Salı, 05 Kasım, 2024
140 yıllık İTO’yu bir çınar ağacına benzeten Başkan Avdagiç, “Üyelerimiz bu çınar ağacına hayat verip daha nice 140’lar ayakta tutacak olan 656 bin adet köktür” dedi. Avdagiç, komiteleri ise üyeleri temsilin sembolü olarak tanımladı.
Komitelere verilen önemin kararlara da yansıdığını anlatan Avdagiç, “Meslek Komitelerimiz yaptığı komite toplantılarından 8 bin 601 karar almış. Sizlerin kararları doğrultusunda yaklaşık 3 bin Yönetim Kurulu Kararı çıkartmışız” diye konuştu.
MÜGE BİBER-BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO), sektörleri temsil eden 81 Meslek Komitesi’nin üyelerini buluşturan 20. Dönem 8. Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Hibrit olarak yapılan 2022 yılının ilk Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’na, komite üyeleri büyük ilgi gösterdi.
PROAKTİF SÜREÇ YÖNETİMİ
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, salgının tedarik zinciri, emtia fiyatlarının yükselmesi gibi artçı sarsıntıları devam ederken, Ukrayna-Rusya savaşının patlak vermesini, ‘kriz üzerine kriz’ diye tanımladı. “Ukrayna’da patlayan her mermi, dünyada emtia fiyatlarını yükseltecek, enflasyonu artıracak sonuçlar oluşmasını tetikledi” diyen Başkan Avdagiç, şöyle devam etti: “Savaşın dünyayı etkileyen genel neticelerinin yanı sıra, özelde de Ukrayna ve Rusya başta olmak üzere bölgeyle yoğun ticari faaliyetlere sahip ülke olduğumuz için gelişmelerden anında etkilendik. Bunun üzerine biz de gündemimize Covid-19 salgınının yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşını aldık. Ticaret ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere tüm devlet birimleriyle yakın temasa geçtik. Yeni bir kriz dönemini daha üyelerimiz lehine yönetmenin gayreti içine girdik. ‘Pro-aktif ve değişken süreç yönetimi politikamız’ da burada devreye giriyor. Bizim üyemizin hangi sıkıntısı varsa, biz de o sıkıntıya çare olacak çözümleri hayata geçirmeyi öncelikli vazifemiz kabul ediyoruz.”
İKİ TEMEL GÖREV
Öncelikle Rusya’ya, Doğu Avrupa’ya ve diğer bölgelere çalışan firmaların temsil edildiği derneklerle hızlı bir istişare süreci başlattıkları bilgisini paylaşan Avdagiç, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İlgili Komite Üyelerimizle bir araya geldik. Sayın Bakan ve Bakan Yardımcılarıyla iletişime geçtik. Burada tafsilatına girmeyeceğim başlıklarda anlık ve anında çözüm oluşturmanın gayreti içine girdik. ‘Anlık’ tabirini özellikle kullanıyorum. Çünkü bizim İTO yönetimi olarak iki görevimiz var: Birincisi; üyelerimizin ticaret ve üretim yapmasını kolaylaştıracak kalıcı politikalar ve çareler üretmektir. İkincisi de üyelerimizin ticaretinin önünde birdenbire yükselen engelleri anında kaldırıp, soruna dönüşmeden çözüme kavuşturmaktır. Hamdolsun, bu süreçte de, bu temel iki ilkemizi, sizden bize ulaşan bilgiler doğrultusunda başarıyla uyguladık.”
TEMEL YAPI TAŞI
“İTO’nun omurgasını oluşturan Meslek Komitelerimizin siz değerli temsilcileriyle bir araya gelmeyi, yasanın bize verdiği zorunlu bir görev olarak görmüyoruz. Sizleri bir mecburiyet olarak değil, tam tersine İTO’nun temel yapı taşı, yani olmazsa olmazı kabul ediyoruz” değerlendirmesini yapan Avdagiç, şöyle devam etti: “Çünkü İTO’nun 640 bini aşkın üyesinin, bu çatı altında hakkıyla temsil edilmesinin sembolü sizsiniz. Biz, Meslek Komitelerimize bu anlayışla bakıyor, böylesine büyük bir değer veriyoruz. 140 yıllık İTO’yu bir çınar ağacına benzetirsek, üyelerimiz bu çınar ağacına hayat verip daha nice 140’lar ayakta tutacak olan 656 bin adet köktür; bu köklerle bağ kesilmemelidir.”
