İstanbul’da mesleki ve teknik eğitim veren okullarda eğitim programlarının reel sektörün ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılandırılması için önemli bir adım atıldı. Eğitim programlarının sektörlerle birlikte tasarlanması ve mezunların niteliğinin artırılmasını öngören “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç,İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın imzaladığı protokol ile iş hayatına hazır mezunlar yetiştirilecek.
2023 VİZYONU
Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, göreve başladığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle ‘3 konuda atılım’ beklediğine ilişkin talimatı olduğunu belirtti. Bakan Selçuk, “Bunların başında mesleki ve teknik eğitimin kalkındırılması geliyordu. Bugünü tarihe not düşelim. Bu anlamda bir mesafe aldığımız için çok mutluyum” dedi.
Selçuk, MEB ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının işbirliği içinde hareket etmesinin önemine işaret ederek, şöyle devam etti: “Böyle bir zemin olmaksızın, bunun üzerine inşa yapmak çok da söz konusu değil. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda, MEB’in 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda ortaya koyduğu mesleki eğitimdeki hedefler, aslında bugünkü çerçevede büyük bir amaca hizmet ediyor.”
ALGI DEĞİŞECEK
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bu iş birliği protokolünün, aslında bir çekirdek protokol olmasını ve bütün Türkiye’ye, hatta uluslararası düzeyde bir modele kaynaklık etmesini bekliyoruz. Projenin takibi konusunda hepimiz üstümüze düşeni yaparsak, mesleki ve teknik eğitimde ‘ara eleman’ ifadesinin kalktığını göreceğiz. Biz artık ‘aranan eleman’ demek istiyoruz, ‘ara eleman’ demek istemiyoruz. Bunu eğer bütün arkadaşlar kullanırsa ve değerlendirirse, çocuklarımızın mesleki ve teknik okullarımızı algılamasında bir dönüşüm ortaya çıkacaktır. Zaman içerisinde yüksek puan alan öğrencilerin bu okulları tercih etmesinin ortaya koyacağı şaşkınlıkla bu konuyla ilgili zihniyetin de dönüştüğünü göreceğiz.”
KODLAR DEĞİŞİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise önem verdikleri konuların başında, ‘sanayide ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağının belirlenmesi ve yetiştirilmesi’ olduğunu söyledi. Bakan Varank“Küresel ekonomide dijitalleşmenin öncülüğünde ciddi bir dönüşümün içindeyiz. Üretimin kodları değişiyor. Bu değişime ayak uydurmadaki hızımız, işgücümüzün adapte olma kabiliyetiyle doğrudan ilişkili. Burada da mesleki eğitim başta olmak üzere eğitim politikalarının yönlendirici rolü ortaya çıkıyor” diye konuştu.
PAYDAŞLARLA BİRLİKTE
Bakan Varank, eğitim alanındaki çerçevenin, uygulamada da karşılığının bulunmasının kilit bir öneme sahip olduğunu ve başarının çok paydaşlı bir yapının ortak sorunlara ortak çözümler bulmasıyla mümkün hale geldiğini belirterek, imzalanan protokolün, farklı tarafları tek bir amaç doğrultusunda toplaması açısından anlamlı olduğunu söyledi.
Bakan Varank, “İşin eğitim tarafı burada, sanayi tarafı burada, üniversite tarafı burada. Bu birliktelik, genç kardeşlerimizin iş hayatına çok daha hazır bir biçimde atılmasına imkan verecek ve onları daha üretken olmaya teşvik edecek” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank şöyle devam etti: “Özel sektör paydaşlarımız ve odalarımızın bu konuda ne kadar hassas ve istekli olduğunu bizzat gördük. İşte imzaladığımız bu protokolle de İstanbul özelinden başlayarak sektörün ihtiyacına yönelik meslek liselerindeki eğitim içeriklerinin güncellenmesi, atölye ve laboratuvarların kurulmasına yönelik somut bir adım atıyoruz.”
İSTİKLAL MESELESİ
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü” imza töreninde yaptığı konuşmada, “Meslek lisesinin ‘istiklal meselesi’ olduğuna inanıyoruz. Bunun için Hamilik Projesi ile İstanbul’da İTO olarak sorumlu olduğumuz okul sayısını 54’e çıkardık. Bugün imza attığımız projeyle, gençlerimiz meslekleriyle ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar” dedi.
İTO Başkanı, konuşmasında, mesleki ve teknik eğitim okullarından mezun olanların, kendi meslekleri doğrultusunda çalışmasının özendirilmesinin önemini vurguladı. Avdagiç, okullara makine, teçhizat desteği sağlanmasının yanı sıra öğrencilerin hamiler aracılığıyla reel sektörle buluştuğunu anlattı.
Başkan Avdagiç, İTO’nun İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle başlattığı proje kapsamında 45 bin kişiye eğitim imkanı sunulduğunu kaydetti.
ÜRETİMİN OMURGASI
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, işbirliği protokolü imza törenindeki konuşmasında, mesleki eğitimin son yıllarda farklı sebeplerden dolayı, daha önce ulaştığı başarı noktalarından çok çok geriye düştüğünü dile getirdi. Bahçıvan, toplumun, ailelerin ve öğrencilerin mesleki eğitimden hızla uzaklaştığını, azalan ilgiye bağlı olarak ortaya çıkan sonuçların, eğitim ve istihdamdaki en önemli açmazlardan birini oluşturduğunu anlattı.
İSO Başkanı, sanayi üretiminin omurgasını oluşturan ve mesleki teknik eğitimi içeren ortaöğretim seviyesinin genel istihdam içindeki payının, Almanya için yüzde 58, Güney Kore için yüzde 39 olduğunu belirterek, “Bu oran, ülkemizde yüzde 20’dir. Bu tablo, mesleki eğitimde yapılacak iyileştirmeye ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu göstermesi açısından önemlidir” dedi.
89 OKULDA FORMAT DEĞİŞECEK
Mesleki ve teknik eğitimde, sektörün iş gücü ihtiyacına cevap verebilecek niteliğe sahip, gelişen teknolojiye hızla ve etkin şekilde uyum sağlayabilen, paydaşların planlama ve karar alma süreçlerine aktif şekilde katıldığı bir yapının hayata geçirilmesi planlanıyor. İmzalanan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü, şu çalışmaların yapılmasını içeriyor: