HABER: SERRA YILDIRIM / BEGÜM DEKAN
Türkiye, gazoz ile ilk olarak 1890’lı yıllarda ithal markalarla tanıştı. İlerleyen yıllarda yerli gazoz markaları artmaya başladı. İstanbullular son yıllarda yerli gazoz markalarını yeniden keşfetti. Çocukluğumuzun gazoz markaları, bugünün gençlerinin de ilgisini çekiyor.
İFTAR SONRASI YENİ ADRES
Bu nedenle Ramazan ayının geleneksel içecekleri arasına artık yerli gazozlar da katılmaya başladı.
Hem kadim kent İstanbul’da iftarı açıp Ramazan nostaljisini yaşamak hem de farklı gazoz markalarını tatmak isteyenlerin uğrak yeri Vefa ve Balat semtleri oluyor.
EFSANE YERLİ MARKALAR
Vefa ve Balat semtlerinde efsaneleşmiş eski gazoz markalarını görürseniz şaşırmayın. Örneğin 1908 yılında üretilen ilk Osmanlı gazozunu görebilirsiniz. Elvan, Tunç, Bozdağ, Bade, Alanya muzundan üretilmiş Cüce ve birçok eski marka lezzetleriyle sizi bekliyor.
50’Yİ AŞKIN MARKA
Türkiye’nin efsaneleşmiş gazoz markalarının bir rafta bulunduğu Sevda Gazozcusu’nda 50’yi aşkın markanın 100-130 çeşit gazozu yer alıyor. Kahveli, zencefilli, damla sakızlı, ananaslı ve 7’den 70’e her damak zevkine uygun aromalı gazozları da bulmak mümkün.
BANA ÇAY, ÇOCUĞA GAZOZ
Balat’taki Sevda Gazozcusu’nun işletmecisi Mahmut Saklı, gazozun özellikle 70’li ve 80’li yılların popüler bir içeceği olduğunu hatırlatarak, şunları söylüyor: “O dönemin çocukları gazozla büyüdü. Gittikleri kafe, park ve bahçelerde ailelerinden duydukları ‘bana bir çay, çocuğa da gazoz’ cümlesi hafızalarda kaldı. Son yıllarda yerli gazoz markalarına olan ilginin artmasından çok memnunuz.”
‘GAZOZMATİK’ HİZMETİNİZDE
Geçmiş yıllardaki itibarını tekrar kazanan gazozlar, girişimcilerin ilginç buluşlarıyla gençleri cezbediyor. Bunlardan biri de Eyüp’teki gazozmatik olarak adlandırılan otomatlar. Gazozmatiklere artan ilgiyle diğer semtlerde de otomatların faaliyete geçmesi bekleniyor.
DEĞİŞMEYEN RAMAZAN LEZZETİ ŞERBET
Sahurda içilecek olan bir bardak şerbet, susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğiyle Ramazan sofralarında yerini alıyor. Gül, Osmanlı, Şehzade, Meyan ve birçok çeşitleri bulunan şerbetlerin fiyatı 5 ila 8 lira arasında değişiyor.