tatil-sepeti

Gövde uzunluğuyla dünyanın en büyük barajı, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük dördüncü hidroelektrik santrali olan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidro-elektrik Santrali (HES), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle resmi olarak açıldı. Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’in planlama çalışmaları, 1950’li yıllara kadar uzanıyor.

GAP PROJESİ DAHİLİNDE

GAP Projesi’nin en önemli tesislerinden biri olan ve Dicle Nehri üzerinde inşa edilen tesis, 1.200 MW kurulu güçle, yıllık 4 milyar 120 milyon kilovatsaat hidroelektrik enerji üreterek, milli ekonomiye yıllık 3 milyar lira katkı sağlayacak. Bu üretim miktarı,6 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacının karşılanması anlamına da geliyor.

Temelden 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre gövde uzunluğuna sahip Ilısu Barajı, ‘önyüzü beton kaplı kaya dolgu baraj’ tipinde, dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından dünyada birinci sırada yer alıyor. Ilısu, kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra ülkemizin en büyük dördüncü hidroelektrik santrali ve dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin ikinci büyük barajı. Ilısu Barajı, aynı zamanda 10.6 milyar metreküplük depolama kapasitesi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye’nin üçüncü en büyük depolama hacmine sahip.

ÜRETİM 2020’DE BAŞLADI

Ilısu Barajı ve HES, 19 Mayıs 2020 tarihinde ilk türbinin devreye alınmasıyla enerji üretimine başladı. Bu tarihten 2020 sonuna kadar sırasıyla işletmeye alınan diğer 5 türbinin de devreye girmesiyle tesis, tam kapasite enerji üretimine başladı. Baraj, işletmeye alındığı tarihten bu yana yaklaşık 3.7 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek, ülke ekonomisine 2.6 milyar TL katkı sağladı.

MALİYETİ 20 MİLYAR LİRA

Proje, yeniden yerleşim çalışmaları, tarihi ve kültürel varlıkların korunması ile diğer inşaatlarla birlikte yaklaşık 20 milyar liraya mal oldu. Ilısu Barajı, aynı zamanda sulamaya da katkı verecek. Barajda regüle edilen ve inşa edilecek Cizre Barajı’na bırakılacak sularla 1 milyon dekar tarım arazisinin sulanması mümkün olacak.

15 Kasım 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem