Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye’nin ihracatında, 2021 yılının ilk 10 ayında ortalama kilogram fiyat 1.26 dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatta kilogram fiyatının artırılması için markalaşmak da kritik önemde. Planlı ve uzun vadede inşa edilen bir yapının sonucu olarak görülen markalaşma sürecinde, reklamdan halkla ilişkilere, doğrudan pazarlamadan pazarlama yönetimine kadar birçok aracın stratejik bir eksende kullanılması gerekiyor. Marka olmanın, firmaların cirolarını artırmasında ve kâr marjlarının yüksek olmasında da belirleyici bir rolü var.
İTO’DAN WEBİNAR
KOBİ’lerin markalaşma konusundaki farkındalığını artırma çalışmalarına da devam eden İstanbul Ticaret Odası, ‘Markalaşmak ve Markayı Doğru Yönetmek’ konulu webinar düzenledi. Oda’nın youtube kanalından canlı olarak yayınlanan webinarın açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı.
KOBİ’LER İÇİN ÖNEMİ
Markalaşmış birçok şirketin bugün marka değerinin bilanço değerlerinin çok üstünde olduğuna dikkat çeken Üstün, şöyle konuştu: “Bu değeri kazandıransa, o markanın benzer firmalara göre size sağladığı seçilme, tercih edilme avantajı. Markalaşma, sadık müşterileriler oluşturması açısından da değerli. Ülke istihdamının yüzde 95’e yakınını sağlayan KOBİ’ler için markalaşmanın önemli bir artısı da şirketin gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlaması olarak ön plana çıkıyor.”
ÖNCELİK DOĞRU ALGILAMA
İhracata İlk Adım Programı Danışmanı Ceyhun Yeşilşerit de gerçekleştirdiği sunumda, hedef kitle, firma ve rakip analizleriyle markanın doğru temel üzerine inşa edilmesini ve sürdürülebilir başarının püf noktalarını anlattı.
Firmaların markalaşmayı doğru algılaması gerektiğini belirten Yeşilşerit, şu bilgileri verdi: “Ülkemizdeki iş kültüründe marka olmak deyince ilk akla gelen şey, hemen bir reklam ajansıyla görüşmek. Ardından gazetelere ve televizyonlara reklam vermek, sosyal medya çalışmaları yapmak gibi tanıtım ve tutundurma faaliyetleri yapmak zannediliyor. Bunların da çok yüksek maliyetli ve zaman isteyen bir uğraş olması sebebiyle firmalar yolculukta bir süre sonra yoruluyor. Oysa bu algı, markalaşmada doğru bir algı değil. David Aaker’a göre marka aslında bir mimari model gibi çalışıyor. Yani bir marka olmaya karar verdiğiniz zaman bina tasarlıyormuş gibi düşünmelisiniz. David Aaker’ın marka mimarisi modeline göre, marka olmak için temelde tüketici, rakip ve firma analizlerini yapmak gerekiyor.”
HEDEF KİTLEYLE BÜTÜNLEŞME
Marka kişiliği oluşturmanın bu mimari süreçte çok önemli bir misyona sahip olduğunu vurgulayan Ceyhun Yeşilşerit, şöyle konuştu: “Marka kişiliği oluşturmak neden önemli? Çünkü marka kişiliğini oluşturmadığınız takdirde hedef kitlenizin markayla kendini bütünleştirmesi ve markaya bir sadakat geliştirmesi mümkün değil. Marka kişiliği, hedef kitlenize kendini o markanın bir parçası hissettirmeyi sağlıyor. Dolayısıyla bu yöntemle müşteri sadakati oluşturabilir ve sürdürülebilir yüksek katma değer elde edebilirsiniz.”
PAZARLAMA YÖNETİMİNDEN AYRI OLARAK DÜŞÜNMEYİN
Marka yönetiminin, pazarlama yönetiminin bir parçası olduğunun asla unutulmaması gerektiğinin altını çizen Ceyhun Yeşilşerit, firmalara şu tavsiyelerde bulundu: “Pazarlama stratejilerinde marka yönetimine özgü kararlara açık olunmalı. Markanın sosyal ve psikolojik yönünün ağırlıklı olduğu göz önünde bulundurularak bireyselliğe yönelik çabalar gerçekleştirilmeli. Markanın uzun ömürlü ve yüksek değerli olmasını sağlamak için toplum dinamikleri sürekli araştırılmalı ve güncellemeler yapılmalı. Çağımızın olmazsa olmazı sosyal medya ve itibar yönetimi çalışmaları da ihmal edilmemeli.”
13 Aralık 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar