Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası’nın kurucu ortaklarından olduğu Teknopark İstanbul, dünya gündemindeki yerini koruyor. Malezya ile Türkiye arasında imzalanan stratejik 18 işbirliği anlaşması arasında yer alan Teknopark İstanbul firmaları, sayfalarımıza konuk oluyor. Bu haftaki konuğumuz SEFT Gemi Tasarım, Malezya’nın milli gemi inşa faaliyetlerine bilgi birikimiyle destek olacak. Dünyanın en büyük yüzer enerji gemisi MV OSMAN KHAN, en gelişmiş denizaltı kurtarma gemisi TCG ALEMDAR, yüzde 100 yerli ve milli sismik araştırma gemisi MTA ORUÇ REİS, SEFT’in imzasını taşıyor.2001’de Semih Zorlu, Emrah Sağıroğlu, Ferdi Çiçek ve Taylan Karakaya’nın kurduğu firma; ticari gemi tasarımları, yerli ve milli askeri gemi projelerinin yanı sıra Romanya’ya, Tayland’a know-how ihraç ediyor. İstanbul Ticaret’in sorularını SEFT Genel Müdürü Semih Zorlu cevapladı.
ASKERİ GEMİDE İŞBİRLİĞİ
SEFT, Malezya’da ne anlaşması imzaladı?
SEFT, 2019’da Malezya’da birbirini tamamlayan iki anlaşmaya imza attı. İlki, Kuala Lumpur Üniversitesi (Universiti Teknikal Mara ‘UniKL’) ile birlikte tasarım ve know-how transferi gerçekleştireceğimizi beyan ettiğimiz ‘İyi Niyet Anlaşması’ oldu. İkinci anlaşma ile bu irade beyanı ‘Çok Maksatlı Karakol Gemisi Dizaynının Geliştirilmesi’ne dönüşerek somutlaştı.
KOMUTA KONTROL GEMİSİ
Yerli savunma sanayi için neler yapıyorsunuz?
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın komuta kontrol gemisi olacak Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) projesinde tasarım ve mühendislik çalışmalarımız sürüyor. DİMDEG, ülkemizin en büyük askeri deniz platformlarından olacak. 200 metre boyundaki bu gemi, deniz aşırı ülkelerdeki askeri üslerimiz için çok önemli.
KRİTİK GÖREVLER
DİMDEG’in önemi nedir?
Açık denizlerdeki gemilerimize ikmal sağlayacak. Türkiye’deki ve müttefik ülkelerdeki askeri üslerimizin desteklenmesinde görev alacak. Muharip gemilerle birlikte açık deniz ve okyanus sahalarında komuta kontrol gemisi görevleri gibi kritik görevler icra edecek. SEFT bu projede de ihale sürecinden geminin teslimine kadar her aşamada hizmet veriyor.
ÇÖZÜM ORTAĞI
Savunma sanayi ile çözüm ortaklığınız var mı?
Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız bünyesinde, ülke savunmasında önemli görevler icra eden Barbaros Sınıfı Fırkateynler, ASELSAN ve HAVELSAN iş ortaklığıyla geniş ölçekli modernizasyona tabi tutuluyor. Silah sistemleri, silah elektronik sistemleri
ve sensörleri ile savaş yönetim sistemleri gibi kritik unsurlar yerli ve milli imkanlarla modernize ediliyor. SEFT bu projede ‘entegrasyon tasarım ve mühendislik’ çözüm ortağı.
DOST/DÜŞMAN TANIMA
ASELSAN’ın ana yükleniciliğinde ‘24 farklı tipte 87 adet su üstü ve sualtı platformu ile çeşitli deniz gözetleme istasyonu birimlerinde’ milli IFF Mod 5 (dost düşman tanıma ve tanıtma) sisteminin entegrasyonu projesi yürütülüyor. SEFT, bu projede ASELSAN için tasarım ve mühendislik çözümleri sağlıyor.
Ticari tasarımlarınız var mı?
SEFT tasarımı 15 bin dwt’lik m/v İÇDAŞ-5 çok maksatlı kargo gemisi 2019’da hizmete girdi. Bu projenin koster filomuzun modernizasyonu için rol model olacağına inanıyoruz. 7500 dwt’lik paslanmaz tanklı kimyasal tanker m/t ALVANITH gemisinin teslimini bu yıl yapacağız. Tasarımdan önce kimyasal taşımacılığı uzmanlarıyla mülakat ve anketler yapıldı. Elde edilen veriler ışığında sektörün ihtiyaçlarına cevap veren bir tasarım ortaya koymaya çalıştık.
70 MÜHENDİSLİK ÇÖZÜMÜ
Servisteki gemilere sağladığımız ‘BWTS (Ballast Water Treatment System)’ ve ‘EGCS (Exhaust Gas Cleaning System)’ kurulumuna yönelik mühendislik projelerimiz sürüyor. İki yılda hem yerli hem yabancı armatör, tersane, işletmeci firma ve ekipman distribütörlerine 70’ten fazla gemi için mühendislik çözümleri sunduk.
11 YÜZER SANTRAL
Yüzer enerji santrallerindeki çalışmalarınız neler?
SEFT’in yüz akı markalarımızdan ‘yüzer enerji santralleri’ alanında da önemli çalışmaları var. Büyük ölçüde tamamladığımız KPS-8 ‘Powership’ projemizle referans sayımız 11 oldu. 250mW ve 300mW enerji üretim kapasitesi ile hizmet verecek iki yeni ‘Powership’ projesi için çalışmaya başladık.
DÜNYAYA KNOW HOW
2010’da Romanya devletine FPB 17 sınıfı beş adet hızlı karakol botu ve Tayland Kraliyet Donanması için denizde ikmal tankeri HTMS MATRA’yı tasarladık. Bangladeş, Pakistan ve Tayland’da farklı projeler için girişimlerimiz devam ediyor.
MİLLİ FÜZE ‘ATMACA’ HARPOON’A RAKİP
SEFT Genel Müdürü Semih Zorlu, “SEFT, milli deniz seyir füzesi Atmaca’nın TCG Kınalıada gemisine entegrasyonuna yönelik üretim ve tasarım faaliyetlerinde ROKETSAN’ın çözüm ortağı. ROKETSAN’ın geliştirip ürettiği füze 2019’un ikinci yarısında Kınalıada gemisinden başarıyla fırlatıldı. Böylece Amerikan yapımı Harpoon füze sistemi yerine milli füze sistemimiz ATMACA’nın kullanımının önü açıldı” dedi.
DENİZALTI KURTARAN RAKİPSİZ GEMİ
SEFT’in Türkiye imzası attığı, dünyanın en gelişmiş denizaltı kurtarma ana gemisi TCG ALEMDAR (MOSHIP); NATO tatbikatının ana gemisi oldu. SEFT, Türkiye’nin yüzde 100 yerli ve milli tasarım ilk sismik araştırma gemisi MTA ORUÇ REİS’in de tasarım ve mühendisliğini gerçekleştirdi. Dünyanın ilk 600 metre ventilasyon imkanına sahip gemileri TCG AKIN ve TCG IŞIN’ı (KURYED Projeleri) Deniz Kuvvetleri envanterine kazandırdı.
KARAKOL GEMİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Malezya Başbakanı Dr. Mahathir Bin Mohamad huzurunda imzalanan, ‘Çok Maksatlı Karakol Gemisi Dizaynı Geliştirilmesine Yönelik Anlaşma’, SEFT ve Kuala Lumpur Üniversitesi bünyesindeki AMDeC (Asia Marine Design Centre) arasında gerçekleştirildi. Anlaşma ile Malezya’nın deniz yetki alanlarında görev yapan farklı kurumların ihtiyaçlarına ortak bir çözüm oluşturulacak.
21 Ocak 2020 Salı
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi