Mesleki eğitimde dönüşüm başlıyor

Giriş: 04.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre edecek proje için önemli bir adım atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü imzalandı. Protokol, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katılımıyla düzenlenen törende imzalandı.

Törende konuşan Bakan Selçuk, “Ekonomide orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani ‘eğitiminiz iyileşirse ekonominiz iyileşecektir’ mesajı bize verilir. Bu bağlamda böyle bir adım atıyor olmanın mutluluğu içindeyiz” dedi.

Mesleki ve teknik eğitimdeki dönüşümün asıl hedef olduğuna değinen Selçuk, “Bu dönüşüm çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin ders çizelgeleri, öğretmen eğitimleri, iş ve işlemlerin yürütülmesi, üretim bazlı eğitime geçilmesi vesaire bunlar mesleki eğitimde paradigmanın değişeceğini gösteriyor” diye konuştu. Bakan Selçuk, protokolün sadece Bakanlığın aldığı kararlarla değil, oda temsilcilerinin gayretleri ve okul müdürlerinin kararlarıyla belli bir noktaya taşınacağının altını çizdi.

TALEP GÖRECEK

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise genç işsizlerin çokluğuna dikkati çekerek şunları söyledi: “Okullarda verdiğimiz eğitim, dışarda işe yaramıyor. Dışarda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık.”

Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran’ın da katıldığı törendeki konuşmasına şöyle devam etti: 
“Yurtdışına baktık. Avrupa’da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, Odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. Biz de artık piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz.”

OKULLARDA NELER DEĞİŞECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolle, meslek liseliler TOBB koordinasyonunda, genişletilmiş staj ve uygulamalı eğitim imkanlarıyla ortak eğitim modelinin avantajlarından faydalanacak. TOBB ve bağlı oda ve borsalar tarafından okullarda ‘AR-GE ve Tasarım-Beceri Atölyeleri’ kurulacak. Başarılı öğrencilere burs verilecek. Öğrencilere, TOBB´a bağlı oda ve borsalara üye işyerlerinde staj ve iş imkanı sağlanacak.

2023 HEDEFLERİ İÇİN MAZERETİMİZ KALMADI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 hedefleri doğrultusunda eğitim camiası olarak üzerlerine düşeni yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Bakan Selçuk “Tabi ki iş dünyasından da beklentilerimiz var. Onlar da imzaladığımız protokol çerçevesinde gereken desteği vermekle ilgili büyük bir tekellüf altına girdiler. Bunun için bütün iş dünyası temsilcilerine teşekkür ediyorum. Çünkü artık mazeretimiz kalmadı bence. Bazı sorunlar beklentiler vardı hepsi oldu” dedi.

Almanya örneğini veren Milli Eğitim Bakanı Selçuk, “Oradaki mesleki teknik okulların yüzde 80’i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında” dedi.

Bakan Selçuk konuşmasına şöyle devam etti: “Bu çalışmanın hele hele diğer mesleki teknik okullarımızı etkilemesini ve yaklaşık 130 bin civarındaki mesleki teknik okullardaki öğretmenimizin de bu bağlamda yetişmesi onların bu projelerin geliştirilmesi konusunda ilerletilmesine de hizmet edeceğini düşünüyorum. TOBB ve TOBB ETÜ ile beraber bu işin birlikte yapılıyor olması yani yükseköğretim ayağının da olması ortaöğretimle yükseköğretim arasındaki bağlantının ne kadar mühim olduğunu da gösteriyor.”