tatil-sepeti

Ağustos ayında yayımlanan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun, mükelleflere çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Kanunun 5. maddesinde “Mükellefler, belirtilen şartlar dâhilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmaz” deniliyor.

YÜZDE 15-35

Kanunda yapılandırma şartları için gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin verdikleri yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını, 2011 takvim yılı için yüzde 35, 2012 takvim yılı için yüzde 30, 2013 takvim yılı için yüzde 25, 2014 takvim yılı için yüzde 20, 2015 takvim yılı için yüzde 15 oranından az olmamak üzere artırmaları gerektiği belirtiliyor. Kanunda ayrıca katma değer vergisi mükelleflerinin, artırıma esas alınan ilgili yılın vergilendirme dönemlerinin tamamı için artırımda bulunmalarının zorunlu olduğu vurgulanıyor.

SON GÜNE KALMAYIN

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 6736 sayılı kanunun, tarihi fırsatlar sunduğunu belirterek “Matrah artırımı yapan mükelleflere geçmişe dönük vergi incelemesi yapmayacağız” dedi. Kanun ile sunulan avantajların, mevcut borçların yapılandırılarak ödeme kolaylığı sağlanmasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Ağbal, “Tüm mükellefleri matrah artırımı imkanından yararlanmaya davet ediyorum. Bu tarihi imkan için süre 31 Ekim’de bitecek. Son günlere kalmayın” diye konuştu.

52 BİN BAŞVURU

Borç yapılandırma kapsamında 18 Ekim itibarıyla Türkiye genelinde 3 milyon 786 bin mükellef başvurdu. Yapılandırılan alacak tutarı 31.3 milyar lira. Tahsilat tutarı ise 951 milyon lira. Başvuruların yüzde 59’unun internet üzerinden yapıldığı bildirildi. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığına ise 513 bin 154 başvuru olduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Kanun kapsamında 9.4 milyar lira alacak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nda yeniden yapılandırılmış. Bu kapsamda da bugüne kadar 477 milyon lira tahsilat yapılmış. Yine matrah artırımı çerçevesinde bugüne kadar 52 bin mükellef müracaat etmiş. Matrah artırımı ile ilgili olarak mükelleflerimiz adına 1.5 milyar lira alacak tahakkuk ettirilmiş” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı 6736 Sayılı Kanun Matrah Artırımı Rehberi’ni, mobil cihazınızla QR kodunu okutarak indirebilirsiniz.

24 Ekim 2016 Pazartesi

Etiketler : Makro-Mikro