HABER: BARIŞ CABACI
Doğal afetler, can kayıplarının oluşturduğu sosyal etkilerin yanı sıra ülke ekonomilerini de derinden sarsıyor. Deprem ve kayıplar denilince en büyük örnek, 2011’de gerçekleşen 9.0 şiddetindeki ‘Büyük Japonya’ depremi. 20 bin kişinin hayatını kaybettiği bu deprem, tarih sayfalarına dünyanın en maliyetli afeti olarak geçti. Depremin yol açtığı zarar ise 25 trilyon yen (300 milyar dolar). Deprem, hasarın yanı sıra ülke ekonomisinde de yüzde 0.5 küçülmeye sebep oldu.
YAN ETKİLERİ BÜYÜK
Felaketin yarattığı etkiler ise dünya ticaret pazarını vurdu. Büyük Japonya depremi sonrasında parça tedariki zincirinde sorunlar oluştu, diğer ülkeler ürünlerini üretmekte zorlandı. Ayrıca Japon otomotiv üreticisi Toyota, 2 ay üretimini durdurdu. Üretimin azalması ise sadece Japonya’da değil, dünya genelinde hammadde, yakıt ya da teknoloji sağlayan pek çok sektördeki şirketin satışlarını ve hisse değerlerini düşürdü.
MALİYETİ HESAPLANAMADI
Daha eski depremlere bakıldığında ise 11 şiddetindeki bir deprem dikkat çekiyor. Ateş çemberi olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağı’nda yer alan Çin, 1556 yılında dünyanın en büyük depremini yaşamıştı. Depremin ekonomik boyutunun hesaplanamayacak kadar büyük olduğu belirtiliyor. Çin kaynaklarına göre deprem, İç Çin bölgesinin yüzde 60’ına zarar verdi ve 830 bin kişinin ölümüne sebep oldu.
EN ÇOK CAN KAYBININ YAŞANDIĞI DEPREMLER
Çin (1556)-830 bin: 840 kilometre genişliğinde bir alan tahrip oldu. Bazı kentlerde, nüfusun yüzde 60’ından fazlası deprem etkisiyle hayatını kaybetti.
Haiti (2010)-316 bin: Haiti hükümeti ve ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi NOAA ile Ulusal Jeofizik Veri Merkezi NGDC can kaybı sayısını bu şekilde verirken bazı kaynaklar 220 bin olarak belirtiyor.
Antakya (MS 115)- 260 bin: Antakya antik kenti ve çevresi ciddi hasar gördü. Suriye’deki Epemiye kenti ve Beyrut ağır hasara uğradı. Lübnan kıyılarını tsunami vurdu.
Antakya (MS 525)- 250 bin: Bizans İmparatorluğu bölgesindeki depremde birçok binada ağır hasar meydana geldi. Felaket sonrası kuvvetli rüzgarla birleşen yangınlar can ve mal kaybını artırdı.
Çin (1976)-242 bin: Can kaybının büyüklüğü bölgedeki binaların deprem riskinin hafife alınarak tasarlanmasına bağlanıyor. Depremin vurduğu bölgedeki binaların yüzde 85 kadarı çöktü.