Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Pusula.ai firması, endüstriyel problemlerin çözümü için yapay zekâ yazılımları geliştiriyor. Firma, endüstrinin tüm alanlarında kestirimci; yani muhtemel arızaların yerini ve zamanını çok yüksek bir doğrulukla tahmin edip, önlem alma imkânı sağlayan bakım hizmeti sunuyor. Firmanın diğer yapay zeka tabanlı projesi ise e-ticaret sitelerine girip, alışveriş yapmayan, sepette ürün bırakan müşteriyi elde tutmaya yönelik.
Pusula.ai firmasının yapay zeka tabanlı çözümü müşterinin profilini, ilgi alanlarını, davranışlarını işleyerek her müşteriden maksimum getiri sağlarken, yeni müşteri edinme ve müşteriyi elde tutma oranını artırıyor. Ayrıca, sepette bırakıldığı için kısa sürede bozulan taze gıda, yaş sebze ve meyvede oluşan zayiatın da önüne geçmek için yazılım hazırlayan Pusula.ai, Avrupa Birliği’ne proje sundu.
İstanbul Ticaret’in sorularını Pusula.ai’nin kurucularından Elektronik Mühendisi Dr. Kayhan Eritmen cevapladı.
20 YILLIK DENEYİM
Pusula.ai’yi tanıtır mısınız?
Pusula.ai’yi Silikon Vadisi’nde veri analizi ve makine öğrenmesinde 20 yıldan fazla birleşik deneyime sahip olan dört arkadaş kurduk. Yasemin Oğuz, Barlas Oğuz ve Yunus Sarıkaya ile birlikte her ölçekteki endüstri ve e-ticaret işletmesinin veriye dayalı karar vermesini iyileştirmek hedefiyle yola çıktık. Microsoft, Facebook, Cisco gibi global teknoloji şirketlerinde yapay zeka uygulamaları oluşturarak zengin deneyim elde ettik. Uluslararası dergilerde ve konferanslarda 60’tan fazla yayınımız mevcut. TÜBİTAK, Flag-era ve Marie-Carie gibi ulusal ve uluslararası projelerin yazımında, geliştirilmesinde ve uygulamalarında yer aldık.
ENDÜSTRİNİN İHTİYACI
Projelerinizi anlatır mısınız?
Türkiye’de makine öğrenmesi ve derin öğrenme üzerine endüstrinin ihtiyaçlarını belirleyip, projeler, yapay zekâ temelli yazılımlar geliştiriyoruz. Fabrikalarda sensörler aracılığı ile toplanan verileri birleştiriyor, yapay zeka ile işliyor, kestirimci bakım yapıyoruz. Yani muhtemel bir arızanın yerini, zamanını çok yüksek bir doğruluk oranıyla tespit edip, arıza çıkmadan bakım yapılmasına imkan sağlıyoruz. Ayrıca e-ticarette yapay zekaya dayalı algoritmalar geliştiriyor ve uygulanmasına yönelik projeler yürütüyoruz.
ÜRETİM KAYBI AZALIYOR
Hangi probleme çözüm sağladınız?
Üretimde plansız, beklenmedik bir duruş gerçekleşip, gerçekleşmeyeceğine ilişkin öngörülerde bulunuyoruz. Üretimin sekteye uğramasının sebebini tespit edip, önleyici yazılımlar geliştiriyoruz. Böylece bakım maliyeti ve plansız duruşlardan kaynaklanan üretim kayıpları azalıyor. Özellikle büyük hacimli üretimlerde plansız, beklenmedik duruşlar kaliteyi düşürüp, maliyetleri de inanılmaz oranlarda artırıyor.
MÜŞTERİ PROFİLİ ÇIKARIYOR
e-ticaret projeleriniz nedir?
e-ticaret sitelerindeki verileri inceleyip, müşterilerin geçmiş davranış verileri ve o andaki etkinliklerini analiz ediyoruz. Yapay zeka modelimiz; müşterinin hangi ürünlerin sayfalarında vakit geçirdiğini, satın alma yapıp yapmadığını, sepete ürün ekleyip satın almadan çıkıp çıkmadığını inceliyor. Satın almadan kaçışları engellemeye ilişkin öneriler geliştiriyor. Müşteri profiline göre uygun zamanda, uygun ürün önerilerinde bulunup, satın alma olasılığını artırıyor.
MÜŞTERİYİ TANIYOR
Müşteri kimliği nasıl tespit ediliyor?
Yapay zeka her müşteri için tanımlama numarası tutarak, bu numara ile ilişikli giriş ve satın almaları görüntülüyor. Müşterinin tercihlerini, hareketlerini, hangi ürünlere ne kadar süre baktığını görüyor. Mesela beyaz yakalılar genellikle saat 16.00-17.00 arası e-ticaret sitelerine bakmaya başladığı için müşterinin genel tercihlerine uygun saatlerde sunulacak ürünler hazırlıyor. Biz ölçek ayırımı yapmadan e-ticaret yapan her işletmeye bu hizmeti veriyoruz. Halen yurt dışı menşeili büyük bir e-ticaret firmasıyla çalışıyoruz.
YAPAY ZEKA YAZILIM İHRACATI
Hedefleriniz neler?
Türkiye’den dünyaya yapay zeka yazılımı ihraç etmeyi hedefliyoruz. Pilot projelere başladık ve global şirketlerin, tüm dünyadaki rakiplerimizin çözemediği sorunlarını tespit edip, çözümler geliştirdik. Bunu yaparken genel ve geleneksel yapay zeka modelleri yerine; probleme özel, yenilikçi ve kullanıma hazır ürünler üretiyoruz. Akademik ve pratik bilgi birikimimiz ile rakiplerimizden birkaç adım öndeyiz.
GIDA İSRAFINA SON VERİYOR
Dr. Eritmen, “Pandemi nedeni ile internet alışverişleri arttı. İnternet alışverişinin doğasından kaynaklanan sorunlardan biri de sepette bırakma. Özellikle taze gıda, sebze ve meyve alışverişinde sepette bırakma; talep tahminini, stok yönetimini zorlaştırarak israfa neden oluyor. Avrupa Birliği çatısı altında veriye dayalı çalışan Avrupa Veri İnkübatörü Reach Programı bu sorundan muzdarip olduğunu bildiren ve çözüm arayan Migros için çağrıda bulundu. Pusula.ai olarak problemi çözmeye gönüllü olduk ve çözüme ilişkin sunumlarımızı gönderdik” dedi.
E- SEPETTE ÜRÜN KALMASIN
“e-ticaret sitelerinde 100 kişiden 70’inin satın alma yapmadan, sepette ürün bırakarak çıkması global bir sorun. Business Insider 2016 Raporu’na göre; sepette bırakma nedenine bağlı yıllık maliyet kaybı, dünyada 2 trilyon 750 milyar dolar. Pusula.ai olarak; uzun dönemde firmaya zarar veren sepette bırakmaları geri döndürecek yapay zeka yazılımları geliştiriyoruz. Doğru zamanda, doğru müşteriyi seçebilmelerini, cazip öneriler sunabilmelerini sağlıyoruz”
08 Mart 2021 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi