HABER: ADEM ORHUN
Ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler, iş piyasasının talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) öncülüğünde belirleniyor. Bu standart ve yeterlilikler, MYK tarafından görevlendirilen sektör temsilcisi kurum/kuruluşlarca ya da MYK tarafından oluşturulan çalışma gruplarınca hazırlanıyor. Bu kapsamda bazı yeni standartlar ve yeterlilikler kabul edilirken, bazıları da sektörlerin görüşüne açıldı.
CEP TELEFONU TAMİR
MYK tarafından oluşturulan çalışma grubu, Cep Telefonu Tamir Bakım ve Onarımcısı (Seviye 4) mesleğine ilişkin ulusal yeterliliğin güncellenmesi için görüştü. 18 Kasım’da çalıştayda ulusal yeterliliğe gelen güncelleme talepleri değerlendirildi ve mesleğin güncel icra ediliş koşulları dikkate alınarak, revizyon çalışmaları başlatıldı. Güncellemenin tamamlanmasının ardından doküman tarafların görüşüne sunulacak.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UZMANI
MYK ile Sürdürülebilir Eğitim Gelişim ve Mükemmellik Derneği (SEGM) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Sürdürülebilirlik Uzmanı (Seviye 6) taslak yeterliliği hazırlandı. Taslak yeterlilik, ilgili tarafların görüşüne sunuldu. Görüş alma süreci, 24 Şubat 2023 tarihinde tamamlanacak. Görüşler doğrultusunda ilgili metin MYK İş ve Yönetim Komitesi’nin görüşüne sunulacak.
Taslak yeterliliğe ulaşmak ve görüş bildirmek için adres: www.segm.org.tr
YAPAY ZEKA
Resmi Gazete’de 20 Ağustos 2021’de yayımlanan ‘Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2021-2025’e ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Ulusal Yapay Zeka Stratejisi (UYZS) Eylem Planı çerçevesinde MYK tarafından bir dizi çevrimiçi hazırlık toplantısı ve bir çalıştay düzenlendi. 27-28 Aralık’ta gerçekleştirilen ‘Yapay Zeka Alanı Meslek Haritalama Çalıştayı’, bilişim teknolojileri sektöründe yapay zeka alanında meslek standardı hazırlama çalışmalarına temel teşkil edecek.
ECZANE PERSONELİ
Sağlık ve sosyal hizmetler sektöründe ulusal yeterliliklerin belirlenmesi amacıyla MYK ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında imzalanan protokol kapsamında 2 taslak yeterlilik hazırlandı. ‘Eczane Teknik Hizmetleri Elemanı (Seviye 5)’ ve ‘Eczane Destek Hizmetleri Elemanı (Seviye 3)’ taslak yeterlilikleri, ilgili tarafların görüşüne sunuldu.
Görüş alma süreci, 9 Ocak 2023 tarihinde tamamlanacak.
Taslak yeterliliklere ulaşmak ve görüş vermek için adres: www.teb.org.tr
TEKSTİL VE DERİ
Diğer taraftan, tekstil ve deri sektörünü ilgilendiren 2 yeterlilikle ilgili gelişme oldu. Tekstil Test Laborantı (Seviye 4) ve Tekstil Test Laboratuvar Sorumlusu (Seviye 5) Ulusal Yeterlilikleri, MYK Sektör Komitesi tarafından incelendi. Bu ulusal yeterlilikler, MYK Yönetim Kurulu’nun kararı ile onaylanarak Ulusal Yeterlilik olarak yürürlüğe girdi. Söz konusu yeterlilik, ‘VOC Test Merkezleri III Hibe Programı’ kapsamında tekstil, hazır giyim, deri sektöründe görevlendirilen Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü tarafından hazırlanmıştı.
AKTAR KRİTERLERİ
Aktarlar için de ulusal yeterlilik yayınlandı. MYK Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sektöründe, Ankara Ticaret Odası tarafından hazırlanan ‘Aktar (Seviye 5)’ Ulusal Yeterliliği, görüş ve değerlendirmeler doğrultusunda düzenlendi ve MYK Yönetim Kurulu’nun 16 Kasım 2022 tarihli kararı ile onaylanarak yürürlüğe girdi.
Bu ulusal yeterliliğe ulaşmak için adres: https://portal.myk.gov.tr
GIDADAKİ OPERATÖRLER
‘Dolum/Ambalajlama ve Paketleme Operatörü (Gıda) (Seviye 4)’ ve ‘Meyve ve Sebze Kurutma Operatörü (Seviye 4)’ Ulusal Yeterlilikleri hazırlandı. Aydın Ticaret Odası tarafından hazırlanan dosya, MYK Gıda Sektör Komitesi incelemesi ve değerlendirmeler ardından düzenlendi. Düzenlenen ulusal yeterlilikler, MYK Yönetim Kurulu’nun kararıyla onaylandı ve Ulusal Yeterlilik olarak yürürlüğe girdi.
Bu yeterliliğe ulaşmak için adres: https://portal.myk.gov.tr
METALDE GÜNCELLEME
İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Metal Ekstrüzyon Üretim İşçisi (Seviye 3), Metal Ekstrüzyon Üretim İşçisi (Seviye 4), Metal Yüzey Kaplamacı (Seviye 4), Metal Kumlama İşçisi (Seviye 3) ve güncellenen Metal İşleri Seri Üretim Tezgah İşçisi (Seviye 3) yeterlilikleri, MYK Metal Sektör Komitesi tarafından değerlendirildi. Düzenlenen yeterlilikler, MYK Yönetim Kurulu’nun onayıyla Ulusal Yeterlilik olarak yürürlüğe girdi.
Bu yeterliliklere şu adresten ulaşılabilir: https://portal.myk.gov.tr
DENETMENLERE EĞİTİM
MYK’nın yararlanıcısı olduğu, ‘Türkiye Yeterlilikler Sistemi ve Çerçevesinin Uygulanması Operasyonu İçin Teknik Yardım Projesi (TUYEP)’ kapsamında 19-21 Aralık 2022 tarihlerinde ‘Denetçi Eğitimi’ Ankara’da gerçekleştirildi. Eğitimlerde sık karşılaşılan hususlar hakkında bilgi verildi.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ONARIM YETERLİLİĞİ HAZIRLANIYOR
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından elektrikli ve hibrit araçların bakım ve onarım mesleklerinin ulusal yeterliliklerini hazırlamak üzere ilgili kurumlarla işbirliği yapıldı. Bu kapsamda Togg ve İzmir Ticaret Odası’ndan yetkililerin katılımıyla elektrikli araç montajı alanındaki ulusal yeterlilikleri hazırlamak üzere 21 Aralık’ta çevrimiçi bir çalıştay gerçekleştirildi. Çalıştayda Meslek Standartları Dairesi Başkanlığı tarafından kuruluşların yeterlilik hazırlama süreçlerindeki soruları yanıtlanarak, hazırlama sürecindeki paydaşlar ve MYK arasındaki koordinasyon hakkında bilgi verildi. Çalışmaların tamamlanmasını takiben elektrikli ve hibrit araçların bakım, onarım ve üretimi alanında nitelikli işgücü için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri içeren ulusal yeterlilikler yürürlüğe girecek.
YETKİSİZ FIRSATÇILARA DİKKAT
Gerekli şartları sağlayarak MYK tarafından yetkilendirilen kuruluşlar, ulusal yeterliliklere göre MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerini verebiliyor. MYK tarafından yetkilendirilmemiş hiçbir kişi, kurum ya da kuruluş ulusal yeterliliklere ‘atıfta bulunarak’ sınav ve belgelendirme yapamaz.