tatil-sepeti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca inşaat, enerji, otomotiv ve metal sektörlerinde toplam 40 meslek için 26 Mayıs’ta sona eren belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016’ya kadar uzatılması için kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 17’si inşaat, 10’u enerji, 7’si otomotiv, 6’sı metal sektörlerinde olmak üzere toplam 40 meslekte, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun getirildiği anımsatıldı.

1 MİLYON KİŞİ

Söz konusu 40 meslekte belgesiz çalışma süresinin sona erdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla mevcut durum gözden geçirildi.

Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak iş yerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için mevcut mevzuat maddesinde geçiş sürecini yeniden düzenleyen kanun değişikliği hazırlandı. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016’ya kadar ertelenmesine ilişkin kanun değişikliği Başbakanlığa gönderildi.”

KİŞİ BAŞI 500 TL CEZA

“Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ”in geçen yıl 25 Mayıs’ta yayımlanmasıyla, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” işler sınıfından olup MYK tarafından standardı yayımlanan 40 meslekle ilgili Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu için tanınan süre sona ermişti. İnşaat boyacısı, sıvacı ve duvarcının da aralarında olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran işveren veya işveren vekiline kişi başı 500 lira ceza kesilmesi öngörülmüştü.

SEKTÖRÜN EN PRESTİJLİSİ BAŞLIYOR

Sanayi sektörünün can damarı olan yığın malzeme taşımacılığı ve depolama teknolojisi hakkında maliyet düşürücü tedbirler ve en son yenilikler, Yığın Malzeme Taşıma ve Depolama Forumu Foundations eğitimi ile Türk firmalarıyla paylaşılacak.

Dökme Malzeme Yönetimi Derneği tarafından 2-3 Haziran 2016 tarihlerinde WOW Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Yığın Malzeme Taşıma ve Depolama Forumu, konveyör sistemleri konusunda dünyanın en prestijli eğitimlerinden biri olan Martin Engineering Foundations çalıştayına ev sahipliği yapıyor. Martin Engineering tarafından gerçekleştirilecek eğitimde, maden, çimento, demir-çelik ve yem sektörlerinin temsilcilerine yığın malzeme taşımacılığı ve depolamada maliyet düşürücü tedbirler ve dünyadaki son teknolojiler hakkında bilgiler paylaşılacak.

Martin Engineering Uluslararası İş Geliştirme Müdürü Michael Max Tenzer ve Avrupa İş Geliştirme Sorumlusu Uwe Schneider tarafından verilecek eğitimlerde, üretim alanında bulunan konveyör sistemlerine dair merak edilen sorular yanıt bulacak. Eğitime katılanlar Martin Engineering Foundations sertifikası almaya da hak kazanacak. Eğitim için kayıtlar devam ediyor.

5 AYRI ÜLKE

Yığın malzeme sektöründe rekabet üstünlüğü kazandıracak son çözümlerin tartışılacağı Yığın Malzeme Taşıma ve Depolama Forumu, Türk firmalarının yanı sıra İngiltere, Almanya, İspanya ve Çin’den de firmaları ağırlayacak. Sektördeki en son teknoloji ve yeniliklerin görülmesi için fırsat tanıyan forumun ikili iş görüşmeleriyle de önemli bir ticaret hacmi oluşturması bekleniyor.

Bilgi: www.bulkturkey.org

HANGİ MESLEKLER LİSTEDE?

Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz, Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat, Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçısı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3.

01 Haziran 2016 Çarşamba

Etiketler : Sektörel