Mercedes-Benz, otomobil üretimi için insansı robot test ediyor

Mercedes-Benz, Apptronik tarafından geliştirilen Apollo robotları, lojistik görevlerde yardımcı olmak ve üretim hattındaki çalışanlara destek olmak üzere test etmeye başladı.

Giriş: 19.03.2025 - 19:29
Güncelleme: 19.03.2025 - 19:32
Mercedes-Benz, otomobil üretimi için insansı robot test ediyor

Mercedes-Benz, ABD ve Avrupa'daki üretim hatlarına insansı robotları ve gelişmiş yapay zekayı (AI) entegre ediyor. Bu hamle üretimi kolaylaştırmayı, verimliliği artırmayı ve maliyetleri düşürmeyi amaçlıyor.

Mercedes, Amerikan robotik firması Apptronik tarafından geliştirilen iki ayaklı insansı robot Apollo'yu Almanya'nın Berlin kentindeki Dijital Fabrika Kampüsünde test ediyor. Sabit ve tekrarlı görevler için programlanan geleneksel endüstriyel robotların aksine Apollo, fabrika zeminlerinde gezinebiliyor ve çalışanlara lojistik konusunda yardımcı olabiliyor. Robot, bileşenleri iş istasyonları arasında taşımak, insan çalışanlar üzerindeki baskıyı azaltmak ve iş akışlarını hızlandırmak için tasarlanmıştır.

Mercedes başlangıçta malzemeleri verimli bir şekilde taşımak için Apollo'yu kullanarak iç lojistiğe odaklandı. Bu strateji, robotlar nakliye görevlerini yerine getirirken çalışanların daha karmaşık görevlere konsantre olmalarını sağlıyor. Şirket ayrıca Apptronik'e ‘düşük çift haneli milyon avroluk’ bir yatırım yaparak, üretimde daha geniş otomasyon uygulamalarına kadar uzanabilecek daha derin bir işbirliğinin sinyalini verdi.

Mercedes'in üretim, kalite ve tedarik zinciri yönetimi direktörü Jörg Burzer, otomasyon için uygun görevlerin seçilmesinin önemini vurguladı.


AKILLI ÜRETİM İÇİN YAPAY ZEKA

Mercedes-Benz, insansı robotların yanı sıra üretim süreçlerini geliştirmek için Google DeepMind tarafından geliştirilen yapay zekadan da yararlanıyor. Ortaklık, her ikisi de Google'ın en gelişmiş yapay zeka sistemi olan Gemini 2.0 tarafından desteklenen iki yeni yapay zeka modelinin (Gemini Robotics ve Gemini Robotics Extended Reasoning) entegre edilmesini içeriyor. Şirket yetkilisi, görevleri işgücünden uzakta eğittiklerini, bunun nasıl uygulanacağı konusun üzerinde durduklarını belirtti. 

Yapay zeka güdümlü bu araçlar kalite kontrol ve üretim izlemede kullanılıyor. Kusurların tespit edilmesine, üretim anormalliklerinin analiz edilmesine ve iş akışlarının optimize edilmesine yardımcı oluyorlar. Yapay zeka sistemleri ayrıca Mercedes'in dijital üretim ekosistemini, fabrika yönetimi için güncellenmiş bir Chatbot Ekosistemi de dahil olmak üzere yeni yazılım araçlarıyla geliştiriyor.


GENİŞLEME VE KÜRESEL STRATEJİ

Mercedes-Benz şu anda Apollo robotlarını Berlin ve Kecskemét, Macaristan tesislerinde test ediyor. Şirket, teknoloji olgunlaştıkça bu robotları başka tesislerde de kullanmayı planlıyor. Robotlar, insanların belirli görevleri yerine getirmeleri için onları uzaktan yönlendirdiği 'teleoperasyon' kullanılarak eğitiliyor. Zamanla bu robotlar öğrenecek ve görevleri otonom olarak yerine getirerek üretim operasyonlarını daha verimli hale getirecek.

Otomasyon konusundaki hızlı ilerlemeye rağmen, Mercedes bu yapay zeka güdümlü üretim teknolojilerini Çin'de tanıtmayı planlamıyor. 

Mercedes'in bu hamlesi diğer otomobil üreticilerinin benzer çabalarını takip ediyor. Honda, Hyundai ve BMW tekrarlayan ya da tehlikeli görevler için insansı robotlar kullanmayı denemiş, ancak hiçbiri bu teknolojiyi tam teşekküllü üretim için ölçeklendirmiş durumda değil.

Tesla’da daha önce, Tesla’nın Optimus robotunun geçen yılın sonuna kadar fabrikalarda faaliyete geçebileceğini söylemiş, ancak o zamandan beri herhangi bir güncelleme yapılmadı.