Ticari amaçlı su ürünleri avcılığının düzenlenmesi hakkındaki tebliğ değişti. 5/1 numaralı tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğ, 27 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
Henüz 22 Ağustos’ta yayımlanmış olan önceki tebliğin 18’inci maddesine Marmara’da avcılığı ilgilendiren bir fıkra eklendi. Fıkrada, “Marmara Denizi’nden avcılık yoluyla elde edilen hamsi, istavrit, sardalya başta olmak üzere su ürünlerinin dökme olarak balık unu yağı fabrikalarına nakledilmesi yasaktır” hükmü yer aldı.
Marmara Denizi’ndeki müsilaj nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda ‘Marmara Denizi Eylem Planı’ yürütülüyor. Bu eylem planı kapsamında balıkçılık faaliyetlerinin ekosistem temelli yapılmasının sağlanması, Marmara Denizi’ndeki stokların korunması çalışmaları ise Tarım ve Orman Bakanlığı sorumluluk alanında bulunuyor.
YASAK SAHALAR
Ayrıca eski tebliğin 6’ncı maddesine yeni bentler eklendi. Buna göre, Çanakkale ilinde koordinatları verilen bazı bölgelerin de yasak yer kapsamına alındığı duyuruldu. Dardanos bölgesinde yer alan ve nesli tehlike altında bulunan ‘Cladocora caespitosa’ türü sert mercan resiflerinin bulunduğu alanın koruma altına alındığı kaydedildi.
Tebliğde, kullanılacak ışık kaynaklarına ilişkin teknik özelliklerin Bakanlıkça belirleneceği kaydedildi.
Tebliğde orkinos, Atlantik ton balığı ve kılıç balığı avı izniyle ilgili düzenlemeler yer aldı.
KIYI BALIKÇILIĞINA DESTEK TEBLİĞİ
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. 27 Ağustos tarihli tebliğin amacı, “Deniz ve içsularda geleneksel kıyı balıkçılığının av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin güncellenerek kayıt altına alınması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması için balıkçı gemisi sahiplerine yapılacak desteklemeye ilişkin iş ve işlemlerle ilgili usul ve esasları düzenlemek” olduğu kaydedildi.
Tebliğ, Su Ürünleri Bilgi Sistemi’nde (SUBİS) kayıtlı ve geçerli bir Balıkçı Gemileri İçin Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip, iç sularda faaliyet gösterenlerin tamamı ile denizlerde 12 metreden küçükç balıkçı gemilerine, 2021 ve 2022’de yapılacak desteklemelere ilişkin hususları kapsıyor.