Perşembe, 05 Aralık, 2024
Bu doğrultuda hazırlanacak Matbaacılık Sektörü Araştırma Raporu’nun, sektörün mevcut potansiyelinin yanı sıra strateji belirlenmesine de katkı sağlaması hedefleniyor.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası’nın desteğinde, İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından hazırlanacak Matbaacılık Sektörü Araştırma Raporu için çalışmalar devam ediyor. Raporla ilgili İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen hazırlık toplantısına; İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Meclis ve Komite Üyeleri, akademisyenler ile sektör temsilcileri katıldı. Rapor çalışmasıyla; sektörün mevcut potansiyeli ve sorunlarının tespiti gibi unsurlarla birlikte çözüm önerilerinin geliştirilmesine de katkı sağlanması hedefler arasında.
ORTAK AKIL
Toplantıda yaptığı konuşmada, matbaacılığın hem üretim hem istihdam altyapısıyla büyük bir sanayi olduğunu belirten İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, rapor çalışmasının sektörün ihtiyaçları arasında yer alan tanıtım yönüyle de katkı sağlayacağını söyledi.
Matbaa, kağıt ve ambalaj sektörlerinin rekabetçilikleriyle de dikkat çektiğini kaydeden İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, çalışmanın sektörün başarılarını artıracağını ifade etti.
Ortak akıl ve birlikte çalışma projelerinin sektörlere her zaman katkı sağladığına işaret eden İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, söz konusu raporun bu yönüyle de matbaacılık sektörüne yeni bir bakış açısı kazandıracağını vurguladı.
SAHA ÇALIŞMASI
Raporun hazırlanmasında görev alan akademisyenler ise çalışmalarda; işletmelerin segmenti, makina ve ekipmanları, personel, ihracat, Ar-Ge, tasarım, fuar katılımı, gelecek beklentileri, sektör sorunları ve çözüm önerileri gibi konularda araştırma yaptıklarını, sahadan bu konularla ilgili veri topladıklarını söyledi. Akademisyenler, raporla elde edilecek sonuçlarla, matbaacılık sektöründe yer alan işletmeler için sürdürülebilirliğin ve rekabet avantajının geliştirilmesinin yanı sıra doğru stratejilerin belirlenmesinde de yönlendirici olunmasının beklendiğini kaydetti.
YETİŞMİŞ PERSONEL İHTİYACI
Sektör temsilcileri, matbaacılığın üretim ve istihdam gücüyle birlikte dış ticaret açısından da kendini ispatladığına, dış ticarette başarılı bir sektör olduğuna dikkat çekti.
Sektör temsilcilerinin gündeme getirdiği bir konu da yetişmiş personel açığı oldu. Meslek liseleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, üniversitelerin basım ve yayın teknolojileri bölümlerinin üstünde daha fazla durulması da önerildi. Mesleki Eğitim Merkezleri’nde haftada dört gün işletmelerde pratik eğitim sisteminin ve öğrencilere sağlanan teşviklerin doğru bir uygulama olduğu da belirtildi. Sektörün en önemli maliyet kaleminin ise enerji olduğunun altı çizildi.
27 Mart 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba