tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Çetinsoy, tüm dünyada büyük ses getirecek önemli bir proje üzerinde çalışıyor. Lisans öğrenciliğinden bu yana insansız hava araçları üzerinde çalışan, ürettiği prototiplerle başarılı uçuşlar gerçekleştiren Çetinsoy, bu kez istendiğinde helikopter, istendiğinde uçak gibi uçabilecek, havada asılı kalabilecek, dikine havalanabilecek bir melez İHA projesi geliştirdi. Özellikleri dikkate alındığında dünyada ilk olan proje için TÜBİTAK da maddi destek veriyor.

170 KM HIZ YAPABİLECEK

Çetinsoy, Mekatronik Mühendisliği laboratuvarlarında üretilecek melez İHA’nın, yaptıkları analizlere göre 170 kilometre hıza ulaşabileceğini belirtti. İHA’nın hem uçak gibi kanatları hem de quadrator gibi dört pervanesi olacak. Yrd. Doç. Dr. Çetinsoy, karbon fiberden imal edilecek İHA’nın kanat şeklinin de değişebileceğini belirtti ve “Kanatların içinden kanatlar çıkacak. Kanat alanı büyüyecek. İtki sistemi elektrikli olacak. Pervaneler elektrikle dönecek. Bu manevralar için hızlı cevap vermesi açısından önemli. Elektriği batarya değil, içten yanmalı motorun çevirdiği bir jeneratörle üretecek. Hem konfigürasyon hem de enerji sistemi olarak ‘hibrid’ bir araç olacak. Yani üç yenilik bir arada. Dünyada şu an bir örneği yok” dedi.

9 KG TAŞIMA KAPASİTESİ

Çetinsoy, melez İHA’yla ilgili şu bilgileri verdi: “11 kilogram boş ağırlığı olacak. Bu ağırlığa yakıt ve kamera da dahil. Ayrıca 9 kilogram yük taşıma kapasitesi de olacak. Ekstra bir yük yüklenmezse, dolu bir depoyla 14 saat kadar havada kalabilecek. Araçla acil yardım gibi malzemeler taşınabilecek. Yakıtı az koyarak taşınacak yük miktarı artırılabilecek.”

GELİŞTİRME 3 YIL SÜRECEK

Melez İHA’nın geliştirilmesinin 3 yılda tamamlanması planlanıyor. Karbon fiber üretimi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yapılabiliyor.

SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Çetinsoy, melez İHA projesinin geliştirme çalışmalarının ardından seri üretimine de geçileceğini belirterek, “Amaç, özellikle sivil uygulamalarda kullanmak. Örneğin otobanda bir kaza olduğunda ilk yardımı hızlı götürebilmek ya da trafik takibini sürekli olarak havadan yapabilmek” dedi.

SADECE 4 ÜLKEDE ÇALIŞMALAR VAR

Melez İHA’lar konusunda dünyada Türkiye dahil sadece 4 ülkede çalışmalar yapılıyor. Tüm dünyada bu alanda çalışan kişi sayısı 20’yi geçmiyor. Bunlardan biri de İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Çetinsoy. Türkiye hariç bu alanda Japonya ve ABD’de çalışmalar yapanlar var. Avrupa’da ise sadece Fransa’da bir grubun melez İHA üzerinde çalıştığı biliniyor. Ancak çalışmaların hiçbiri, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği laboratuvarlarında üretilecek melez İHA’nın özelliklerine yaklaşamıyor.

06 Mart 2016 Pazar

Etiketler : Üniversitemiz