tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul’da yerleşik New Senses Uzay Teknoloji ve Sağlık Araştırmaları A.Ş., geliştirdiği ‘Ainalyze’ adlı tele sağlık platformu ile dünyaya ‘mekansız hastane’ ihracatı yapıyor. Yapay zeka tabanlı tıbbi yazılım ve patentler geliştiren firma; ABD, Rusya, İran, Estonya, Kosova, Azerbaycan, Singapur’un da aralarında bulunduğu 156 ülkeye sağlık hizmeti sunuyor. Ainalyze; öksürük, ses ve nefesten, 70’ten fazla hastalığın erken teşhisinde yüzde 98’lik bir başarı oranına sahip.

ULUSLARARASI PATENT

Uluslararası patent başvuruları da yapılan Ainalyze; online doktor görüşmesi, laboratuvar testleri, check-up gibi hizmetler veriyor. Ainalyze’in parçası olmaya hazırlanan Dr. Steto adlı cihaz da kokudan hastalık teşhisi yapıyor ve biyopsi ihtiyacını ortadan kaldırıyor. İstanbul Ticaret’in sorularını New Senses’in kurucusu ve CEO’su Oğuzhan Aydemir cevapladı.

ULUSAL GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ

New Senses nasıl kuruldu?

2013 yılında yapay zeka odaklı çalışmamla TÜBİTAK 2238 Üniversite Girişimcilik Programı’nda ikincilik ödülü aldım. Ticarileşme yolunda ilk adımımızı 2015 yılında attık ve yapay zeka destekli çalışmalarımla ulusal girişimcilik ödülü aldım. İTÜ Çekirdek girişimcileri arasında 2 yıl eğitim ve geliştirme sürecimiz oldu. TÜBİTAK 1512 destek programından yararlanıp, resmi olarak ticaret hayatına atıldık. İşitme dezavantajlı bireyler için sesi yazıya çeviren ve çevresel faktörleri anlamlandıran akıllı saatimiz Sense Watch’ı geliştirdik.

SESTEN HASTALIK TEŞHİSİ

Çalışmalarınız nasıl başladı?

‘Ses Frekansları ile Bazı Hastalıkların Teşhisi’ isimli patentimizi 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan aldık. Acıbadem Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi etik kurulu izni ile pilot hastanelerde veri toplamaya başladık. Covid-19 gibi hastalıklar da patent kapsamına girdi.

800 BİN HASTA VERİSİ

Bilimsel veri tabanı kaç kişilik?

2020 Nisan ayından bu yana 5 ayrı hastanede veri topladık. 800 bin kişilik bir veri tabanı oluşturduk. Sağlık Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü oluru ve Medipol Üniversitesi etik kurulu izni ile veri toplama kliniklerimiz halen aktif olarak faaliyet gösteriyor.

TEŞHİS DOĞRULUK ORANI

Teşhislerin doğruluk oranları nedir?

Validasyon adını verdiğimiz bu oranlamada mobil aplikasyonlarda yüzde 91, kioskslarda yüzde 98 başarı elde edildi.

70 HASTALIKTA ERKEN TANI

Kaç tür hastalığı teşhis ediyor?

Yapay zeka, hastanın; öksürük, nefes ve a-i-u harflerinden oluşan seslerini test edip, 70’ten fazla hastalığın erken teşhisini sağlıyor. Ses ve vokal vord kaynaklı hastalıklar, nörolojik hastalıklar ve konuşma bozuklukları, enfeksiyon ve solunum yolu hastalıkları, Covid-19’un iki türünü teşhis edebiliyor.

HAYVAN TAKİBİ

Uzaktan hangi imkanları sunabiliyor?

Uzaktan konsültasyon yapıyor, reçete ve rapor hazırlıyor. Online psikolog, diyetisyen, checkup, laboratuvar, nefes egzersizleri hizmetleri veriyor. Ayrıca evdeki ve sokaktaki hayvanların sağlığını takip edebilen bir TeleVet uygulamasına sahip.

TİCARİ İŞBİRLİKLERİ

Hedefleriniz neler?

İstanbul Üniversitesi Entertech Teknoloji Geliştirme Bölgesi içinde New Senses Biyoteknoloji Geliştirme Merkezi kurmayı planlıyoruz. Bu merkezin en önemli işlevlerinden biri, ticari işbirliklerini desteklemek ve bu amaca hizmet eden firmaları bir araya getirmek olacak.

25 MİLYON DOLAR

Yatırım desteği aldınız mı?

TÜBİTAK 1507 KAGM, KOSGEB Teknoyatırım, Indiegogo kitlesel fonlama desteği ve University of Business and Technology olmak üzere yaklaşık 25 milyon dolar yatırım aldık.

KOKUDAN TEŞHİS

“Dr. Steto adlı cihazımız ticari kullanıma geçmek üzere. Uluslararası talepler şimdiden çok yüksek. Dr. Steto; hastanın görüntüsünü, sesini ve nefes kokusunu analiz ediyor. Doktora hastalık tanısında yardımcı olup, ilaç önerisi yapıyor.”

UZAY AJANSI İÇİN PROJE

“Offline çalışabilen, astronot kaskına entegre olabilen, gerçek zamanlı, saat formatında tasarlanan, bileklikle de eşleşen bir yapay zeka tasarladık. New Ainalyze, Nişantaşı Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve University of Business and Technology ortaklığında Türkiye Uzay Ajansı’na bu uygulamaları öneren bir proje sunduk.”

ASKER SAĞLIĞI

“Astronot kasklarına entegre tıbbi yapay zeka, askeri kasklarda da kullanılabiliyor. Sistem; ‘Hey Rumi’ komutuyla harekete geçip, sağlık taraması yapıyor.”

SAĞLIK ASİSTANI

“Dr. Sense, hastanın konuşmasını dinleyip, analiz ediyor ve sesli risk uyarısı yapıyor. ‘Online konsültasyon yaptır’ ya da ‘Hastaneye git’ diyor. Rapor ve reçete yeniliyor, doktor ile online görüşme sağlıyor.”

ULUSLARARASI ANLAŞMA

“New Ainalyze Inc. (USA, Altered Future OÜ-AB) olarak, University of Business and Technology (AB) ile imzaladığımız anlaşmalarla Mart 2022 itibariyle tüm dünyada resmen faaliyete başladık.”

156 ÜLKEDE MOBİL

“Halen 156 ülkede Ainalyze adlı sistemimiz mobil aplikasyonlar üzerinden hizmet veriyor. Bulut sunucu, 70 farklı hastalık taraması yapabiliyor.”

14 ÜLKEDE KİOSK

“14 ülkede Ainalyze kioskları ile hizmet veriyoruz. Doktor görüşmesi, rapor çıktısı ve reçete düzenlemesini mümkün kılan bir sistem.”

ÜCRETSİZ TEST

“Ainalyze sonuçları, ücretsiz online konsültasyonla doğrulanıyor. Riske göre hastalar, sistemin anlaşmalı olduğu hastanelere yönlendiriliyor ve ücretsiz test yaptırabiliyor.”

9 ÖDÜL SAHİBİ

  • TÜBİTAK 2238, Sosyal Girişimcilik Kategorisi İkincilik Ödülü (2015)
  • Tet Proje Baharı, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kategorisi İkincilik Ödülü (2016)
  • THY Bursa Bilim Şenliği Usta Mucitler Kategorisi Birincilik Ödülü (2016)
  • İstanbul Aydın Üniversitesi 5. Bilişim Teknolojileri Yarışması Birincilik Ödülü
  • TGSP-Proje Teşvik Ödülü (2019)
  • ARCA21 Hırvatistan Altın Patent Ödülü
  • ISIF21 Türkiye Altın Patent Ödülü
  • ISIF22 Türkiye Altın Patent Ödülü
  • ARCA22 Hırvatistan Altın Patent Ödülü

10 Ekim 2022 Pazartesi

Etiketler : Röportaj