Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: FEDAİ YILDIRIM
Türkiye ile Malezya’nın karşılıklı ticaret hacmi 2014 yılını yaklaşık 1.6 milyar dolarla geride bırakırken, 2020 yılı için 5 milyar dolar hedefleniyor. Bu hedefe ulaşmada ağustos ayında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA) tetikleyici unsur olacak. Çünkü karşılıklı ticarete konu olan ürünlerin yüzde 70’inde gümrük vergisi sıfıra düşürüldü. Önümüzdeki 8 yıl içinde ise bu oran yüzde 86’ya çıkacak. İki ülke arasında yürürlüğe giren STA sayesinde artık Türk firmaları, Malezya’dan ithal ettiği tekstil, elektrik ve elektronik ürünleri, demir-çelik ürünleri, makine, ahşap, deri ürünleri, palmiye yağı ve plastik ürünlerinde gümrüksüz tarifeden faydalanabilecek.
300 MİLYON DOLARLIK POTANSİYEL
Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (MITI) bünyesinde Malezya ile Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla kurulan Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) bu alanda yoğun çalışmalar yürütüyor. MATRADE Türkiye, 2014’te yaptığı organizasyonlarda iki ülke ticaretindeki 300 milyon dolarlık potansiyeli ortaya çıkardı.
STA ÇOK FAYDALI OLACAK
MATRADE Türkiye Direktörü Idzham Abdulhamid, iki ülke arasında her yıl daha da artan ikili ticareti vurgulayarak, bu ivmenin ileriki yıllarda artarak devam edeceğini söyledi. İki ülke arasında ticaret hacmini 2020’de 5 milyar dolara çıkarma hedefinin olduğunu hatırlatan Abdulhamid, “2014 yılı yaklaşık 1.6 milyar dolar ile kapandı. STA, karşılıklı ticaretin güçlenmesi için çok faydalı olacak. Çünkü gümrük vergileri sıfırlandı” dedi.
İMZALANAN İKİNCİ ÜLKE
Ürünlerin artık gümrüklerden sıfır vergi ile geçeceğini dile getiren Abdulhamid, şöyle devam etti: “Malezya, Türkiye’nin Kore’den sonra Güney Asya’da STA imzaladığı ikinci ülke. STA imkanından ağırlıkla tekstil, kıyafet, kimyasal, elektronik, plastik ürünleri, palmiye yağı, makine parçaları ve aksamları sektörleri faydalanacak. Türk firmaları Malezya’yı Güney Asya pazarına açılan kapı olarak görmeli. Altyapı ve lojistik gibi olanaklar değerlendirilerek yapılan iş yapılabilirlik listesinde Malezya 6’ncı sırada yer alıyor. Bu imkan Türk firmaları tarafından değerlendirilmeli. Ayrıca Malezyalı firmalar da Türkiye’yi Avrupa’ya ve Orta Doğu’ya açılan kapı olarak görüyor. Böylece STA, karşılıklı avantajların kullanılmasını sağlayacak. Örneğin Türkiye fındık ve kayısı gibi tarım ürünlerinde önde gelen bir ülke. Bu tür ürünler Malezyalı bir firmayla ortaklık kurularak Türkiye’de işlenip diğer ülkelere ihraç edilebilir. Aynı şekilde Türkiye pazarında daha önce satılmamış bazı tropikal ürünler ilk kez çok avantajlı bir şekilde Türkiye’ye girecek. Bu tür karşılıklı fırsatlar doğacak STA sayesinde. Hal böyle olunca iki ülke vatandaşları da daha uygun fiyatlarla ürünlere erişebilecek.”
İTO DESTEĞİ GÜÇLENDİRİR
Malezyalı firmaların Türkiye’ye çok uzak mesafede bulunduğu için doğrudan ihraç etmek yerine Türkiye’de üretip, buradan ihracat yapmak istediklerini belirten Abdulhamid, “Biz de hem Malezyalı hem de Türk ihracatçıların faaliyetlerine destek olmak için uğraşıyoruz” dedi.
İki ülke işadamlarını hem Malezya’da hem de Türkiye’de biraraya getirerek ikili görüşmeler organize ettiklerini belirten Abdulhamid, bu konuda İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile de ortak çalışmalar yürütebileceklerine değindi. Abdulhamid, “İTO ile bu konularda işbirliğine gitmek istiyoruz. İTO’nun partner ve destek olduğu organizasyon daha güçlü olur” dedi
Abdulhamid ayrıca, Malezyalı firmaların Türkiye’de helal pazarda başta gıda olmak üzere bazı alanlarda araştırmalar yaptığını ve yatırıma hazırlandığını da sözlerine ekledi.
KASIMDA 15 FİRMA GELİYOR
4. Uluslararası Poliüretan Sanayi Fuarı (Putech Eurasia 2015), 12-14 Kasım 2015 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek. Fuar kapsamında Malezya’dan kimya sektörüne mensup 15 firma gelecek. Bu firmalar fuardan önce Türk firmaları ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.
SATTIKLARIMIZ
ALDIKLARIMIZ
PUTRAJAYA GÖLÜ
Malezya’nın idari merkezi niteliğindeki Putrajaya, resmi başent Kuala Lumpur’un25 kilometre güneyinde yer alıyor. Başta başbakanlık olmak üzere ülkenin merkezi idaresinin çoğunluğu 1999 yılından bu yana Putrajaya’da. Kent, insan yapımı Putrajaya Gölü’nün etrafında inşa edilmiş.
18 Eylül 2015 Cuma
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma