tatil-sepeti

Merkez Bankası, faiz indirimine bu ay da devam etti. Üst koridoru martta 25 baz puan, nisanda ise 50 baz puan indiren Para Politikası Kurulu (PPK), mayıs ayında 50 baz puanlık indirim daha yaptı. Böylece marjinal fonlama oranı, yanigecelik borç verme faizi yüzde 9.50 seviyesine inmiş oldu.

Yıllık enflasyonun nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle TL’de son dönemdegörülen değer kaybına rağmen koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyordu. Piyasada ağırlıklı öngörü de 50 baz puan indirime gidileceği yönündeydi. Böylece mayıs ayı toplantısında; Merkez Bankası faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 50 baz puanlık indirimle yüzde 9.50 seviyesine çekti.

SIKI DURUŞ SÜRECEK

PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artıracağı vurgulanarak şu açıklama yapıldı:

“Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin ve ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir.

Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.”

DOĞRUDAN 2.6 MİLYAR DOLAR GELDİ

Türkiye’ye uluslararası net doğrudan yatırım girişi bu yılın ilk çeyreğinde (ocak-mart) 2 milyar 6 milyon dolar oldu.

Ekonomi Bakanlığı’nın, mart ayına ilişkin Uluslararası Doğrudan Yatırım Verileri Bülteni’ne göre, martta 868 milyon dolarlık uluslararası net doğrudan yatırım girişi gerçekleşti.
Uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki yeni veya mevcut şirketleri ile iştirak ettikleri yerli sermayeli şirketlerdeki ortaklık paylarına ilişkin transferleri içeren sermaye girişi, martta 433 milyon dolar olurken, bunun 351 milyon dolarlık bölümü AB ülkeleri kaynaklı gerçekleşti.

Yılın ilk çeyreğinde bin 465 uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruldu, 37 yerli sermayeli şirkete de uluslararası sermaye iştiraki yapıldı.

TÜKETİCİ GÜVENİNDE 4 AYIN REKORU

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.4 oranında arttı. Nisan ayında 68.46 olan endeks, mayıs ayında 68.75 oldu.

Öte yandan hane halkının maddi durum beklentisi endeksi nisan ayında 89.97 iken mayıs ayında 89.94 oldu. Bu durum, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunda bir önceki aya göre önemli bir değişiklik beklenmemesinden kaynaklandı.

GENEL DURUM BEKLENTİSİ

Nisan ayında 91.02 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 3 oranında artarak, mayıs ayında 93.71 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre arttığını gösteriyor.

Öte yandan endekste işsiz sayısı beklentisi bir önceki aya göre yüzde 0.1 oranında azalarak, mayıs ayında 69.01 değerine düştü. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında azalış bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi ise yüzde 5.9 oranında azaldı. Nisan ayında 23.75 olan endeks, mayıs ayında 22.35 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor

GÜVEN ÇIPASI OLACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Merkez Bankası’nın faiz koridoru üst bandındaki 50 puanlık indirim kararı için, “Güçlü kabine ve Merkez Bankası’nın faiz indirimi ekonomiye güveni perçinledi” dedi. İbrahim Çağlar, Merkez Bankası’nın faiz indirme kararının ardından bir açıklama yaptı. Çağlar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Faizlerde indirim ve güçlü bir ekonomi yönetimi, reel sektörün arzu ettiği gerçek güven çıpası olacak. Merkez’in süregelen faiz indirimlerinin kısa sürede bankalar tarafından da algılanarak, yatırımlar için yeni imkanlar ortaya çıkacağına inanıyoruz. Ayrıca iş dünyasının üretim maliyetlerini düşürecek tedbirlere ihtiyacı var. Böyle olunca hep birlikte göreceğiz ki, istihdam sorunları çok daha kolay aşılacaktır.”

01 Haziran 2016 Çarşamba

Etiketler : Makro-Mikro