İstanbul Ticaret Odası’nın gerçekleştirdiği çalıştayda, meslek liselerine yönelik tercihin artması için yapılabilecekler değerlendirildi. Bu hedefe gidecek yolda, okul-özel sektör işbirliği ve tanıtım faaliyetlerinde uygulanacak yeni stratejilerle ilerlenmesi öneriliyor.


 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle devam eden İTO Yetkinlik Merkezi projesi kapsamında ‘Mesleki Eğitimde Yenilikçi Yaklaşımlar’ konulu çalıştay gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer’in yaptığı çalıştaya; hamilik projesinde yer alan İTO Meclis Üyeleri, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Tuzla Belediyesi ve Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nden temsilciler, mesleki ve teknik liselerden müdürler ile öğretmenler katıldı. İki oturumlu düzenlenen çalıştayda, mesleki eğitimin tercih edilebilirliğinin artırılması, mesleki eğitim-özel sektör işbirliği sürecinin değerlendirilmesi ve sektörel istihdamın genişletilmesine yönelik atılması gereken adımlar görüşüldü.

 

MÜFREDAT GÜNCELLEMESİ

 

Mesleki eğitimin her zaman öncelikli gündemlerinde yer aldığını belirten İTO Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, şöyle konuştu: “Hamilik projesiyle İTO olarak biz de bu süreçte sorumluluk alıyoruz. Okullarda görev alan hamilerimizle hem destek veriyoruz hem de sürekli iletişim halindeyiz. Sektörlerin talebi doğrultusunda müfredat güncellemelerinin yapılması ve meslek liselerine ilginin artırılması, personel ihtiyacının karşılanmasının yanında sektörlerin gelişimine de olumlu katkı sağlayacak. Meslek liseleri için ara eleman tabirini doğru bulmuyoruz. Meslek liseleri ara eleman değil, ana eleman sağlıyor. Meslek liselerinde yetişen gençlerimiz çok kıymetli.”

 

DÖNÜŞÜM SÜRECİ İHTİYAÇLARI

 

Çalıştay katılımcıları, mesleki eğitimin geliştirilmesiyle ilgili birçok görüş ve öneriyi gündeme getirdi. Yeşil dönüşüm sürecinin mesleki eğitimde de yeni alanları ve ihtiyaçları ortaya çıkardığına dikkat çeken katılımcılar, sektörlerin yeşil dönüşümü gerçekleştirirken mesleki eğitimde de buna uygun atılımlar yapılması gerektiğini söyledi. Pandemi döneminde mesleki okulların öneminin daha çok anlaşıldığının altı çizilirken, bazı çalışmalarla bunu ilgiye de dönüştürmenin mümkün olduğu, meslek liselerinin tanıtımının daha iyi yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Ayrıca, AB normlarına uygun mesleki yeterlilik belgesi ve işyeri açma belgesi imkânlarının daha iyi anlatılmasının da tanıtıma katkı sağlayacağı ifade edildi.

 

YÖNLENDİRMEDE ORTAOKUL SÜRECİ KİLİT ÖNEMDE

 

Çalıştayda gündeme getirilen önerilerden bazıları şu şekilde:

 

* Erken teşhis, mesleki eğitimde de önemli. İlkokul sonrası öğrencilerin bir değerlendirme merkezi yardımıyla yetenekleri keşfedilebilir. Rehber öğretmen, sınıf öğretmeni veya uzmanlar tarafından öğrencilere ve velilerine bir yönlendirme belgesi verilebilir.


* Şu anda mesleki okulların yüzde 80’inde staj uygulaması 12. sınıfta yapılıyor. Öğrenci, 3 yıl boyunca teori eğitimi alıyor fakat işyeri ile tanışması 12. sınıfta. Stajın iki yıl olması daha yararlı olacaktır.

 

* Meslek lisesi öncesi kazanımların yeterli seviyede olması için eğitim-öğretim açısından ortaokul sürecine tekrar odaklanılmalı. Meslek lisesi tanıtımları, ortaokullarda 8. sınıfta değil, 7. sınıftan itibaren yapılmalı.

 

* Özel sektör, güncel ihtiyaçlara göre müfredatın belirlenmesinde etkin olmalı. Sektör temsilcileri, okul ziyaretlerini artırmalı ve sektörün ihtiyaçlarına göre okulla işbirliği yapılarak teknolojik gelişmeler takip edilmeli.

 

* Geleceğe yönelik ihtiyaç analizinin yapılması ve sektörlerin nelere ihtiyaç duyacağının belirlenmesi de önemli. İnsan kaynakları planlaması da bu çerçevede olmalı. 

 

* Sektörde uzman isimler, üst düzey yöneticiler, firma sahipleri belirli dönemde okullara gidip seminer, konferans gibi etkinliklerle sektörü tanıtmalı. Mentorluk programları ve kariyer günleri etkinlikleri artırılmalı. Okullarda kariyer destek birimleri de açılabilir. Farklı işletmelerden temsilciler gelip danışmanlık yapabilir.

03 Temmuz 2023 Pazartesi