Cuma, 22 Kasım, 2024
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ), milli elektrikli tren çalışmalarını sürdürüyor. Milli elektrikli tren setinin üretim ve test çalışmaları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı TÜRASAŞ’ın Sakarya Bölge Müdürlüğü’nde devam ediyor. TÜRASAŞ Sakarya Bölge Müdürü Erdal Aba, trenin frenleme, hız ve genel testlerinin devam ettiğini belirtti. Yapımı tamamlanan iki trenin üretim tesisinde bulunan rayların üzerinde yürütüldüğünü ifade eden Aba, yıl sonunda çalışmaları bitirmeyi planladıklarını belirtti.
TREN SETİ
Milli elektrikli tren seti üretimi kapsamında saatte 160 kilometre hıza uygun prototipin montajı ve fabrika testleri tamamlandı. Söz konusu tren setlerinin hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere gerekli tasarım değişikliklerinin sağlanmasıyla saatte 225 kilometre hıza çıkabilen Milli Hızlı Tren Projesi’nin hayata geçirilmesi hedefleniyor. TÜRASAŞ bünyesinde yabancı firma lisansıyla elektrikli ve dizel lokomotif üretilirken, söz konusu projelerden elde edilen tecrübenin milli elektrikli lokomotif üretiminde kullanılması amaçlanıyor.
YERLİ VAGON ÜRETİMİ HIZ KAZANIYOR
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı ortaklıkların birleştirilmesiyle kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) Sivas Bölge Müdürlüğü bünyesinde vagon üretimi hızla devam ediyor. TCDD için imal edilen vagonların ardından önümüzdeki yıl 450 vagon üretimi gerçekleştirecek. Çeşitli tiplerde yük vagonları üreten TÜRASAŞ, nisan ayında TCDD’ye, konteyner taşıyacak Sgrms tipi vagonların teslimini yapmıştı. Şirket ayrıca, TCDD Taşımacılık, TÜBİTAK RUTE ve özel sektör işbirliği ile geliştirilen E 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifinin prototip imalatını da yapıyor. Üretimde robot da kullanmaya başlayan şirket, 2023 yılında milli hızlı tren prototipinin tamamlanmasının ardından metro, tramvay tasarım ve üretimi dahil, her çeşit raylı sistem araçlarının ve kritik alt bileşenlerinin tasarlanıp üretildiği bir merkez haline gelecek.
KAMU KAYNAKLARI ÖNCELİKLE DEMİRYOLU YATIRIMLARINA
2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’ne göre, ulaştırma alanında demiryolu projeleri ile ikinci hat yapımlarına öncelik verilecek. Ulaştırma alanındaki kamu yatırımlarında gelecek 3 yılda Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli, Halkalı-Kapıkule demiryolu projeleri ile ikinci hat yapımlarına öncelik sağlanacak. Öte yandan, önemli yük merkezlerine iltisak hattı yapımı, hat kapasitesi ve verimliliğini artıracak projeler ile raylı sistem araçlarının yerli üretimine öncelik verilecek.
Toplu taşımada trafik yoğunluğu ve yolculuk talebindeki gelişmeler dikkate alınarak, karayolu sistemlerinin yetersiz kaldığı güzergahlarda raylı sistem alternatifleri değerlendirilecek. Raylı sistemlerin, işletmeye açılması beklenen yıl için doruk saat-tek yön yolculuk talebinin tramvay sistemleri için saatte asgari 7 bin yolcu, hafif raylı sistemler için asgari 10 bin yolcu, metro sistemleri için ise asgari 15 bin yolcu düzeyinde gerçekleşeceği öngörülen güzergahlarda planlanması şartı aranacak. Ayrıca yeni yapılacak yük ve lojistik merkezleri, yük talebinin yüksek olduğu demiryolu koridorlarında planlanacak.
19 Eylül 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe