Melek yatırımcılar, kadın girişimcilerin gündeminde

Giriş: 27.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Global melek yatırım piyasasının 2020’de 50 milyar doları aşması, sonraki 5-7 yıl içinde yaklaşık 250 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Türkiye’de, 2018’de 14.6 milyon dolar melek yatırım gerçekleşti. Girişim sermayeleri dahil toplam yatırım ise 58.6 milyon dolar oldu. Türkiye’de bireysel katılım sermayesi (BKS) sistemine dahil 476 lisanslı melek yatırımcı var.

KADINLARIN TAKİBİNDE

Girişimciliğin gelişmiş ülkelerdeki en önemli desteklerinden melek yatırımcılık, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu’nun (İKGK), İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlediği Türkiye’de Melek Yatırımcılık ve Yatırım Yapma Olanakları panelinde ele alındı.

Açılış konuşmasını İKGK Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Güner Kal’ın gerçekleştirdiği panelde; BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gamze Sart sunum yaptı.

İNOVASYON MESAJI

İKGK Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Güner Kal, açılış konuşmasında, kadın girişimciler kurullarının 2007’de, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun liderliğinde 81 ilde kurulduğunu söyledi. Kal, kurulların kadınların ekonomik yönden daha fazla kalkınması ve girişimciliğe daha fazla nitelik kazandırılması için örnek projeler gerçekleştirdiğini de belirtti.

NEDEN MELEK YATIRIMCI OLMALI

Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gamze Sart da nasıl melek yatırımcı olduğunu şöyle anlattı: “14 yaşımda, İtalya’ya kazak sattım, ilk ihracatı yaptım. İş arama, iş kur felsefesiyle hareket ettim. Melek yatırımcı olmamın sebebi tohum paraya olan ihtiyacın ve yeteneklerin ne kadar çok olduğunu bilmemdi. Türkiye’de mükemmel bir insan kaynağı var.”

Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren ise melek yatırımcılık çalışmaları hakkında şöyle konuştu: “Dünya çapında dört kıtada 54 şubemizle faaliyet gösteren bir melek yatırım ağıyız. Türkiye’de şu ana kadar 37 girişime 57 milyon liralık bir yatırım yapıldı. İnovasyon barındıran, içinde olduğu sektörü daha ileriye götürebilecek bütün girişimler bizim ilgi alanımızda yer alıyor.”

SEKİZ PARAMETRE

Dr. Gamze Sart, melek yatırımcılara, destekleyecekleri projelerde şu sekiz parametreye dikkat etmelerini önerdi: “Pazara girdiği mecra, beyin gücü, zamanı nasıl kullanıyor, kimi yönetiyor yani konusuna hakim mi, mekan, materyal, metot ve parayı nasıl kullanıyor.” Önümüzdeki dönemde yaşam bilimleri alanındaki yatırımların birinci sırada yer alacağını belirten Dr. Gamze Sart, yatırımların yüzde 68’inin biyoteknoloji alanında gerçekleşeceğini de söyledi.

BTM YENİ NESİL EKONOMİNİN ADRESİ

Türkiye’de Melek Yatırımcılık ve Yatırım Yapma Olanakları panelinde, İTO’nun girişimciliği desteklemek amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) hakkında da sunum yapıldı. İTO’nun bu proje ile geleneksel ekonominin dönüşümünü ve seyrini belirlemeyi hedeflediğini belirten BTM Direktörü İbrahim Elbaşı, şu bilgiyi verdi: “Geleneksel ekonomiyi yeni nesil ekonomiye ve sistemlere hazırlamak için bir kanal açmamız lazımdı. Bu kanal sadece ekipman ve insan kaynağını çözecek bir şey olmayacaktı. Bu kanalın başlı başına girişimcilik müktesebatını içermesi, sadece meta veya sürdürülebilirlik tarafını ele almayan aynı zamanda kültür tarafını da her anlamda ele alan müktesebat olması gerekiyordu. Geleneksel ekonomiyi yeni nesil ekonomi ile buluşturuyoruz. BTM yenilikçi fikirlerin ticarileştiği yerdir.”