İCRAATA YANSIYAN KOMİTE KARARLARI
Şekib Avdagiç, Meslek Komiteleri’ne verilen önemin yönetim kararlarına da yansıdığını vurgulayarak, şöyle devam etti: “İşte rakamlar; 2018 Nisan ayında göreve geldiğim günden bu yana Meslek Komitelerimiz yaptığı komite toplantılarından tam tamına 8 bin 601 karar almış. Yönetim Kurulumuza ulaşan bu kararları, titizlikle değerlendirmişiz. Konsolide ve gerekli tasnif sürecinden sonra da sizlerin aldığı kararlar doğrultusunda 2 bin 945 (yani yaklaşık 3 bin) Yönetim Kurulu Kararı çıkartmışız. Bu ne demek? Birleştirmeleri hesaba katmadan söylüyorum; neredeyse sizin her üç kararınızdan biri, yönetimin kararı olmuştur. Yönetim Kurulu Kararları haline gelen kararlarınızda ifade edilen tüm hususlar ilgili Bakanlıklar, TOBB, yetkililer ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşılmıştır… Biz bununla da yetinmedik. Sizlerden ulaşan talepleri 9 bin 904 adet yazıya dönüştürüp tüm paydaşlarımıza ilettik.”
2022’DE DE DEVAM
Söz konusu yansımaların 2022 yılında da devam ettiğini anlatan Avdagiç, “Bu yılın ilk iki ayında Meslek Komitelerimiz tarafından 285 karar alındı. Aynı şekilde bu kararlar, Yönetim Kurulumuz tarafından titizlikle değerlendirilip, 136 Yönetim Kurulu Kararına dönüştürüldü. Yine bu kararlarda yer alan hususlar; ilgili Bakanlıklar, TOBB ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile paylaşıldı. Buna ilaveten toplantı, seminer, ziyaret, çevrimiçi etkinlikler gibi faaliyetler de dikkate alındığında 670 adet yazımız tüm paydaşlara iletildi.”
REHBERİMİZSİZSİNİZ
“Sizlerin çalışmasını, komitelerimizin aktif bir gayret içinde olmasını önemsiyoruz. Çünkü sizler çalıştıkça, herkes biliyor ki, İTO da ‘tıkır tıkır’ çalışıyor demektir. Bugünkü toplantımız da bunun göstergesi… Bu toplantıda sizlerin yapacağınız, bize yol ve yöntem gösterecek konuşmalarınız, bizim en büyük desteğimiz ve dayanağımızdır.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
ÖTV’DE SABİT ORAN OLMALI
Hasan Görkem Konu-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: Sektörümüz birçok sorunla uğraşırken, sahibinden.com üyelerine yüzde 60 zam yaptı ve buna ek olarak 1 milyon TL üzerindeki araçların ilanlarından komisyon almaya başladı. Yaptığımız görüşmeler sonucunda sahibinden.com yetkilileri, her ay alınacak komisyon bedelinin, ilan yayınlandığında bir kez alınmasına karar verdi. Sektörün daralmasına neden olan bir diğer unsur ise yüksek ÖTV oranları. Hem sektör hem de tüketiciler için ÖTV’de sabit bir oran getirilmeli.
ŞEKER SANAYİCİLERE DE VERİLMELİ
Ramazan Coşkun-Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi: Türkşeker, perakende tüketicilerini korumak amacıyla sanayiciye satışı durdurup sadece zincir marketlere ürün vermeye başlayınca sektörümüz şeker tedarikinde sıkıntılar çekti. Yani biz geçen sene 240 TL’ye aldığımız şekerin çuvalına şimdi 850 TL ödüyoruz. Perakende sektörü ise çuvalını 400 TL’den alıyor. Türkşeker’in sanayicilere de açılmasını ve aynı fiyattan şeker vermesini istiyoruz.
