derecelendirme kuruluşlarının da derecelendirmeye tabi tutulması öncelikli alanlar arasında yer alıyor.”
BORÇ VERENLER SAYESİNDE AYAKTA DURUYORLAR
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı İlhami Koç, kredi derecelendirme kuruluşları piyasasının oligopol bir piyasa olduğuna işaret ederek, kemikleşmiş bu yapıyı kırmak için gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde birçok girişimde bulunulduğunu dile getirdi. Bazı kredi derecelendirme şirketleri kurulduğunu ama henüz bu oligopol yapının bozulamadığını belirten Koç, “Bunun sebebi ise borç verenlerin bütün eleştirilere rağmen hâlâ bu şirketlere güvenmesi” dedi.
RAPOR BDDK’YA GÖNDERİLDİ
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, derecelendirme şirketlerinin sayısını artırmak, daha rekabetçi bir ortam oluşturmak ve sermaye piyasasının gelişmesine katkı sağlamak amacıyla ulusal derecelendirme kuruluşu kurulması projesine başladıklarını anlattı.
Aydın, ulusal derecelendirme şirketinin ortaklık yapısı ve işleyiş modeli için çeşitli seçenekler üzerinde durulduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi: “Tüm paydaşlar açısından fayda/maliyet analizi yapıldı. Çok sayıdaki kurumun görüşleri alındı ve değerlendirildi. Rapor, görüş ve değerlendirmelerini almak amacıyla BDDK’ya gönderildi. BDDK’nın yönlendirmesiyle somut adımlar atmaya başlayacağız.”
SERMAYE PİYASALARINA ODAKLANILMALI
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, üniversitelerin kredi derecelendirme alanında yapacağı çalışmaların çok kıymetli olduğunun altını çizdi. Karadağ, Türkiye’nin finansal sistemini bankaların domine ettiğini, finansal sürdürülebilirlik için sermaye piyasalarına odaklanılması gerektiğini vurguladı.
22 Mart 2018 Perşembe
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi