tatil-sepeti

Dünya blok mermer ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiren Türkiye, ihracattaki kg değerini mermeri işleyerek yükseltiyor. Türkiye, geçen yıl blok mermerin kg’ını 0.182 dolardan ihraç etti. Mermeri işlediğinde ise katma değeri yaklaşık 2.5 katına çıkararak 0.451 dolardan ihracat gerçekleştirdi.


 

DR. ŞENAY ÇELİK

 

En eski ve en dayanaklı inşaat malzemesi olarak bilinen doğal taşlar, günümüzde de popülerliğini koruyor. Maliyetinden dolayı genel kullanımı göreceli olarak azalsa da yapılara nitelik kazandırması nedeniyle dünyanın tercihi olmaya devam ediyor. Türkiye de doğal taş ve mermerde önde gelen global aktörlerden. Ham ve blok haldeki doğal taş ihracatında ilk sırayı Türkiye ve İtalya alıyor.

 

BLOKTA KAZANÇ DÜŞÜK

 

Geçen yıl Türkiye, 3 milyar 356 milyon 512 bin 126 kg blok mermer ihracatı gerçekleştirerek, 612 milyon 371 bin 86 dolar gelir elde etti. Buna göre ihracat kg değeri 0.182 dolar seviyesinde gerçekleşti. Oysa ihracat kg değeri bir önceki yıl, 0.186 dolar düzeyindeydi. Dolayısıyla işlenmeden ihracat edilen blok mermerde kg değerinin yüzde 2.2 düştüğü gözlemleniyor. 

 

İŞLENDİĞİNDE YÜKSELİYOR

 

Blok mermer ihracatında kg değeri düşüş kaydederken, işlenende ise yükseliş dikkat çekiyor. 2022 yılında 1 milyar 526 milyon 981 bin 899 kg işlenmiş mermer ihracatı yapan Türkiye, 689 milyon 770 bin 420 dolar gelir elde etti. Buna göre işlenmiş mermerin ihracat kg değeri 0.451 dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu kg değeri, bir önceki yıl 0.405 düzeyindeydi. Sonuç itibariyle işlenmiş mermerin kg değeri 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 11.4 oranında artış kaydetmiş.

 

DEĞER KATLANIYOR

 

Blok mermerde ihracat kg değeri düşerken, işlenmişteki kg değeri artışı, sektör için fırsat penceresini gözler önüne seriyor. Öte yandan, işlenmişteki kg değerinin blok mermerdekinin iki katını da geçiyor olması, sektörü işlenmişe yönlendiriyor. Bunun da etkisiyle özellikle son dönemlerde mermer sektörüne ileri teknolojiye dayalı yatırımlar yapılıyor. 

 

SEKTÖR YENİLENİYOR

 

Modern işleme tesisi yatırımlarıyla sektör kapasitesini ve yetkinliğini artırıyor. İhracat Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de, doğal taş sektöründe bin 500’den fazla mermer ocağı, yaklaşık 2 bin fabrika ile küçük ve büyük ölçekli 9 bin işletme faaliyet gösteriyor. Sektörde istihdamın ise 300 bini bulduğu belirtiliyor.

 

TÜRK MERMERİNİN GÖZDELERİ

 

Dünya piyasalarında en çok rağbet gören Türk mermer çeşitleri şöyle sıralanıyor: Süpren, Elazığ Vişne, Burdur Bej, Akşehir Siyah, Manyas Beyaz, Bilecik Bej, Kaplan Postu, Denizli Traverten, Ege Bordu, Milas Leylak, Gemlik Diyabaz ve Afyon Şeker.

 

TÜRKİYE BLOKTA BİRİNCİ, İŞLENMİŞTE ÜÇÜNCÜ SIRADA

 

Trademap verilerine göre Türkiye, dünya blok mermer ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiriyor. Blok mermer ihracatında birinci konumda olan Türkiye, işlenmiş mermer ihracatında ise Çin ve İtalya’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor. Sektör analistleri, yeni ve yenilenme yatırımlarıyla Türkiye’nin işlenmişte de zirveye yürüyebileceğini belirtiyor. 

 

REZERVLERİN BÖLGESEL DAĞILIMI

 

* Ege: %32

 

* Marmara: %26

 

* İç Anadolu: %11

 

* Diğer: %31 

 

MERMER SEKTÖRÜNDEN NOTLAR...

 

* En fazla blok mermer ithalatı yapan ilk 5 ülke; Çin, Hindistan, İtalya, Tayland ve Singapur olarak sıralanıyor.

 

* En fazla işlenmiş mermer ithalatı yapan ilk 5 ülke ise şöyle: ABD, Vietnam, Suudi Arabistan, BAE ve Kore Cumhuriyeti

 

* İşlenmiş mermer ithalatında ABD’nin ilk sırada yer alması, pazarın katma değeri açısından dikkate değer.








07 Ağustos 2023 Pazartesi