İTHAL ÜRÜNLERE VERGİ DÜZENLEMESİ
Gürbüz Turan-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: İthal ürünlerin ülkemize girişinde uygulanan vergilendirme sistemi, sektörümüzün maliyet yükünü artırıyor. Bu nedenle Türkiye’de üretimi yapılamayan ürünlerin yurda girişinde vergilendirme sisteminin tekrar gözden geçirilmesini talep ediyoruz.
AKARYAKITTAKİ KDV’DEN MUAFİYET
Köksal Yüzbaşıoğulları-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: Sektörün ana gider kalemi olan akaryakıttaki fiyat artışları nedeniyle zor bir süreçteyiz. Sektörümüzün akaryakıttaki KDV’den muaf olmasını talep ediyoruz. Kademeli mesai saati uygulanırsa trafik rahatlayacak, zaman tasarrufu sağlanacak, iş kabiliyeti artacak, çevre kirliliğinin önüne geçilecek. Bu uygulama, cari açığı azaltmak için de olumlu katkı sağlar. Bu konuda kıymetli desteklerinizi bekliyoruz.
ÇİÇEKTE KDV AVANTAJI OLMALI
Sertan Dumbar-Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi: Pandemi döneminde çiçek üreticileri, kesme çiçek üretimini bıraktı ve başka sektörlere yöneldi. Bu durum, piyasayı daralttı ve yerli kesme çiçeklerin fiyatlarını artırdı. Yerli çiçeklerin doğrudan dış pazarda satılması da iç piyasayı daraltan başka bir etken oldu. Tarım alanlarında planlama yapılmasını istiyoruz. Hava koşulları nedeniyle sektörümüz açısından zorlu geçecek bu sene için KDV konusunda avantaj sağlanmasını da talep ediyoruz.
VERGİSİZ ÜRÜN SATIŞI ARTTI
Zikri Cenk Bora-Züccaciye Meslek Komitesi: Faturasız satışların çoğalması, sektörümüzdeki rekabeti yok ediyor. Kurumsal firmalar bu konuda dezavantajlı durumda. Hem vatandaşa hem de satıcılara vergi vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu vurgulamalıyız. Bunun için de kamu spotları yayınlayabiliriz. Firmaların pazaryerlerinde sektör dışı ürünleri satması bir diğer sorunumuz. Pazaryerlerinde yetki belgesi şartı kesinlikle aranmalı.
MAAŞLARA DÜZENLEME YAPILMALI
Salih Dursun-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Mali sebeplerden dolayı özel güvenlik personeli asgari ücretle çalıştırılmak isteniyor. Bu durum, piyasada illegal yöntemlerle hizmet veren özel güvenlik şirketlerini doğuruyor ama hizmet kalitesi düşüyor. Ayrıca personele sigorta yapmamak, bir nevi devletten çalmakla eşdeğer. Özel güvenlik personelinin maaşlarına düzenleme yapılmalı.
KAMU SPOTU GEREKİYOR
Ercan Karakurt-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi: Sektörümüzün ivedilikle bir kamu spotuna ihtiyacı var. Evden eve taşımalarda yetki belgesi ve taşıma sigortası olan firmalar tercih edilmeli ve bu televizyonlarda gösterilmeli. Hâlâ çözüm beklediğimiz diğer konular ise artan yakıt maliyetleri, üçüncü köprü fiyatları, şehiriçi yasak saatleri, kayıt dışı çalışma, göçmen işçi ve zorunlu trafik sigortalarındaki fahiş artışlar.
ORTAK SIKINTILARA ORTAK ÇÖZÜMLER
Metin Güler-Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi: Sektörlerimizin ortak sıkıntıları ve ortak çözümleri var. Enerji fiyatları da bunların başında geliyor. Enerji için bir politika geliştirerek, enerji fiyatları ve güvenliği kontrol altına alınmalı. Türkiye’nin en büyük sorunu, meslek liseleri ve meslek yüksekokullarının yeterli ilgi ve değeri görmemesidir. Talebimiz, meslek liseleri başta olmak üzere meslek yüksekokulları ve mesleki eğitim merkezlerinin de teşvik edilmesi.
