İstanbul Ticaret Odası Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Sektörel Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan’ın başkanlığında Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Sektörün mevcut durumunun değerlendirildiği ve gelecek dönem stratejilerinin ele alındığı toplantıya, İTO Meclis ve Komite Üyelerinin yanı sıra sektör temsilcileri katıldı. Program kapsamında İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Yavuz, 2025 yılına ilişkin ekonomik beklentiler ve sektörel veriler üzerine kapsamlı bir sunum yaptı.
MUTFAKTA AVRUPA LİDERLİĞİ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, metal ürünler ve mutfak ekipmanlarının ekonomiye katkı sağlayan en önemli sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Sektörün 2024 yılı içinde 10 aylık periyotta alt segmentleriyle birlikte 12 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirten Atılgan, “Yüksek katma değer ve istihdam imkanı sağlayan, özellikle endüstriyel mutfakta Avrupa’da liderlik için yarışan bir sektör. 2025 yılı vizyonuna odaklandığımız bu dönemde tasarım odaklı katma değeri yüksek ürünlerle dünya liderliğine oynamak ve pastadan payımızı artırmak için çaba gösteriyoruz” dedi.
REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRALIM
Atılgan, böyle köklü ve önemli bir sektörün çok yönlü birtakım sorunları aşması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Nitelikli istihdama erişim, rekabetçi üretim maliyetleri, uzun vadeli ve uygun koşullu finansman ve hedef pazarlara yönelik geniş kapsamlı teşvik sistemi gibi yapısal konular, sektörümüzün gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Ayrıca en büyük ihracat partnerimiz olan AB’deki yeşil mutabakat süreci, sektörü doğrudan etkileyen konuların başında geliyor. Dolayısıyla gerek metal ürünler gerek mutfak ekipmanları sektörümüz gerekli yatırımları ve diğer sürdürülebilir hamleleri ne kadar hızlı şekilde hayata geçirebilirse küresel rekabet gücünü o denli artıracak ve pastadan o kadar fazla pay alacak.”
İTO Metal Ürünler ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi Başkanı Esin Edis ise “2025 yılında kadınların ticarette artık daha çok rol almasını umut ediyoruz. 2025’in herkese huzur ve mutluluk getirmesini diliyorum” diye konuştu.
MADE İN TÜRKİYE İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Metal ürünler ve mutfak ekipmanları sektör temsilcileri, zorlu bir süreçten geçtiklerine işaret ederek, şunları kaydetti: “Sanayici, ihracatçı, tüccar olarak bu ülkenin gerçekten kahramanlarıyız. Sanayi çarkları dönsün diye kârlılık gütmeksizin ürünlerimizi ürettik ve satılmasıyla ilgili de çaba gösterdik. Bu işi de başardık. Kendi mutfak eşya değerlerimize baktığımızda çok az bir düşüş olsa da bu seneyi ufak sıyrıklarla atlattık. Burada desteklenmesi gereken kişiler bizleriz. Ülkemizin kalkınması için mücadele ediyoruz. Elimizde çantalarla farklı ülkelerde müşterilerin kapılarını çalarak, Türkiye’de üretilen ‘Made in Türkiye’ dediğimiz ürünleri pazarlayabilmek için çalışıyoruz. Bu noktada hepimize ayrı görev düşüyor. Sektörümüzün fuarlar konusunda daha çok desteklenmesini istiyoruz. 2025 yılı bizler için daha verimli ve faydalı olacak.”