tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye’de hemen hemen her sektörün en büyük sorunlarından biri haline gelen kalifiye eleman sıkıntısı, geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren 6764 Sayılı Mesleki ve Teknik Eğitim Kanunu’yla çözüme kavuşacak. Kanun hakkında İstanbul Ticaret’e açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay yeni kanunla birlikte meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin teknisyen sıfatını taşıyacağını söyledi.

HEDEF YÜZDE 60

Yeni kanunla meslek liselerinin tercih edilme oranının yüzde 60 seviyesine yükselmesini beklediklerini ifade eden Gülay, bu sayede sektörün kalifiye eleman sorununun çözüme kavuşacağını belirtti. Ayrıca sektörün özel alanlarına hitap edecek tematik meslek liselerinin yaygınlaşacağını da vurgulayan Gülay, İstanbul’da da bu konuda analizlerin devam ettiğini söyledi.

HER MEZUNA KREDİ

Esnaf ve sanatkârların çırak bulmakta zorlanması ve geçtiğimiz dönemlerde çırak sayısının 178 binden 75 bine düşmesi sonucu, 6764 Sayılı Kanun’la çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alındı. Buna göre bu eğitimi başarılı bir şekilde bitiren öğrencilere kendi işyerlerini açma imkanı sağlandı. Ayrıca yeni kanunla çıraklık mezunu olup kendi işyerini açan tüm öğrencilere KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi kullandırılacağını belirten Gülay, bu uygulamanın girişimciliğin de önünü açacağını ifade etti.

YÜK AZALDI

Yeni uygulamayla iş dünyasının arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek ancak bununla birlikte sektörün mali yükünü de azaltmak amacıyla staj ücretlerine devlet katkısı imkânı getirildi. Çırak ve meslek lisesi öğrencilerine ödenen beceri eğitimi ve staj ücretlerinin 3’te 2’si artık devlet tarafından karşılanacak. Ayrıca staj uygulamasının daha verimli işleyebilmesi için çalıştıklarını ifade eden Gülay, bunun için staj sonunda sektörün de katılımıyla beceri sınavı uygulamasını hayata geçirdiklerini söyledi.

SINAVSIZ GEÇİŞ TARİH OLDU

Meslek liselerinde eğitim kalitesini olumsuz etkileyen gelişmelerden bir tanesi de meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş imkânıyla meslek yüksekokulunda okumaları uygulamasıydı. Bunun yeni uygulamayla kaldırıldığını kaydeden Gülay, “Artık meslek lisesi mezunu olan her öğrencimiz teknisyen unvanını taşıyacak ve liseden sonra sınavsız bir şekilde direkt meslek yüksekokuluna geçemeyecek. Bunun yerine mezun olduğu alanda eğitim görmek isteyenlere meslek yüksekokuluna girişte ek puan verilecek” dedi. Uygulamanın meslek lisesi öğrencilerinin sektörlerinde yoğunlaşma hedefine katkı sağlayacağı öngörülüyor. Teknisyen unvanının da teknik eğitimi daha cazip hale getirmesi bekleniyor.

BÖLGE İHTİYAÇLARINA GÖRE

İş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün karşılanması için önemli bir gelişme de tematik meslek liseleri olacak. Şu anda bir tane olan tematik meslek liselerinin sayısı önümüzdeki eğitim öğretim yılında artacak. Tematik meslek liselerinde bölge ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak alan belirleneceğini söyleyen Gülay, İstanbul için de önümüzdeki eğitim öğretim yılı için çalışmaların sürdüğünü belirtti. İstanbul’un neredeyse her alanda ihtisaslaşmış eğitim için endüstri ağına sahip olduğunu belirten Gülay, İstanbul Valiliği’nin ve sektörün ortak olarak analiz çalışması yaptığını söyledi.

2017’DE MESLEKİ EĞİTİMİ NELER BEKLİYOR

  • Büyük sanayi kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odalarıyla; mezun istihdamı, eğitim materyallerinin hazırlanması, öğretim programlarının geliştirilmesi gibi konularda işbirliği protokolü imzalanacak.
  • Öğrencileri doğru meslek alanlarına yönlendirmek amacıyla İŞKUR’la işbirliği yapılarak, meslek liselerinde ilgi ve yetenek testleri uygulamaya başlayacak.
  • Meslek lisesi mezunlarının hangi alanlarda istihdam edildiğinin izlenmesi için e-mezun uygulaması hayata geçirilecek.

07 Şubat 2017 Salı

Etiketler : Gündem