tatil-sepeti
tatil-sepeti

Meslek liseleri acil üretime geçti

Meslek liseleri, deprem bölgesindeki beslenme ve ısınma ihtiyacı için atölyelerini açtı.

Giriş: 20.02.2023 - 19:07
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Öğretmenler ve gönüllü öğrenciler, metal atölyelerinde soba, mutfaklarında ekmek, makinalarında atkı üretip depremzedelere gönderdi. Milli Eğitim’in mobil mutfakları da afet yaşanan illerde düzinelerce noktada hizmet veriyor. 

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Deprem felaketinin yaşandığı illerde yapılan arama-kurtarma faaliyetlerinin ardından beslenme ve ısınma ilk ihtiyaç konuları oldu. Bu ihtiyaçların giderilmesi için vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra meslek liseleri de üzerine düşen görevi yapıyor. Bölgeye birçok şehirden ekmek ve hazır gıda yardımı gönderilirken, mobil mutfaklar da hızla depremzedelerin imdadına koştu. Diğer yandan özellikle metal atölyeleri olan meslek liseleri, ısınma problemine acil çözüm için varil sobalar yaptı. Birçok atölyede de çadırda kullanılabilecek sobalar imal edildi. 


Bu çalışmalara gönüllü olarak katılan öğretmenler ve öğrenciler, “Arama-kurtarma uzmanı değiliz, bu açıdan sahada yapabileceğimiz pek bir şey yok. Ancak acil ihtiyaçlar için elimizden ne geliyorsa, neyi üretme kabiliyetimiz varsa o işe giriştik. Çevremizdeki hayırseverlerin ve iş insanlarının para ve hammadde desteğiyle tam kapasite çalışıyoruz” dedi. 


TEKSTİL VE GİYİM


Diğer yandan, tekstil ve triko atölyeleri olan okullar da başta atkı olmak üzere çeşitli giyim eşyasını sıfırın altında sıcaklıkların yaşandığı deprem bölgesine gönderdi. Yine alanı ve atölyesi olan birçok okul da battaniye üreterek, bu seferberliğin parçası oldu. 



METAL ATÖLYELERİ


Öğretmenler ve gönüllü öğrenciler, metal kesiminde ve kaynak işlerinde çalıştı, binlerce soba imal edildi. Bu sobalar kurumların ve derneklerin de desteğiyle deprem bölgesine ulaştırıldı. 


YİYECEK VE İÇECEK


Yine yiyecek ve içecek hizmetleri alanı bulunan okullar, mutfak imkanlarını ve eğitimdeki tecrübesini acil gıda üretimi için kullandı. Bu okulların mutfaklarında ve kantinlerinde imal edilen ekmekler ve kurabiyeler de birçok depremzedenin ilk gıdaları oldu. 


Bunların yanı sıra onlarca farklı alandaki öğretmen ve öğrenci kollarını sıvadı; son yıllarda okul-sanayi işbirliğiyle kabiliyetlerini artıran meslek liseleri ‘okul-hayat operasyonu’na imalat gücüyle destek oldu. İstanbul’dan Erzurum’a hemen her şehirdeki okullar uzak yakın demeden, elindeki imkanlarla süratle üretime geçti. 


GÜNLÜK 2 MİLYON 


Afetin yaşandığı illerden biri olan Hatay’da MEB tarafından kurulan 24 mutfaktan dördü meslek liselerinde, biri mesleki eğitim merkezinde, biri de öğretmenevinde bulunuyor. Benzer şekilde Kahramanmaraş ve diğer illerde de okulların mutfak ve kantinlerinde, futbol sahalarında, meydanlarda ve kurumların avlularında yemek hizmet merkezleri faaliyet gösteriyor. 


Bu mutfaklarda depremden bir hafta sonra günlük ikişer milyon sıcak yemek ve ekmek kapasitesine ulaşıldı. İhtiyaç devam ettiği müddetçe hizmet verecek olan bu mutfaklar, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle çalışmalarını sürdürecek. 



MOBİL TUVALET ÜRETTİLER


Bu faaliyetlerden birkaç gün sonra dikkati çeken bir başka üretim konusu ise mobil tuvaletler oldu. Ahşap ve metal atölyeleri, mobil banyo ve tuvalet üreterek, bölgeye göndermeye başladı. 



ÖĞRENCİLERİN MUTFAKLARINA HARİTADAN ULAŞIN


Depremden hemen sonra afet bölgesine hareket eden şoför, aşçı ve öğretmenlerden kurulu ekiplerin mobil mutfakları, illerdeki planlamayla belirli alanlarda konuşlandırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da, depremden etkilenen illerde oluşturduğu yemek hizmet noktalarının konumlarını internetten paylaştı. Bu noktalara dhgm.meb.gov.tr/meb_mutfak adresinden ulaşılabiliyor.