Pazartesi, 25 Kasım, 2024
Ticaret Bakanlığı, hedefe yönelik olarak Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0 desteklerini açıkladı. Destekler; seyahat sağlık sigortası, istihdam, mesleki eğitim ve yabancı dil ve ürün yerleştirme şeklinde belirlendi. Bakanlık, ‘Heal in Türkiye’ portalıyla da merdiven altı merkezlerin önünü kesti. Sektörde nitelikli uzmanların artması için sağlık çalışanlarına ilişkin düzenlemeler Meclis’ten geçti.
HABER: MÜGE BİBER
Sağlık turizmi, özellikle son yıllarda ülkelerin ekonomik sürdürülebilir kalkınmasını destekleyen ve rekabet gücünü artıran bir sektör olarak öne çıktı. Dünyada sağlık turizmi için yılda 30 milyon kişi yurt dışına çıkıyor.
Bu turistlerin yıllık harcamaları ise yaklaşık 500 milyar doları buluyor. Sağlık turizminde önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye, geçen yıl 1 milyar dolarlık döviz girişi sağladı. Türkiye’nin 2023 hedefi ise 1.5 milyon sağlık turistini ağırlayarak, önce 5 milyar dolar, orta vadede de 10 milyar dolarlık döviz girdisine ulaşmak.
REKORA HAZIR
2019 yılında Türkiye’de 662 bin 87 hasta sağlık hizmeti aldı. Turizm geliri ise 1 milyar 65 milyon 105 bin dolar ile tavan yaptı. Pandemi ile beraber kişi sayısı ve gelir azalsa da 2021 yılında 642 bin 444 kişi ile sağlanan 1.048 milyon dolarlık gelirle sektör temposunu düşürmedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde ise Türkiye’deki sağlık tesislerinden 284 bin 577 kişi yararlandı. Yıl sonunda bu gelirin 4 milyar dolara ulaşarak rekor kırması bekleniyor. Sektörün bu potansiyel ile birlikte 10 milyar dolar hedefine ulaşması için hükümet teşvik edici düzenlemelere gidiyor. Bu düzenlemelerle, sağlık turizminde nitelikli uzman kadrolarla nitelikli hizmet verilmesi hedefleniyor. Teşviklerin bir diğer amacı da sektörde istihdamı artırmak. Sağlık turizmcileri devletin sağladığı bu desteklerin yanı sıra nitelikli uzmanlar için üniversitelerle işbirliğine yöneldi.
MESLEKİ EĞİTİM VE YABANCI DİL
Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0 Destekleri ile Ticaret Bakanlığı, sektörün uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. Bunun için gerekli şartlardan biri de yabancı dil eğitimi. Bu nedenle mesleki eğitim ve yabancı dil desteği ile ölçütleri karşılayan üniversiteler arasında protokol yapılacak ve bu eğitim kurumlarından eğitim alan sağlık hizmeti ihracatçıları bünyesinde çalışanların mesleki ve yabancı dil eğitimi desteklenecek.
MEZUNLARA ÖNCELİK
Bakanlık ayrıca, istihdam desteği ile rehberden tercümana, çağrı merkezi personelinden sosyal medya ve pazarlama uzmanına, yaşlı ve engelli bakım elemanından sosyal hizmet uzmanına varana kadar geniş bir yelpazede sağlık hizmeti ihracatı değer zincirinde ihtiyaç duyulan nitelikli elemanların istihdamının teşvik edilmesini sağlayacak. İstihdam alanıyla ilgili olarak belirlenen bölümlerden veya programlardan mezunlar için tecrübe şartı aranmayacak.
ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
Uluslararası Sağlık Turizmcileri İşverenler Sendikası (USTİS), geçtiğimiz günlerde düzenlediği çalıştay ile sağlık turizminin MR’ını çekti. USTİS’e göre de sağlık turizmi sektörünün en önemli sorunlarından biri, diğer sektörlerde olduğu gibi nitelikli işgücü. USTİS, bu sorunları aşmak için kurduğu USTİS Akademi’nin ardından üniversitelerle de işbirliği yapmaya başladı. İlk adım olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ile USTİS arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokole göre, USTİS Akademi’ye BAİBÜ akademik destek verecek. USTİS de bu işbirliği çerçevesinde BAİBÜ öğrencilerinin mesleki yetkinlik kazanmaları, mezun olduktan sonra iş bulmalarının kolaylaştırılması ve istikrarlı bir şekilde uygulamalı eğitimle çalışma hayatına adapte olmaları amacıyla üye işyerlerinde mesleki eğitim ve staj programları düzenleyecek. Benzer işbirliklerini çoğaltmak için diğer üniversiteler ile görüşmeler devam ediyor.
MERDİVEN ALTINA SON
Ticaret Bakanlığı’nın en önem verdiği adım ise ‘Heal in Türkiye’ portalı. Portalda saç ekiminden diş hekimliğine, obezite cerrahisinden termal sağlığa ve fizik tedaviye kadar her alanda bilgilendirme yapılacak. Bu alanlarda ne gibi tedavilerin uygulandığı, hizmet veren sağlık kuruluşları ve doktorlar görülecek. Yabancı hastalar bu site aracılığıyla hangi sağlık kurumlarının akredite edildiğini de görebilecek. Böylece hastalar, illegal ve merdiven altı işletmelerden korunmuş olacak. Devletin akredite ettiği, denetlediği kurumlar bu portalda yer alacak. Eğer hasta bir yerden doktor adını bulduysa bu ismi portaldan kontrol etme şansı olacak.
