Salı, 05 Kasım, 2024
Saatten savunmaya ve uzay sanayisine kadar birçok alanda kullanılan mikromekanik teknolojideki çalışmalar yeni yeni gelişiyor.
Bu alanda öncülüğü ise Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı yapıyor. Vakıf merkezini ziyaret eden İTO heyeti, çalışmaları yerinde inceledi, yapılabilecekleri değerlendirdi.
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Mikromekanik teknoloji; saatten savunmaya, sanayiden uzaya kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Hatta Avrupa ülkelerinde bu eğitimi veren okuldan yetişenler, mikromekanik teknoloji gerektiren uzay araştırmalarıyla ünlü NASA dahil her alanda rahatlıkla iş bulabiliyor. Böylesine önemli bir alanın Türkiye’de geliştirilmesine ise Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı öncülük ediyor.
İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu başkanlığında İTO Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, söz konusu vakfı ziyaret ederek, çalışmalarını ve projelerini yerinde inceledi. Türkiye’de ilk mikromekanik eğitimi veren Bursa Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de ziyaret edildi.
AÇIĞI KAPATIRIZ
Vakfın çalışmalarını ve açtıkları okulu İstanbul Ticaret’e değerlendiren Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Hayrettin Akpınar, 3 yıl önce kurulduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Burada hassas teknolojilerin eğitimi yapılıyor. Yani mekaniğin mikrosu öğretiliyor. Atölye ve laboratuvar konusunda eksikliklerimiz yok. Ancak eğitimciler açısından arzu ettiğimiz seviyede değiliz. Daha önce Türkiye’de bu eğitim yapılmadığı için eğitimcilerin hazırlanması için biraz zamana ihtiyacımız var. İki sene sonra arzu ettiğimiz seviyede eğitim verebiliriz. İlk defa bu sene birinci sınıftan sınavla öğrenci aldık. 25 öğrencimiz var. Puanları iyi. Öğrencileri 4 sene sonra iyi derecede hem saat sektörüne eleman hem de mikromekanikçiler yetiştirmek ve bunların bazılarını da eğitimci olarak tekrar okulumuza kazandırmak istiyoruz. Bu okul Türkiye için çok önemli ve kritik. 70’li yıllarda Ankara’da böyle bir bölüm açılmış. Fakat başarılı olamayınca kapatılmış. Sebebi ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın tek başına olması. İlk defa biz bunu sektörle birlikte yapıyoruz. Bu işin önemini, hassasiyetini sektör olarak biliyoruz. Özellikle İsviçre’de bazı okullarla da işbirliği yaparak, hızlıca geçmiş yıllarda kaybettiğimiz arayı kapatmak istiyoruz. Bunun için de gayretli çalışmamız ve fedakarlık yapmamız gerekiyor. Türkiye’de her geçen gün saatçi ustalarımız azalıyor. Eğitimi de verilmediği için sahada da yetişmiyor. Bir de mikromekanik dediğiniz zaman uzay sanayinden tutun da savunma sanayine, mikro cerrahiye kadar giren bir sektör bu. Türkiye için de ilk olacak.”
ORİJİNAL ESKİ KİTAPLAR
Ölçümden malzeme seçimine kadar mikromekanikte bütün detayları verebileceklerini anlatan Akpınar, şöyle devam etti: “Piyasamızda milimetrenin yüzde biri hassasiyetinde fakat mikromekanikte ise milimetrenin binde biri. Mikron ölçeğinde çalışmak zorundayız. Öğrencilerimiz ve verilecek olan eğitim de hassas olacak. Sektörün geçmiş yıllarda neler yaptığını görebilmek için vakfımızın bir de çok zengin kütüphanesi var. İsviçre, Japonya, İngiltere ve hatta Rusya’da basılmış pek çok sektör kitapları var. Çevrilen kitaplar da var ama literatürü oluşturan ciddi orijinal kitaplar da var. Türkiye’de hiçbir yerde bulamayacağınız saatle ilgili ne
kadar basılmış dergi varsa arşivimizde hepsi mevcut. 50’li yılarda basılmış dergi ve kitaplar var.”
İLK MİKROMEKANİK OKULU
Bursa Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Tüm Saatçi ve İşadamları Derneği (TÜSAD) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında açıldı. Türkiye’de ilk mikromekanik eğitimi veren liseden öğrenciler, mikromekanik istihdam garantisi ile mezun oluyor. Okul, 2000’i aşkın öğrenciye, 187 öğretmen kadrosuyla, 11 farklı alanda eğitim veriyor. Okulda, mikromekanik ve saatçilik üzerine eğitime, ilk kez makina teknolojisi alanının dalı olarak 2020-2021 eğitim öğretim yılında başlandı. Okul, 2022 yılında mikromekanik alanının açılmasıyla 2023-2024 eğitim öğretim yılında Merkezi Yerleştirme ile öğrenci aldı. Böylece yurt dışındaki muadilleri gibi 4 yıllık eğitime geçildi.
ZİYARETTEN NOTLAR
İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, İTO Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi ile Meclis üyelerinin katıldığı bir programla Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı’nı ziyaret etti. Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Hayrettin Akpınar, İTO heyetine vakfın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Ziyaret sırasında değerlendirilen konulardan bazıları şöyle sıralandı:
Saatçilik mesleğinin ve mikromekanik teknolojisinin eğitimi ve gelişmesi için ilmi ve teknik çalışmaların yapılması,
Mikromekanik saatçilik teknolojisinin eğitimi için Milli Eğitim Bakanlığı’na ait sanat okullarında sınıfların eğitime uygun hale getirilmesi,
Atölyeler kurularak yeterli teknik donanım tedarik edilmesi,
Saat, zaman ve takvim konusunda seminer ve paneller düzenleyerek bilimsel çalışmalara destek olunurken, bu konuda yazılmış kitapların Türkçeye çevirisinin sağlanması.
04 Mart 2024 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı