Meclis görev için gün sayıyor

Giriş: 02.07.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin kesin sonuçların 5 Temmuz’da ilan edilmesi ile birlikte yeni Meclis’in ve yeni hükümetin göreve başlama takvimi de işlemeye başlayacak. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık problemleri nedeniyle TBMM’ye ‘geçici başkanlık’ yapamayacağı, bu nedenle TBMM’nin ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacağı belirtiliyor. Meclis İçtüzüğü’ne göre ikinci derecede en yaşlı üyenin de Başkanvekilliği görevini yerine getirmesi gerekiyor.

İLK TOPLANTI 8 TEMMUZ’DA

Kural olarak Genel Kurul, seçimlerin kesin sonuçlarının açıklanmasını takip eden üçüncü günde saat 14.00’te toplanacak.
8 Temmuz’da gerçekleştirilmesi beklenen ilk toplantıda, milletvekillerinin ant içme töreni yapılacak. Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili, geçici başkanlık görevini üstlenecek. İlk toplantının ardından en az 6, en çok 10 gün içinde Meclis Başkanı seçimi tamamlanacak.

Bu sırada meclisteki en genç altı milletvekili geçici katip üyeliklerini yapacak.

MAZBATALARINI ALIYORLAR

Öte yandan yeni milletvekilleri, 26 Haziran’dan itibaren mazbatasını alıp TBMM’ye gelerek kaydını yaptırmaya başladı. Kayıtlarını yaptıran milletvekilleri, ilk toplantı gününde Meclis Genel Kurulu’nda yemin edecek.

İLK BAŞKAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da milletvekillerinin yemin edeceği 8 Temmuz’da TBMM’de ant içmesi bekleniyor. Erdoğan, böylece yeni hükümet sisteminin ‘ilk Başkanı’ olarak resmen göreve başlayacak.

YEMİNLE RESMİLEŞECEK

Erdoğan, ant içip resmen göreve başladıktan sonra, yeni hükümet sisteminde görev alacak bakanlar, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bürokratlar için mesai yapacak.

Bunun için seçimlerin ardından ilk toplantı 26 Haziran’da yapıldı. Yeni hükümet sistemine geçiş için değerlendirme toplantısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Başbakan Binali Yıldırım, bazı bakanlar ile bürokratlar katıldı ve toplantı 6 saat sürdü.

Ertesi gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Görüşmede Başbakan Binali Yıldırım da yer aldı.

Yeni sisteme göre, hükümetin Meclis’ten güvenoyu alması gerekmiyor, ancak bakanlar ve cumhurbaşkanı yardımcılarının da resmen göreve başlaması için TBMM’de yemin etmeleri gerekiyor.

TBMM BAŞKANI SEÇİLECEK

Meclis’teki yemin töreninden sonraki süreç, TBMM Başkanı’nın seçilmesi olacak. Taslak takvime göre, Meclis başkanlığı için adaylar 13 Temmuz’a kadar bildirilecek. İçtüzüğe göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl olacak. Siyasi parti grupları başkanlık için aday gösteremeyecek.

TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye başkan seçilmiş olacak.

Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak. Buna göre Meclis Başkanlığı seçimlerinin 18 Temmuz’a kadar tamamlanması gerekiyor.

MECLİS BAŞKANLIĞI

AK Parti ve MHP’nin Meclis Başkanlığı konusunda ortak bir aday üzerinde uzlaşmasına kesin gözüyle bakılırken, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım’ın ismi ön plana çıkıyor. Kulislerde, MHP’li bir ismin de aday gösterilebileceği konuşuluyor.

Meclis iç tüzüğüne göre, ilk iki oylamada 400, üçüncü oylamada 301, dördüncü oylamada ise en fazla oyu alan aday Meclis Başkanı seçiliyor. AK Parti’nin sandalye sayısı son turda adayını seçtirmeye yeterli.

YEMİNDEN ÖNCE KAYIT

TBMM’de 27. Dönem’de görev alacak milletvekilleri kayıt işlemlerini yaptırdı. TBMM’de ilk kaydı 26 Haziran’da AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu (sağ 2) ve Salim Çivitcioğlu (sağda) yaptırdı.