HABER: CEYHUN KUBURLU
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, birçok sektörde iş yapış biçimlerinin de değişmesine neden oluyor. Hizmet sektöründen perakendeye kadar birçok alanda yenilikler peş peşe devreye girerken markalar da yeni yatırımlarla bu dönemin üstesinden gelmeye çalışıyor. Devletin uyguladığı teşvik ve yeni politikalar ise sektörlerin bu dönemden minimum zararla ayrılmasını sağlayacak. Ancak herkesin merak ettiği soru aynı: “Yeni dünyada iş yapış biçimlerimiz nasıl olacak?”
ALTERNATİF PLATFORMLAR
İşte bu soruyu kendi sektörü için yanıtlayan Uluslararası Franchising Derneği (UFRAD) Başkanı Mustafa Aydın, “Biz franchise sektöründe dijital platformların öne çıkacağını gözlemliyoruz. Markalarımızı da bu alana yönelik konumlandırmaya çalışıyoruz. Herkesin birlikte hareket etmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu zorlu dönemi aşmak için de Türkiye’de ilk vakanın çıktığı günden itibaren sektör temsilcileri ile online konferanslar ve çalışmalar başlattık. Kendimizi yenilememiz ve dijital alana yönelmemiz gereken bir süreçteyiz. Markalarımıza alternatif dijital platformlar oluşturmamız gerekliliğini anlatıyoruz” dedi.
ONLINE FUAR DÜZENLEYEBİLİRİZ
Markaları hedef kitlelerine ulaştırmak için dijital platformları aktif olarak kullanmaya özen gösterdiklerinin altını çizen Aydın, şu değerlendirmeyi yaptı: “UFRAD olarak bu platformlarda nasıl aktif olunur ve en uygun dijital platform hangisi olur şeklinde eğitimler ve danışmanlıklar veriyoruz. Markalarımızın bundan sonraki süreci de planlaması gerekiyor. Korona sonrası dünyanın normalleşmesinin çok kısa sürede olacağını düşünmüyorum. Farklı bir dünya bizi bekliyor olacak. Biz de bu dünyanın bir parçası olmak zorundayız. Bu yıl franchising fuarını yapmayı düşünüyoruz, ancak koşullar uygun olmadığı takdirde online fuar planlıyoruz.”
43 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Franchise sektörünün yıllık işlem hacminin 43 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Mustafa Aydın, şu bilgileri paylaştı: “Her yıl 43 milyar dolarlık ticaret hacmi olan sektörümüz, bu yılı 50 milyar dolar büyüklük ile kapatmayı hedefliyordu. Franchise sektörü, 150 bin kişinin istihdam edildiği, 50 binin üzerinde zincir mağazası olan bir sektör. 20 farklı sektörle Türk ekonomisine katkı sağlıyoruz.”
PAYDAŞLARIMIZLA GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ
Küresel salgınla birlikte yaşanan gelişmelerin sektöre etkilerini ve yapılması gerekenleri de anlatan Uluslararası Franchising Derneği Başkanı Mustafa Aydın, “Bu alanda paydaşlarımız da çok önemli. AVM’ler, marka sahipleri, cadde mağazası sahipleri… Biz büyük bir aileyiz. Herkesle bir araya gelerek çalışmalar yürütüyoruz. Markalarımızı yaşatmamız lazım. Herkesin birlik ve beraberlik içinde çalışmalarını gerçekleştirmeye devam etmesi gerekiyor” diye konuştu.