DÖVİZ KURUNDAN ETKİLENİYORUZ
Veysi Ay-Oteller Meslek Komitesi: Dolar kuru ve kredi faizlerindeki artışlardan sektörümüz etkilendi. Enerji, ulaşım ve diğer giderlerin de artması, maliyetlerimize yansıdı. Bu durumu, ihracatın önünü daha da açarak lehimize çevirebiliriz. İhracat potansiyeli olan KOBİ’ler nasıl ihracat yapacağını bilmiyor, bu yola çıkınca da bürokrasiye takılıyor. Firmaların daha çok ihracat yapması için bürokrasi süreçleri kolaylaştırılmalı.
TURİZMDE YAPILANDIRMA İSTİYORUZ
Hüseyin Selami Çelebioğlu-Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi: Pandemiden en çok etkilenen turizm sektörü için bazı yapılandırmalar geldi ama sektör bunu da ödeyemiyor. Bu yüzden sektöre bir süre geri ödemesiz bir sistemle destek verilip sonrasında taksitlerle ödeme imkanı tanınabilir. Yakıt fiyatlarındaki artışlar sektör için büyük problem; bu konuda önlem alınılmalı. Mesela hac ve umre turizmi 26 aydır kapalı. Bu konuda İTO’dan bir girişim bekliyoruz.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ ÖNEMLİ
Bedrettin Yetim-Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi: Mesleki eğitim merkezlerinde artık ustalık, kalfalık ve eğitici ustalık belgesi dışında lise diploması da veriliyor. 3 milyona yakın işsiz ve en az yarısı kadar da meslek sahibi teknik eleman ihtiyacı var. Bu sorunun çözümü için mesleki eğitim merkezleri de hamilik projesine dahil edilmeli. Çocukların hem iş sahibi olmaları garanti hem de okurken 3 bin TL maaş alıp SGK’ları ödeniyor.
ŞEKER FİYATLARINA ÇÖZÜM BULUNMALI
Mehmet Yıldırım-Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi: Türkşeker, şu anda bir çuval şekeri marketlere 295 TL’den satıyor. Marketler ise kilosunu 10 TL’den aşağıya satmıyor. Eskiden marketler 1 kilo şekeri yüzde 10-15, bugün ise yüzde 40-50 kârla satıyorlar. Talebimiz buna bir çözüm bulun-ması. Piyasa fırsatçılara bırakılmamalı.
RUHSAT ZORUNLULUĞU OLMASIN
Mehmet Gökalp-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Son iki yılda yurt dışından tedarik edilen hurda kağıt iki kat arttı. Türkiye’de üretim kapasitesi 2020’de 6.5 milyon tona çıkarılmış olsa bile sektörün ihtiyaçları daha fazla. Sanayinin hammadde ihtiyacını karşılayan sektörümüz, her yıl 9 milyon ton geri dönüştürülebilir atık toplayıp ayrıştırıyor. Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik’te ruhsat mecburiyeti bulunuyor. Talebimiz, ruhsat zorunluluğunun olmaması.
KDV’LER BİRLEŞTİRİLMELİ
Hikmet Kabuk-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: KDV uygula-malarında değişiklik yapılması planlanıyor. Mevcut olan KDV-1 ve KDV-2 beyanname-lerinin birleştirilmesini istiyoruz. Vergi daireleri, mükellef belirttiği adreste bulunmuyorsa firmayı kapatabiliyor ama ticaret sicil kaydı devam ettiği için çelişki oluşuyor. Bu konu hakkında bir çalışma yapılmalı. Mükelleflere büyük bir yük olan damga vergisinin de kaldırılmasını istiyoruz.
