Cumartesi, 16 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Kurukahveci Han, Eminönü’nde Tahmis Caddesi ile Çiçek Pazarı Sokağı arasında yer alıyor. İmar tarihi 1912 olarak belirtilmiş olan han, Eminönü Belediyesi İmar Arşivi’ndeki kayıtlara göre İhsan Kurukahveci tarafından yaptırıldı.
KOUROU KAHVEDJİ HAN
Kurukahveci Han’ın esas cephesi Tahmis Caddesi’ne bakan tarafıdır. Kırık hatlı olarak yapılmış cephenin tam ortasında bulunan kapısının üst kısmındaki mermer üzerinde ‘Kourou Kahvedji Han’ ismi ile 1912 tarihi okunur. Aynı mermerin sağ tarafında ise hanın ismi Arap harfleriyle yazılmış. Hanın en dikkat çekici özelliklerinden biri de bütün katlardaki pencerelerinin büyük olması. Kurukahveci Han’ın bu özelliği, 20. yüzyılda inşa edilen hanların, daha eski yıllara ait hanlardan ayırt edilmesini sağlıyor.
DİKDÖRTGEN AVLU
Han, zemin ve bodrum katıyla birlikte beş katlı ve tek avlulu bir bina. Oldukça dar cephenin ardında ince-uzun bir dikdörtgene yakın olan hanın, avlusu da ince-uzun bir dikdörtgen şeklinde. Avlunun üzerinde ışığı geçiren, iki yana eğimli bir çatı bulunuyor. Hanın avlusu ise taş ve çini döşemelerle bezeli.
GEÇMİŞTEN BUGÜNE AYNI
Kurukahveci Han, yapıldığı ilk yıllarda komisyoncu, tuhafiyeci, kürk ve deri tüccarı, avukat, ithalat ve ihracatçı, kağıt, çay ve bir de cam eşya ticaretiyle uğraşan tüccara ev sahipliği yapıyordu. 15-16 sene önceye kadar kahve, çay, züccaciye, kalay ithalatçısı, elektronik eşya ticareti yapanlar, avukatlar ve gümrük komisyoncuları handa faaliyet gösteriyordu. Günümüzde ise zemin ve birinci kat hariç diğer katlardaki odaların depo olarak kullanıldığı handa yine kırtasiyeci ve züccaciyeciler yer alıyor. Hanın sokağa açılan en büyük mağazası ise halen ‘Kurukahveci İhsan Efendi’ adıyla varlığını sürdürüyor.
KORUNMASI GEREKEN TARİHİ ESER
Kurukahveci Han, orijinal halini iyi korumuş tipik bir 20. yüzyıl başı örneği olarak dikkat çekiyor. Ayrıca, hanın eski ve günümüzdeki işlevleri arasındaki süreklilik de kayda değer bir özellik olarak karışımıza çıkıyor. Han, Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 29 Aralık 1993 gün ve 5205 sayılı kararıyla ‘korunması gereken tarihi eser’ olarak tescil edilmiş.
ÇAY ASANSÖRÜ
Kurukahveci Han’ın girişinde bir çay ocağı bulunuyor. Han sakinleri tarafından üst katlarda çalışanların çay içebilmesi için bir de ‘çay asansörü’ yapılmış.
12 Aralık 2016 Pazartesi
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma
15 Kasım 2024 Cuma