HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul’da toplam 3 bin 250 matbaa bulunuyor. Ancak bu matbaaların önemli bir kısmı artık iş yapmıyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde dijital baskı pazarının 30 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilirken, matbaacılık sektörünün bu süreçte ambalaj sanayi ile el ele vererek yeni bir döneme geçiş yapacağı öngörülüyor. Türkiye topraklarında matbaacılık serüveni 292. yılına ulaşırken, İstanbul Ticaret Odası sektörün ve geleceğinin masaya yatırıldığı “İbrahim Müteferrika’dan Dijitale Matbaacılık Sektörü” isimli bir toplantıya ev sahipliği yaptı.
KABUK DEĞİŞTİRİYOR
Osmanlı topraklarında ilk olarak 1727’de Vankulu Lügatı’nın İbrahim Müteferrika tarafından basılması ile başlayan matbaacılık sektörü, bugün dijital baskılar karşısında yenilenme ihtiyacı hissediyor. Toplantıda baskı tekniklerinin gelişmesi ile yerini daha hızlı ve çeşitli baskı yapabilen dijital makinalara bırakan sektörün, dönüşerek varlığını koruyabileceği konuşuldu.
Tüm sektörlerin dijitalleşme karşısında gerilediğinin ancak bundan yalnızca ambalaj sektörünün etkilenmediği vurgulanan toplantıda, matbaacılığın ambalaj sanayi ile gelişimini sürdürebileceği belirtildi.
KORKU DEĞİL UMUT
Toplantının açılış konuşmasını İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç gerçekleştirdi. Avdagiç, sektörde yaşanan değişimden bahsettiği konuşmasında, “Değişim korku değil, umut oluşturmalı” dedi. Matbaacılığın hiçbir zaman bitmeyeceğini de belirten Avdagiç, “Bu sektörün önemli bir özelliği, değişimlere çabuk uyum sağlayabilmesi” dedi.
Avdagiç, “Yazı var oldukça onun basımı da olacak. Önemli olan değişimi doğru okuyabilmek” diye konuştu.
30 MİLYAR DOLAR
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan ise “Dijital baskı pazarı önümüzdeki 5 yılda 30 milyar dolara ulaşacak” dedi. Birbirinden farklı onlarca sektörün dijital baskıdan faydalandığını ifade eden Bahçıvan, “Ürettiğimiz ürünler çok kaliteli, ancak hammadde girişinde dışa bağımlılığımız sürüyor” diye konuştu.
Kağıt sektöründe 2 milyar dolarlık ihracatın ve 70 bin kişilik istihdamın söz konusu olduğunu ifade eden Bahçıvan, “Kağıt sektörünün ana maddesi olan selülozu yeniden üretiyor olmamız lazım. Basın ve yayın sanayinin dijital bir devrim ile ilerleyeceğine inanıyorum” dedi. Toplantının moderatörlüğünü ise İstanbul Ticaret Odası Basım Yayın Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Erken gerçekleştirdi.
KENEVİR İÇİN ÇALIŞMA
İbrahim Müteferrika’dan Dijitale Matbaacılık Sektörü toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de iştirak etti. Büyükdede, “Dijitalleşmenin nimetlerinden faydalanmak gerek. Matbaacılık sektörünü yalnızca gazetecilik ve kitap penceresinden incelememek lazım” dedi. Büyükdede, şunları söyledi: “Kağıt sektöründeki KDV oranlarının düşürülmesi için çalışacağız. Türkiye’deki endüstriyel alanları yeniden planlıyoruz. Ülkemizde sanayi alanları, toplam büyüklüğümüzün binde 34’üne tekabül ediyor.
Bu rakam İtalya’da yüzde 2.2, Almanya’da yüzde 4.5. Ayrıca kenevirin de yalnızca tarım ürünü olarak değil bir sanayi ürünü olarak da ele alınmasını istiyoruz. Bu bağlamda biz de Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışma gerçekleştiriyoruz.
Şu anda kenevir sahaları nerelerde olmalı, bunun için çalışıyoruz.”