tatil-sepeti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planlı alanlar imar yönetmeliğindeki su tasarrufuna ilişkin kriterler, binlerce şirketi yakından ilgilendiriyor.

 

HABER: ADEM ORHUN 



Hem yeni kriterlere göre iş imkanlarının değerlendirilmesi hem de maliyet farklarına uygun teklif verilmesi konusuna dikkat çeken sektör temsilcileri, yakında bir çalıştay düzenleyecek.  


Mekanik tesisat alanında çalışan 200’den fazla şirketin ortak ve yöneticileri, sektör toplantısında bir araya geldi. İstanbul Ticaret Odası Mekanik Tesisat ve Doğalgaz Tesisatı Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıda, gündemdeki problemler, yapılan çalışmalar ve uyarılar paylaşıldı. Cemile Sultan Korusu tesislerinde düzenlenen toplantının açılışını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan yaptı. Atılgan, sektörlerin sorun yaşadığı konularda ilgili kurumlarla ve bakanlıklarla gerekli temasları kurduklarını belirtti ve problemleri giderecek çözüm önerilerini iletmeye devam ettiklerini söyledi. Atılgan, mekanik tesisat alanındaki firmaların geniş katılımlı ve uyumlu çalışmalarıyla dikkat çektiğini belirterek, yeni dönemde mevzuat, insan kaynağı, maliyet hesabı gibi konuların da gündemde olacağını vurguladı. Toplantıda konuşan Komite Başkanı, Meclis Üyesi Ali Dönmez ise eleman probleminin, sektörün gündemindeki ilk konu olduğunu söyledi. Dönmez, “Öğrencileri meslek liselerine yönlendirmemiz lazım, o okulları da desteklememiz sektörümüzün geleceği için önemli. İTO’nun meclis ve komite üyeleri, onlarca meslek lisesine hamilik yapıyor. Benzer şekilde İstanbul’daki mesleki eğitim merkezlerinin (MESEM) de hamilik kapsamına alınması için çalışıyoruz” diye konuştu.

 

MARKETTE MUSLUK SATIŞI 

 

İkinci problemin, gıda marketlerinde musluk, batarya, şofben ve tesisat malzemeleri satılması olduğunu belirten Dönmez, şöyle konuştu: “Bu konuda yoğun şekilde şikayet alıyoruz. Gıda marketlerinde bu iş için ne nitelikli personel, ne de tüketicinin bilgi alabileceği teknik personeli var. Bu işe yıllarını vermiş, yapı market malzeme satıcıları, nitelikli satış personeliyle, teknik bilgi ve desteğiyle, satış sonrası hizmetlerle bu iş için var. Dolayısıyla marketlerde tesisat ürünlerinin satılması yönünde gerekli önlemlerin alınması için komitemiz çalışmalarına devam ediyor. Bu konuda sonuç almaya başladık. Zincir marketler bize destek olmaya başladı. Bu konuyu takip ettikçe sorun ortadan kalkacak.”

 

YEŞİL KRİTERLER DEVREDE

 

Komite Başkanı’nın paylaştığı bilgiye göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın planlı alanlar imar yönetmeliğine göre, yeşil ve tasarruflu proje kapsamında binalarda lavabo musluk debileri sınırlandırılacak, sıcak su re-sirkülasyon pompası kullanımı zorunlu olacak. Yönetmelikte özellikle su tasarrufuna ilişkin alınacak tedbirlerin yer aldığını belirten Dönmez, “Düzenlemeyle peyzaj projelerinde parsel bahçelerinde de su tasarrufu dikkate alınacak. Bu arada gri suların kullanımına ilişkin tasarruf tedbirleri gündemdeydi, bu da mevzuata girdi. Ayrıca iki bin metrekare üzerindeki binalarda yağmur sularının depolanması ve oradan çeşitli yerlerde kullanılması zorunlu hale geldi” diye konuştu.

 

BİNALARDA DRENAJ 

 

Kombi pazarında yoğuşmalı kombilerin yaygınlaştığını aktaran Dönmez, drenaj hatlarının bireysel yapılan binalarda da konulması için temaslarının sürdüğünü söyledi. Dönmez, “Bunların en başta mimari projede yer alması için çalışıyoruz” dedi. Komite Başkanı Dönmez’in dikkat çektiği başka bir konu da kombi, şofben, termosifon gibi eşyaların ve bunların parçalarının yerli üretilmesi için yeni teşvikler verilmesi oldu. Dönmez ayrıca, binalarda doğalgaz sayaçlarının, henüz işin başında, sözleşme yapıldığında verilmesi için girişimlerde bulunduklarını belirterek, “İnşallah İGDAŞ’la görüşüp bunu sağlayacağız” şeklinde konuştu.

 

ÇALIŞTAY YAPILACAK

 

Komite olarak bir çalıştay gerçekleştireceklerini bildiren Dönmez, “Sektör mensuplarının katılımı ve akademisyenlerin desteğiyle düzenleyeceğimiz çalıştayda, dört yıllık çalışma programımızı belirleyeceğiz. Bunun tarihini yakında duyuracağız” dedi.

 

TESİSATÇILARA ‘FİYAT KIRMAYIN’ ÇAĞRISI

 

Mekanik tesisat firmalarına bir çağrıda bulunan sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “İnşaat firmaları kamu ihalelerinde, yaşanan fiyat farklarını alıyor. Biz de fiyat farklarımızı almak için daha sıkı çalışmalıyız. Devletin her ay yayınladığı fiyat endekslerinde farkları görebilirsiniz. Bu meslek için insan zor yetişiyor. Dolayısıyla sektörde çalışanların kıymetini bilin. İşi almak için işçilikten fiyat kırıyoruz. Fiyat kırmak yerine işi kârlı almaya bakın. Para kazanamazsanız bu iş daha fazla sürdürülemez. Bu maliyet artışlarına yenilmemek için fiyat kırmaktan, birbirimize zarar vermekten uzak durmalıyız.”

 

MALZEME ALIMINDA GÜNCELLEMEYE DİKKAT

 

Vadeliyle peşin arasındaki makasın çok açıldığını belirten sektör temsilcileri, özellikle boruda bunun çok dikkat çektiğini söyledi. Sektör temsilcileri, “Boru firmaları fiyatları güncelledi. Paran varsa mal alırsın durumuna geldik. Malzeme ne tutuyorsa onun parasını baştan işverenden isteme yoluna gideceğiz. Çünkü hiçbirimizin banka teminat mektupları bunlara yetmeyecek. Buna göre aksiyon almak zorundayız. Hesabınızı, güncellemenizi de ona göre yapın” uyarısında bulundu.

12 Haziran 2023 Pazartesi