LOJİSTİKTE MTV ALINMAMALI
Tamer Dinçşahin-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi: Pandemi, savaşın etkileri ve artan akaryakıt fiyatları ile lojistik kurye taşımacılığı yapanlar büyük sıkıntı yaşıyor. Nakliye fiyatları sabahtan akşama değişiyor. Lastik yıpranması, yakıt ve köprü otoban ücretleri, diğer giderleri koymaya gerek kalmadan 35-40 bin TL maliyete ulaşıyor. Yurt içi taşımalarda ÖTV’siz akaryakıt hakkı verilmeli. Ayrıca motorlu taşıtlar vergisi (MTV) alınmamalı.
PANELE DAVET
Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: 30 Mart’ta düzenlenecek yabancıya satış panelimizde, tüm inşaat ve gayrimenkul sektörünü aramızda görmek istiyoruz. Son dönemde webtapu, taşınmaz ticareti bilgi sistemi, yabancıya gayrimenkul satışı gibi birçok konuda çalışma yaptık. Tüm komite üyelerimizden, çalıştıkları emlak işletmelerinin yetki belgesine, emlak danışmanlarının ise mesleki yeterlilik belgesine sahip olmasına özen göstermesini istiyoruz.
EK VERGİLER DÜZENLENMELİ
Numan Hocaoğlu-Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Pandemiyle birlikte ithal ürünlere ek vergiler getirildi. Fakat ithalatta ek vergiler sektörümüzü derinden etkilemeye devam ediyor. Bu konuda bir çözüm bulunmalı. Bizler ithalat yaparak ürün üretiyoruz ve bunları ihraç ediyoruz. İlave gümrük vergileri de düşürülmeli.
RAMAZAN’DA HUBUBAT SIKINTISI YOK
Mehmet Tevfik Dinçer-Hububat, Bakliyat, Kuruyemiş ve Kuru Meyve Meslek Komitesi: Tarımsal ürünlerde şu anda herhangi bir mal bulamama sıkıntısı olmadığını söyleyebilirim. Ramazan öncesi tarım firmaları birtakım pozisyonlar aldı. Savaş ve döviz artışı nedeniyle mal arzında zaman zaman tıkanmalar yaşanıyor, bu da fiyatlara yansıyor. Kısa vadede sorunlar olabilir ama biz tarım ülkesiyiz; bunu avantaja çevirebiliriz.
POLİÇELERİ SATAMIYORUZ
Hasan Hoşben-Sigortacılık Meslek Komitesi: İTO yönetimini gayrimenkul konusunda yaptığı yatırımlardan dolayı tebrik ediyorum. Dolar yükseliyor, poliçelerinizi gözden geçirin. Bazı sektörlerde poliçe satmakta, teminat vermekte sıkıntı yaşıyoruz. Bu konularda devlet nezdinde girişimde bulunulmasını istiyoruz. Sigorta teminatı verilemediği için heba olan firmalarımız, hâlâ sigortalayamadığımız fabrikalar var.
YEŞİL MUTABAKATA ÖNEM VERELİM
İsmail Hakkı Öksüz-Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi: Ukrayna’daki savaş nedeniyle bazı kıymetli emtiaların fiyatları oldukça arttı. Yeşil mutabakatı gündemimize almalıyız. Bu kapsamda ihtiyaçlarımızı iyi belirlemeli ve gerekli kurumlara iyi aktarmalıyız. Önümüzdeki dönemde en kritik konu, değerli hurda ithalatının zorlaşması olacak. Sektör buna hazırlıklı olmalı.
FIRSATÇI ALGISI YIKILMALI
Zeki Paşalı-Perakende Ticaret Meslek Komitesi: Türkşeker, marketçilerle şeker anlaşması yapıyor. Bu anlaşma kapsamında ne kadar şeker veriyorsa o şekerin çıktısını istiyor. Yerel perakendeciler, büyük firmalarla rekabet için uğraşırken, bir yandan da hedef olarak gösteriliyor. Asıl sorunu perakendecilerde aramamamız gerekiyor. Neden kendi kendimize yetemiyoruz? Bunu sorgulamalıyız. Marketçilerin ‘fırsatçı’ algısının yıkılması gerekiyor.
28 Mart 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı