İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, salgınla birlikte gıdaya, yaş meyve-sebze ve mamullerine yönelik bakış açısına ilişkin talebin arttığını söyledi. Salgın günlerini de kapsayan yılın ilk 4 ayında 2019’un aynı dönemine göre Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 2.9 arttığını dile getiren Mutlu, bu artışta en önemli payı yaş meyve-sebze ve mamullerinin aldığını vurguladı.
118 MİLYON DOLAR
Mutlu, “Söz konusu dönemde ihracatyaş meyve-sebzede yüzde 21.6, meyve-sebze mamullerinde yüzde 12.9 artış gösterdi. İhracatını en çok artıran ikinci sektör yaş meyve-sebze, üçüncü sektör ise meyve-sebze mamulleri oldu. Bu iki sektör, genel ihracattaki payını yüzde 2.6’ya yükseltti” diye konuştu.
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin ocak-nisan döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.5 artırarak 118 milyon dolara yükselttiğini bildiren Mutlu, sektörün genel ihracat artışından yüksek orana sahip olduklarını anlattı.
GÜVENİLİR TEDARİKÇİ
Mutlu, sektör olarak yıllardır dünyaya, ‘Türkiye’nin gıdada dünyanın en güvenilir ve sürdürebilir ülkesi olduğunu’ gösterdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Salgın bize, ‘tüm dünyada gıda sektörünün hayati bir öneme sahip olduğunu’ gösterdi. Yaş meyve-sebze ile mamullerine olan talep tüm dünyada artarken, bu gıdalara yönelik tüketim alışkanlıkları da değişti. Yeni bir dönemin başlangıcı oldu.”
İnsanlığın var olduğu sürece gıdaya olan ihtiyacın artarak süreceğini dile getiren Mutlu, bu sorumluluk bilinciyle üzerlerine düşen görevleri salgın sürecinde de layıkıyla yerine getirmeye çalıştıklarını bildirdi. Mutlu, “Bu süreçte İtalya, İspanya, Portekiz gibi rakip sayabileceğimiz ülkeler ekim, hasat yapamazken, Türkiye’nin üretimine ara vermeden devam etmesi yurt dışı pazarlarda bize avantaj sağladı” dedi.
İLK ŞEFTALİLER RUSYA’YA GÖNDERİLDİ
Türkiye’nin şeftali üretim merkezlerinden İzmir’in Selçuk ilçesinde, şeftali üreticileri ilk parti ürünlerini Rusya’ya gönderdi.