SAĞLIK HİZMETİ İHRACATI 5.0 DESTEKLERİ
Ticaret Bakanlığı’nın sürdürülebilir bir sağlık hizmeti ihracat artışı amacıyla kurguladığı ‘Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0’ destekleri, 6 ana başlıktan oluşuyor. Bunlardan ilki komplikasyon ve seyahat, sağlık sigortası desteği, ikincisi istihdam desteği, üçüncüsü mesleki eğitim ve yabancı dil desteği, dördüncüsü ise ürün yerleştirme desteği. Beşinci olarak spor sektörü destekler kapsamına dahil edilirken, altıncı ve son destek ise ‘Heal in Türkiye’ portalı olacak. Söz konusu portal, Türkiye’nin dünyada sağlık hizmeti ihracatında kullanabileceği bir slogan ve bir destinasyon markası olacak, aynı zamanda tanıtıma da katkıda bulunacak. Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0 desteklerinin detayları ise şöyle:
* Seyahat sağlık sigortası
Sağlık Hizmeti İhracatı 5.0 desteklerinden biri olan komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası desteği ile tedavi almak üzere Türkiye’yi ziyaret eden bir kişinin bavulunun kaybından, ziyareti sırasında ihtiyaç duyabileceği acil sağlık hizmetine ve tedavi sonrasında ortaya çıkabilecek komplikasyona varana kadar komple sigorta altına alınması sağlanıyor. Üstelik sigorta unsurunun önemi göz önünde bulundurularak, sadece bu destek kalemine özgü bir pozitif ayrımcılık olacak şekilde destek oranı yüzde 60 değil, yüzde 70 olarak belirlendi.
* Film ve dizi tanıtımı
Ürün yerleştirme desteği ile film, dizi ve oyun sektörleriyle sağlık hizmeti ihracatı sektörü, yurt dışında yayınlanan yapımlarda ürün yerleştirme desteğinden yararlanabilecek.
Ayrıca spor sektörü de kapsama alınarak, sağlık ve spor seyahati hizmetleri ihracatı bir arada desteklenecek.
* Şikayete hızlı müdahale
Ticaret Bakanlığı’nın en önem verdiği adım ise ‘Heal in Türkiye’ portalı. Portal ile sağlık turizminin tanıtımı tek elden yapılacak. Portal bünyesinde bir çağrı merkezi olacak, yabancı hastaların şikâyet ve önerilerinin alınabilmesi imkanı sağlanacak. Çağrı merkezi personeli tarafından şikâyetlere karşı hızlı aksiyon alınabilecek.
SEKTÖR VERİLERİ TÜİK’TEN GELECEK
Sağlık turizmi ile ilgili gerçek verileri elde etmek için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) devreye girdi. TÜİK, Ticaret Bakanlığı ile başlattığı çalışma ile Türkiye’nin sağlık turizmi verilerinin eksiksiz ve sağlıklı biçimde derlenmesini sağlayacak. Bu kapsamda yabancı ziyaretçilere sağlık hizmeti sunan kuruluşların çerçevesi belirlendi. Sağlık Bakanlığı’ndan sağlık turizmi belgesi almış kuruluşlara ve yabancılara verilen sağlık hizmetlerinde istisnadan yararlanan kuruluşlara web tabanlı bir anket uygulandı. Bu çalışmayla milliyet ayrıntısında sağlık hizmeti alan kişi sayısı, toplam sağlık harcaması tutarı belirlenecek. Söz konusu çalışmanın üçer aylık dönemler itibarıyla yılda 4 kez yapılması planlanıyor. İlk anket uygulaması mayısın son haftasında başlatıldı. Uygulama halen devam ediyor.
UZMANLIK EĞİTİMİ 2029’A KADAR
* Türkiye’de sağlık turizmi yetki belgesi almaya hak kazanan 1.734 sağlık tesisi bulunuyor. Ocak 2021 itibarıyla kamu, üniversite ve özel sektörde görev yapan 1 milyon 119 bin 886 sağlık çalışanı var. Milyonlarca sağlıkçının beklediği özlük ve mali haklarını iyileştiren teklif, Meclis’te kabul edildi. Düzenlemeyle doktorların sabit ek ödeme oranları artırılacak.
Aile hekimlerinin uzmanlık eğitimi için tanınan süre 2029 yılına uzatıldı. Böylelikle uzman olmayan 24 bin aile hekimine yeni bir imkan tanınacak. Eğitim veren öğretim üyeleri de bu süreçte döner sermayeden pay alabilecek. Teklifle, SGK güvencesi olmayan vatandaşların sağlık sigortasından yararlanabilme-leri için kolaylık sağlanacak. Vatandaşların borçlarının 5 bin liraya kadar olan kısmı silinecek. Böylece mağduriyetler giderilecek ve icradaki dosya yükü azaltılacak.
20 Haziran 2022 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar