tatil-sepeti

Uluslararası Promosyon Ürünleri Derneği (PPAI) 2021 yılı verilerine göre, promosyon sektörünün büyüklüğü 22 milyar dolara ulaştı. Bugün kalemden çantaya, tişörtten bardağa onlarca ürün çeşidinde üretimin gerçekleştiği kurumsal hediyeleşme kültürünün temellerini iki asır önce atan ise ABD’deki başkanlık yarışıydı.


HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Takvimler 1789 yılını gösterirken, ABD’de kıran kırana bir başkanlık yarışı yaşanıyordu. Bu yarışta, yüzlerce yıl yaşayacak yeni bir sektörün de temelleri atıldı. George Washington ve Andrew Jackson’un aday olduğu seçimde, taraflar özelliklerini seçmene doğru anlatabilmek için 27 çeşit metal kol düğmesini dağıtmaya karar verdi. Adayların uzmanlık alanlarını gösteren düğmeler seçmenin gönlünde taht kurarken, promosyon sektörü de yüzlerce yıl sürecek varlığı için küresel pazara giriş yapmış oldu.


 


TOZLU KİTAPLAR

 

Aradan geçen yaklaşık 100 yılın ardından 1875 yılında Jasper Freemont Meek, Ohio’da küçük bir haftalık gazetenin sahibiyken çocukların kitaplarının tozlandığını fark etti. Bunlar için üzerinde kendi ismini logo olarak kullandığı bir bez çanta yaparak dağıtmaya başladı. Meek’in bu jesti o kadar sevildi ki, başka bir gazete daha aynısını yapmaya başladı. Bunun üzerine sektörde ilk şirketleşmeler başladı.

 

EN ÇOK KAĞIT ESASLI ÜRÜN

 

Uluslararası Promosyon Ürünleri Derneği (PPAI) verilerine göre, bugün 22 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan bu kurumsal hediyeleşme kültürü, İstanbul Ticaret Odası tarafından da ‘Promosyon Ürünleri Sektör Raporu’ ile masaya yatırıldı. Raporda da ayrıntılı olarak incelenen sektörde, en çok kağıt esaslı ürünlerin hediye olarak verilmesi yaygın. Şirketlerin yüzde 27 oranında kağıt esaslı hediyelikleri tercih ettiği görülürken, yüzde 16 oranında tekstil esaslı ürünleri hediye olarak verdiği kayıtlarda yer alıyor. Ancak sektör mensuplarının verdiği bilgilere göre, bluetooth kulaklıktan, logo baskılı çikolataya kadar yüzlerce ürün gamı sektörde dağıtılan hediyeler arasında yer alıyor. Üzerine baskı yapılabilen her şey sektörün ürün yelpazesi arasına giriyor.


 


YERLİ ÜRÜN AĞIRLIKLI

 

Müşterilerine küçük jestler yapmak isteyen firmaların tercih ettiği promosyon sektöründe yerli üretim ağırlık teşkil ediyor. İstanbul Ticaret Odası’nın raporundaki örnekleme göre, firmaların yüzde 26.7’si hediye olarak vereceği ürünlerin yarıdan fazlasını kendisi imal ediyor. Sektörün yaklaşık yüzde 50’si bu alanda hiçbir ithalat gerçekleştirmeyerek yerli üretim ürünleri kullanıcılara hediye olarak sunuyor. Rapora göre sektördeki bir diğer ilginç gelişme de yurt dışı satışlarının artışı oldu. 2018, 2019 ve 2020 yılı verilerine göre, son üç yılda yurt dışı satışı iki kat arttı.

 

300 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

 

Raporda ayrıntılı olarak ele alınan sektör, yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu zarif hediyeleşme kültürünün ürünleri yurt dışında en çok AB ülkelerine gönderiliyor. İhracat payında yüzde 75 AB ülkeleri ilk sırayı alıyor. Yüzde 16’lık kısım ise Almanya’ya gönderiliyor. Fransa, İngiltere ve Azerbaycan, promosyon ürünlerinin en çok gönderildiği ülkeler arasında yer alıyor. Hollanda,

Kıbrıs, Irak ve Libya da sektörün ürünlerini gönderdiği ülkeler listesinde bulunuyor. Sektörün yüzde 26’sı ise ürettiği ürünleri hiç yurt dışına göndermiyor.


 


2026’DA 3 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİ

 

İstanbul Ticaret Odası tarafından okuyucu ile buluşturulan Promosyon Ürünleri Sektör Raporu’nun tanıtım toplantısı gerçekleşti. Toplantının açılış konuşması, İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay tarafından yapıldı. Dr. Kuralay, “Promosyon ürünleri sektörü ihracatının 2026’da 3 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz. Sektör, bütün sektörlerin öncüsü ve habercisi. Gelişmeye de çok açık bir sektör olarak görüyoruz” diye konuştu.

 

Promosyon ve Matbaa Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karatemiz de “Hayatın tam ortasında olan bir sektörüz. Diğer reklam alanlarına göre mesajımızı daha küçük bütçelerle ulaştırma imkanına sahibiz” dedi.


 


Projenin yürütücüsü aynı zamanda İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise “İnsan olarak hediyeye karşı gönlümüz yumuşak. Raporumuz, sektörü tüm ayrıntılarıyla masaya yatıran bir ilk olması sebebiyle çok kıymetli” diye konuştu.

 

Toplantıya İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve Meclis Üyeleri de katıldı.


 



PANDEMİ SONRASI TOPARLANMA

 

Tüm sektörler gibi promosyon sektörü de pandemiden etkilendi. Sektör raporuna göre firmaların ilk kıstığı harcamaların başında kurumsal hediyelikler yer aldı. PPAI 2021 raporuna göre, sektörün büyüklüğü 2019 yılında 24.2 milyar dolara ulaşmışken, 2020’de 19.6 milyar dolara geriledi. Promosyon pazarı, 2021’de ise pandemi öncesine yetişmeye başlayarak 22 milyar dolarlık büyüklüğe erişti.


03 Kasım 2022 Perşembe

Etiketler : Uluslararası Promosyon Ürünleri Derneği PPAI